Mate ju tu niekto? Da sa s nou zit v pohode?
Ako sa prejavuje celiakia?
Na gluten enzymy su oznacene ako DPP IV.
Najdes ich viacero znaciek, napr na iherb.com maju silnyn vyrobok firmy Enzymatic Therapy pod menom Gluten Defense, ktora ma zaroven enzymi na mlieko.
Vlakniny dostanes aj na Slovensku, ako psylium, pektiny, (tiez jedenie jablk a hrusiek ti ich da) a Arabinogalactany ja kupujem zo swansonvitamins.com pod nazvom Arabinogalactans, powder.To je susena miazga zo smrekovca asi opadaveho(modrin, larch)
RNG Probiotika uzivam, ale mozes mi prosím poradiť, kde by som našla tie gluten enzymes, a tiež mikrovlakninu? Ďakujem
Ulepene creva znamenaju ze sa tam mozu v tom lepku premnozovat rozne bakterie zijuce z bielkovin. Tieto az na vynimky produkuju toxiny, tj drazdia creva, ktore sa ich snazia vyhodit(hnacky). Po case tam nastanu vazne poskodenia crevnych stien, veduce k IBS, neskor ku crohnovej chorobe alebo dikonca k ulcerativnej kolitide.
A samozrejme uz medzitym, kedze ulepene creva a hnacky nedovoluju poriadnu absorbciu zivin, telo je oslabene znacne, tj imunita ide dole, regeneracia trpi a clovek vseobecne ma hromady roznych zdravotnych problemov, co sa vyvinu pri oslabenim tela
Telo a creva si treba precistit enzymami specificky na lepok(gluten enzymes) a kedze tioeto su len ciastocne ucinne, treba sa lepku co najviac vyhybat v jedlach. Najma tym, co maju silnu celiakiu, nie len miernu alergiu na lepok.
A nezabudat aj na mikrovlakniny a probiotika, pripadne aj ine enzymi, kedze celiaci maju casto viacero potravinovych alergii.
ja ju mam v podstate od narodenia, ano da sa s nou zit! je to zdrava strava. len si treba zvyknut..
Ja som celiaktička. Formy choroby sú však rôzne. Každý má iné príznaky, väčšinou spojené s nepríjemných pocitom v žalúdku alebo črevách po jedle. Môže s ňou človek žiť celé roky, kým si uvedomí, že sa cíti inak ako by sa asi mal. Na začiatku je to trošku šok-musíš si zvyknúť nejesť všetko automaticky,pozerať etikety-zloženie, nakupovať v lekárni a podobne.Dlho mi hádali inú diagnozu, kým sa toto potvrdilo a môžem povedať,že to nie je až také zlé. Tým, že narastá počet ľudí alergických na lepok, začína byť viac a viac potravín, ktoré ho neobsahujú. Ale rady, typy a informácie vo fóre na www.celiakia.sk sú skvelé. Treba pozrieť.
len pre info,ja ju nemam, len som niekde citala ze neustale nafuknute brucho moze naznacovat aj alergiu na lepok.. dakujem vsetkym za odpovede..
Ahoj, veľa, takmer všetko nájdeš na stránkach, ktoré sa tomu venujú, len tam treba polistovať- celiakia.sk, coeliac.cz, aj tu sa už dosť popísalo. Skús pozrieť staršie príspevky.
zrejme medzi prve priznaky patri, ze choremu je zle od zaludka (vracanie, hnacky), ked skonzumuje nieco, co obsahuje lepok -cize klasicke pecivo, chlieb, cestoviny -vsetko z obycajnej muky.Kedze celiakia je alergia, treba obmedzit/zrusit prisun alergenu (lepok). Cize uprava stavu nastava pri dodrziavani bezlepkovej diety.Dnes je na trhu vela druhov bezlepkovych vyrobkov, takze zivot takto choreho je stipku jednoduchsi -dokonca niekjtore veci su na predpis v lekarni.V supermarketoch su oddelenia s bezlepkovymi vyrobkami (tak ako su DIA vyrobky pre cukrovkarov).A na nete najdes vela receptov a aj vyrobky (zoznam), ktore bezne poznas a su vhodne (napr. tycinka DELi :D)-inak nakup je uz potom vecou cviku, pretoze budes vediet, co nesmie vyrobok obsahovat