MUZIKOTERAPIA

Alternativa

Pre tych, ktorych zaujima, ze preco prave Mozart: matematici analyzovali Mozartove skladby. V jeho notach a taktoch nasli magicke, zlate cislo "fi" s hodnotou 1,618 - tzv. zlaty rez /znamy v ilustracii Leonarda da Vinciho z r.1509 vyjadreny v stavbe ludskeho tela s harmonizujucimi ucinkami/. Prave v Mozartovych skladbach je zakodovanych vela tychto harmonizujucich proporcionalit /fi/. Nie je zname, ci Mozart tento zlaty rez do svojich diel "sukal" zamerne, alebo ho k tomu viedla intuicia genia. To vsak nie je dolezite. Pre nas je zaujimave, ze Mozartova hudba sa ako terapeuticky prostriedok /muzikoterapia/ uspesne osvedcuje pri liecbe roznych dusevnych, psychickych poruch, pri depresiach, pooperacnych a regeneracnych procesoch.
Cize uz je jasne, preco nie az v takej miere napr. Mahler, Cajkovskij,...nemaju vo svojich dielach zakodovane cislo zlateho rezu /fi/.

Alternativa

Medicka,
ten Mahler pre Teba je zaujimavy. Ja by som ho urcite nemohla pocuvat ako muzikoterapiu. Je prilis tazky, prilis mohutny, sem-tam mi znie disharmonicky. Kolko ludi, tolko chuti :o). Mozno aj to pouzijes do sem. prace.

alti

Mishka :o)))))))
To je vyborne, stavat sa ku vsetkemu, aj zdanlivym drobnotinkam aktivne. Urcite ponukni svoje skusenosti, pocity Medicke, zrejme jej to pomoze.
Medicka,
ked pojdes kurzorom na CERVENU Mishu, uvidis jej mailovu adresu.

medicka

dakujem dakujem alti, urcite sa po tom obzriem a misha mohla by si mi tu tvoju mail adresu dat, rada s tebou o tom kecnem.. :)

misha

medička, ak by si ešte niečo ohľadom toho chcela vedieť, môžeš mi napísať na mailík, rada Ti odpoviem. Dobrú nocku.

misha

medička, ajoj. A čo by si také chcela vedieť? Keď som bola na liečení ohľadom anorexie, mali sme muzikoterapiu 1x za týždeň. Vždy sme mali pustené CD, ležali sme, počúvali sme hudbu, buď vážnu, alebo relaxačnú, striedali sa tam rôzne fázy, a keď CD dohralo, tak sme rozprávali, aké pocity v nás vyvolala skladba, či nám to niečo pripomínalo atď. Občas tá hudba bola pomalšia, občas veselšia..

alti

To bol vraj davnejsie zaujimavy clanok o muzikoterapii s odbornym vysvetlenim ucinku frekvencii hudby na bunky, o Mozartovej hudbe, v casopise Vitalita. Cize odborne vysvetlenie muzikoterapie urcite najdes. Zda sa mi ten google najschodnejsi.