ahoj mam otazocku som studentka strednej skoly,teraz mam maturitne skusky a koncim skolu,vcera som bola u doktora a dal mi tlacivo ze:ziadost o materske viem ze ako studentka ak som nebola predtym v socke poistena tolko dni nemam narok na matersku len na ten prispevok aka to je ta suma?lebo som pocula ze podla nove zakona mam narok len na nejakych 1000 korun?a nie na tych 4800 ci kolko to vychdza prosim ako to teraz je.babetko sa ma narodit za mesiac.dakujem
rodicovsky prispevok
Mas pravdu dd, materske spada pod socialnu poist. Nejaka som popletena :-)
Na urade prace soc. veci a rodiny sa ziada o jednorazovy prispevok (kocikove), tj okolo 25000.- Na to mas narok. Co sa materskej tyka, skoda ze si si neplatila 9mes. dobrovolne nemocenske, ale to by si musela este pred otehotnenim platit, lebo by si to nestihla. Kedze nemas narok na materske, mas narok na rodicovsky prispevok cca. 4800.- Nic sa nemenilo, ked sa bude menit, tak ta suma len porastie.. Tieto veci spadaju pod socialnu poistovnu v mieste tvojho trvaleho bydliska.
hmm...kde si to pocula o tych 1000 korunach?co viem, zatial je to tak, ze ked si studentka, nebola si v soc.poistovni prihlasena, resp.si si neplatila dobrovolne nemocenske poistenie, narok na matersku nemas..ale ten papier od gynekologa tam aj tak musis zaniest..potom Ti pride domov rozhodnutie, ze nemas narok na materske..a co sa tyka toho rodicovskeho..co viem, je to tak, ze ked sa o dieta riadne staras, tak mas narok na tych necelych 4800..ale na tomto linku:
www.rnl.sk
je na konci spominane cosi, ze ak rodic zaraba a dieta zveri na opatrovanie pribuznej osobe, ktora bude mat na to zivnostenske opravnenie, tak ma narok len na nejakych 1195sk..nepomylil si to niekto s tym?
najlepsie by Ti ale mali poradit na urade prace soc.veci a rodiny, kam patris podla miesta bydliska..
Ahoj ja tiež dostavam rodičovsky prispevok na deti 4800alebo tak nejak to je a ostatne mam pridavky na deti a dokopy mito robi 201eur tolko som dostala vo februari.