Viete mi niekto poradit, ktory cukor je lepsi, resp. zdravsi? obycajny repny, alebo trstinovy alebo hroznovy alebo ovocny?
nieco o cukre
Polysacharidy sú obilniny a sú i v zelenine pozri viac : www.prirodnivyziva.cz
sú tam i čláky o rafinovanom cukre, čo čím nahradiť a ďalšie.
Repný alebo trstinový sú najhoršie, hroznový a ovocný len o málo lepšie. Ak ti ide o sladivosť, používaj obilný slad - ryžový, jačmenný, pšeničný alebo kukuričný.
Ináč sú najlepšie polysacharidy. Tie nemajú negatívne vlastnosti monosacharidov - prekyseľovanie a kolísanie hladiny glykémie, nápor na mozog. Naopak, zabezpečie stabilnú hladinu glukózy v krvi, tak veľmi potrebnú pre naše nervy a mozog.
Pri dobrom prežutí polysacharidov získaš v ústach sladkú chuť, podobne je to skvasením tradičným kváskom, ktorý používali naše babičky pri výrobe chleba.
Zacala som drzat dietu a rada by som vedela ktory cukor je vhodnejsi...samozrejme v malom mnozstve a obcas :)