Mate ju tu niekto? Da sa s nou zit v pohode?
Ako sa prejavuje celiakia?
Sedmokraska ale nie vždy je jednoduché sa celkom vyhýbať lepku, často sú údaje na výrobkoch nepresne a neuplne, teda nevieš, či tam lepok je alebo nie, navyše kvantum výrobkov hlási: vyrobené v závode, ktory spracovava mlieko vajcia psenicu a čo ja viem čo ešte, navyše aj na bezlepkovych výrobkoch je napísané obsah glutenu max 20 mg na 1 kg tak ako mám byt múdra? Ved to by som musela jesť uz len cistu zeleninu a ovocie...
Ak má človek celiakiu a dodržuje bezlepkovú diétu - neprijíma žiaden lepok do tela, tak nemá predsa dôvod užívať enzýmy na štiepenie lepku, keď žiaden do tela neprijíma :-)
A ak je človek zdravý, tak môže jesť pšenicu aj výrobky z nej, koľko mu "hrdlo ráči" a telo to v pohode strávi, lebo má na to enzýmy.
Pokiaľ ide o enzýmy: pri celiakii vytvára telo autoprotilátky aj proti enzýmu transglutamináze, ktorý štiepi lepok. A práve tieto autoprotilátky poškodzujú tenké črevo. Takže bezmyšlinkovité užívanie nejakého enzymatického prípravku na údajné štiepenie gluténu, kde nie je uvedené presné zloženie, môže človeku pri celiakii skôr uškodiť ako pomôct. Pozerala som na nete ten pripravok gluten enzymes, o ktorom sa tu pisalo, nie je tam presne zloženie... Nechcem sa nikoho dotknut, ale podla mna je to len obycajny marketingovy tah. Nema to žiadnu logiku.
Ak má raz niekto diagnostikovanú celiakiu, nesmie jest potraviny obsahujuce lepok - a to je hlavna a učinna terapia - inak sa to vyriešit neda. Je vela bezlepkovych vyrobkov. Pri dodržiavani bezlepkovej diety sa zlepší trávenie aj celkovy stav pacienta.
Inac lepok sa doslova nalepi na steny criev, celkom jednoducho mechanicky a v nom sa usadia rozne rozkladne mikroby a tych vylucky vyvolavaju zapaly.Ja na to autoimunitne vysvetlovanie celkom neverim, nijak to nepodporuju vzorky zobrane z criev.
Naviac sa cast absorbuje aj do tela, kde tak isto vyvolava zamorenie a alergicke reakcie.
Po case sa cele casti criev degeneruju, znicia a potrebuju byt operacne odstranene.
Ale na tom nezalezi, ake su tam presne mechanizmy, vyhybanie sa lepku a pouzivanie enzymov na lepok situaciu u celiakov napravi a to je jedine dolezite tu. Teorie prenechavam vedcom, nech sa dohaduju.
Ešte tu pridam 1 rozumny text o celiakii - "Následky neznášanlivosti lepku":
Celiakia (gluténová enteropatia) je poškodenie sliznice tenkého čreva. Zapríčiňuje ju neznášanlivosť bielkoviny gluténu, nazývanou aj lepok. Glutén je zásobný proteín nachádzajúci sa v pšenici a ostatných cereáliách ako raž, jačmeň a ovos.
Povrch zdravého, normálneho tenkého čreva je zvrásnený a jeho plochu zväčšujú až 5-násobne drobné výrastky, tzv. klky a mikroklky. Práve týmito výrastkami sa zo stravy do krvného obehu vstrebávajú základné živiny.
Následkom zdedenej zlej genetickej informácie u celiatikov zlyhávajú kontrolné mechanizmy a nastáva chrlenie protilátok imunitným systémom, aj proti vlastným antigénom - čo je základ každého autoimunitného ochorenia. Obzvlášť bombarduje protilátkami transglutaminázu, enzým štiepiaci lepok. Následkom toho postihnutý jedinec nie je schopný zužitkovať lepok, ktorý sa stáva pre jeho telo toxickým. Okrem toho sa v tenkom čreve začnú produkovať látky, ktoré vyvolávajú zápal sliznice tenkého čreva. Následkom toho dochádza k vyhladeniu sliznice tenkého čreva. Tým sa zmenšuje plocha na vstrebávanie živín, ktoré nevyužité odchádzajú stolicou, a tak telo sústavne trpí na ich nedostatok.
Ivka, stabilizacia znamena zastavenie rozkladu a to je mozne len znicenim enzymov.Jedine, ked nemaju enzymi moznost znicit tie sacharidy, ked to velmi rychlo za nizkej teploty vysusis, potom prestane cirkulacia, pri ktorej enzymi napadaju sacharidy.
Ale ani to nie je tak dobre, ako cerstvo vytlaceny vlastne vyskrabany gel podavany okamzite.To ale vyzaduje mat v zahrade aloe, aby si si mohol odrezat cerstvy list, na mieste fileovat a vyskrabat gel.
Ja som to parkrat urobil pri ceste na juhozapad, kde rastli divoko aloe vera barbadiensis obrovske rastliny, neskor ked som z zeleninarstve kupoval listy aloe, to uz nebolo ono, ani chutove, tj nieco sa od casu obratia do kupenia uz v nom zmenilo.
Povodne som pouzival aloe vera gel, cerstvy do mix drinkov na vytvorenie hustej peny, miesto surovych bielkov, co sa pred 40 rokmi este pouzivali, ale boli caste otravy z toho, salmonela vo vajciach, neskor aj camphylobacter a ine pliagy.
Dnes by som sa surove vajce zjest neodvazil.
JODICA,
celiakia je zápal tenkého čreva. Ja ju mám tiež. Nie je to o tom, že by lepok človeku \\\"polepil črevá\\\", ako tu niekto písal. Takto si to možno vysvetľujú deti :-)
Celiakia je autoimunitná choroba, pri ktorej ľudské telo po prijatí lepku do organizmu tvorí autoprotilátky, ktoré poškodzujú sliznicu tenkého čreva. Jediná terapia je vysadiť z jedálnička potraviny obsahujúce lepok - teda pšenicu, jačmeň, raž a ovos.
Enzymi sa nachadzaju len v cerstvom alebo za mrazu susenom aloe.
Enzymi sa nicia zahriatim nad 55 stupnov celzia, zialbohu a ked zostanu v aloe gele, rozlozia vzacne komplexne sacharidy, takze sa musia znicit(stabilizovat...), lebo inac je produkt po par dnich bezcenny.Jedine, co moze zachovat enzymi aj polysacharidy je rychle vysusenie v mraze=freeze dried/lyofilizovane.
Protizapalove ucinky ma samozrejme aj stabilizovany gel,ktory nebol prilis prehriaty, tj neprekrocil teplotu cez 80 stupnov celzia, ktoreho rozne vzacne sacharidy sa postupne vbuduju do nasich bunecnych stien a tum zvysia odpor proti prieniku mikrobov do buniek=zvysenie imunity(to trva ale mesiace dosiahnut).
Naviac posobia hojivo, vseobecne.