vyšetrenie malej panvy

katka35

Dobry vecer,chcem sa opytat idem na sono malej panvy ale doktorka mi napisala sono v ramci skriningu.Chceme s priatelom otehotniet ale zajtra by som mala ist na vysetrenie a dostala som menstruaciu,ist aj tak?

vsevedka

Nie, Hexana, sono malej panvy rozhodne nie je bolestivé vyšetrenie.Prevádza sa v ľahu na chrbte, väčšinou si stačí rozopnúť nohavice,prípadne ich, alebo aj s nohavičkami posunúť trošku smerom nadol, aby mal lekár prístup k tvojmu brušku, na ktoré najskôr natrie trošku gelu a po tom po ňom prechádza hlavicou sona.Toť vše, pokiaľ nebude chcieť doplniť vyšetrenie o transvaginálnu sonografiu, kedy ťa vyšetrí vaginálnou sondou zvnútra(ako na gynekológii).
Sonom sa dá vyštriť maternica, jej svalovina, endometrium, čiže sliznica,jej hrúbka, jednotlivé fázy menštruačného cyklu, ováriá-vaječníky, cervix-čípok, močový mechúr, pošvu,vulvu.

jedna

PRI VAGINALNOM SONE DAJ POZOR, ABY NA SONDU LEKAR NATIAHOL PREZERVATIV!!! JA SOM SI TO NEVSIMLA A AZ KED SONDU VYTIAHOL, SO VIDELA, ZE JE BEZ!!! OCHRANY.V CAKARNI NAS BOLO TAK 5-6 A PRAVDEPODOBNE NECHRANENOU SONDOU NAS VSETKY VYSETRIL....:(

maťa

No to je zrejme klasické sono cez brucho. To ti pozrú celú malú panvu, aj močový mechúr aj pohlavné orgány. Vnútorné sono je tzv. vaginálne a kontrolujú sa vaječníky a maternica.