lekar a jeho spravanie sa k pacientovi

Príspevok v téme: lekar a jeho spravanie sa k pacientovi
belonet

Ahojte.

Priatelka chce ist ku gynekologicke na vysetrenie, ktora si vyzaduje za vysetrenie u nej (rocny spozorsky poplatok 400Sk) s argumentom ak sa niekomu nepaci moze si vybrat ineho lekara.

Moja otazka je aku zakonnu oporu ma dana lekarka v zakone? Moze takyto "spozorsky poplatok" od pacientov vyzadovat, pripadne po jeho nezaplateni odmietnut vysetrenie?

Ak je jej spravanie nekorektne a neeticke, kde sa mozem na nu stazovat?
(Jedna sa o lekarku poskytujucu sluzbu v BB - mimochodom priatelka este stale caka na vysetrenie je 13:00 bola objednana na 10:30)

Ako daleko az moze siahat drzost niektorych lekarov?

sumar

Ahoj, na slovensku je nova stranka www.nasilekari.sk Daju sa tam hodnotit lekari. Mozno by bolo dobre ohodnotit ho aj tam, aby aj ostatni vedeli...

dagmar

belonet, Mika,
este som sa nestretla s nicim typu "sponzorsky poplatok", ani lekarska komora o nicom podobnom nikdy nehovorila. Ta ambulancia je sukromna, ci statna? Ak by bola sukromna, je mozne, ze ide tzv. "rocny pausalny poplatok", ktoreho platbou sa zabezpecuju niektore vysetrenia, ktore nespadaju do zoznamu standartnych vysetreni (ale tento poplatok napr. v Bratislave - a to v sukromnych gyn.amb., sa pohybuje okolo 250 - 300 Sk).
Co sa tyka vydania, resp. nevydania zdrav. karty - kazdy jeden lekar, bez ohladu na svoju specializaciu, jednoducho musi pacientovi vydat kartu - a to za kazdych okolnosti. To, ze preco prisiel o pacientku...nad tym moze potom porozmyslat sam, ale kartu vydat musi. Ibaze je k tomu nutny tzv. "vymenny listok" - od gynekologa, ku ktoremu sa chystate prestupit. Tuto vymenu je v urcitych pripadoch mozne uskutocnit aj postou.

nina30

Ja som mala problém s vydaním zdravot.karty, lekárka nechcela prísť o pacienta aj keď som sa sťahovala do iného mesta. Nová lekárka to vyriešila veľmi rýchlo. Poslala jej výzvu na odovzdanie karty.
K tomu sponzorskému - sponzorstvo znamená dobrovoľné - takže nemá oporu v tom že ho musíš dať. Je to len jej grobianstvo. Dobrý a služný lekár sa predsa k takému niečomu ichyľovať nepotrebuje. Prozmýšľala by som nad tým či bude mojou lekárkou.

Mika

Prajem dobrý deň!
Chcela by som sa spýtať, či existuje zákon, na základe ktorého mi lekár môže, alebo nemôže vydať zdravotnú kartu. Chcem odísť od môjho lekára, no ten mi kartu nechce vydať, vraj mi ju dá len na základe výmenného lístka od nového lekára.Ja ale nechcem, aby vedel, ku komu idem(mimochodom zanedbal starostlivosť). Ja si myslím, že je to moja osobná vec, ku komu budem chodiť a komu zverím moje zdravie.Existuje predsa slobodná voľba lekára.Je mi jasné, že nechce prísť o pacientku, lebo tým príde o body a teda aj o peniaze.Môžem sa ja sama odhlásiť od neho v zdravotnej poisťovni?

miksinka

na kamoskinom mieste by som tu lekarku nikdy nikomu neodporucala,prave naopak!
a utekal ihned k druhej!najradsej k chlapovi!ale takemu milemu!
drzim prsty

miksinka

tak toto je vrchol!!!nemoze nic take po pacientoch ziadat,aspon pokial ja viem,minule som to pocuvala v telke moze sa obratitna-Dohlad nad zdravotnou starostlivostou!