Prečo je voda pre nás dôležitá?

Príspevok v téme: Prečo je voda pre nás dôležitá?
g.molnar

Všetci dobre vieme že voda je nevyhnutná pre život.
Čo robí voda v organizme?
-Voda prenáša esenciálne vitamíny a živiny ktoré sú rozpustené vo vode.
-Voda vyplavuje z tela odpad.
-Voda zvyšuje množstvo spálených kalórií počas dňa.
-Štúdie ukazujú spojenie medzi vysokou konzumáciou vody a zniženým rizikom ochorení, akými sú napriklad: prechladnutie, zápcha, problémy s obličkovými kameňmi, a rakovinou.
-Štúdie upozornujú , že voda môže pomáhať aj pri znížený tukov.
Väčšina z nás považuje to, že máme doma čistú tečúcu vodu za samozrejmé. Potom ako spoznáte trasu, ktorú voda prekoná kým sa k vám dostane, si uvedomíte že systém na doúpravu vody je nevyhnitné pre zabezpečenie kvalitnej a čistej vody pre vás a vašu rodinu.
Ale ktoré systému su k dispozicií na slovenskom trhu? Koľko stojí jeden taký systém a jeho prevádzka?

spaceboy

bez vody by sme neprezili, okrem uvedenych pozitivnych charakteristik vody je jej vseobecnym prinosom, ze hydratuje organizmus. Preto by sme mali dostatocne pit, nie vela, nie malo, priemerne 1.5 az 2.5 litra denne, viac v letnych mesiacoch alebo pocas zdrziavania sa v prekurenych miestnostiach. Doplnkami pitneho rezimu mozu byt mineralky v obmedzenom mnozstve, nesladene bylinne caje, zriedene ovocne stavy. Nieco o tom pisu aj tu www.sunpharma.sk .
Na zdravie!

Daduskaaaa

.. všetko záleží od tvojich finančných možností... koľko chceš do toho investovať .. môžeš si zaobstarať napr ionizátor vody pod dres www.suncity.sk na ktorom musíš meniť pravidelne filter, ale ak chceš kvalitný tak je to investícia približne okolo 1000 eur.. alebo si môžeš zaobstarať prenosné -odkaz odstránený- ... ja mám momentálne tento prenosný a som s ním spokojná =))

Kamilka33

Pitný režim je veľmi dôležitý. Žiaľ, veľa ľudí sa pokúča piť, ale volia nevhodné tekutiny. Bublinky, sladké malinovky... To veľmi nefunguje. Tu je tip na 3 nápoje, ktoré sa pri chudnutí a pitnom režime oplatí piť schudnut-ako.sk - je to voda, zelený čaj a riedené zeleninové žťavy občas.

beBe

Ako môže obyčajná voda zničiť Vaše zdravie

Naša planéta je asi z dvoch tretín pokrytá vodou. Žial', pitná voda tvorí len 1 %. Môže za to civilizácia - teda my sami! Každoročne sa dostáva do oceánu 2,6 mil. kg arzénu, 2,5 mil. kg zinku, 81 000 kg ortuti, 3 700 kg olova, miliarda kg odpadov z domácností, atď.
Človek sa skladá zhruba z dvoch tretín z vody, a preto je voda pre neho vel'mi dôležitá. Avšak to, čo pijeme ako pitnú vodu, nás dokáže o 20 - 30 rokov zabiť. Mladým ľudom je to zatiaľ jedno, ale starším už začína na zdraví čím ďalej tým viac záležať. Najhoršie sú na tom deti, pretože dokážu zachytiť najviac nečistôt, ktoré sa im ukladajú v tele. Päťdesiatročný človek už má v tele 2 - 3 kg usadenín, ktoré spôsobujú kôrnatenie ciev, tepien, mozgu ...

Názory typu "to už by som nesmel nič piť a jesť", "na niečo umrieť musím", " predsa by nám neklamali", "všetky balené vody predsa musia spľňať normy", "voda bez minerálov ma predsa zabije", "moji rodičia pili túto vodu celý život a sú zdraví", "filter je drahý", "chlór ale zase tak vel'mi nevadí" a pod. sú scestné a nesvedčia o súdnosti a inteligencii.
Je to predsa moja volba, čo jem a prečo by som mal jesť niečo, o čom viem, že mi neprospeje? Áno, umrieť musím, ale prečo o 20 - 30 rokov skôr a chorý?

Všetci dobre vieme, že zaplatiť sa dá dnes všetko ... A viete o tom, že väčšina balených vôd má rôzne výnimky? Naše telo určite minerály potrebuje, ale nie v takej forme, aké sú vo vode, lebo tie sú anorganické a náš organizmus ich nevie spracovať. Človek dokáže využiť minerály len zo stravy! (Kúpel'né minerálne vody sú liečivé z úplne iných dôvodov - kým sa dostanú na povrch, prejdú minerálnym podložím,ktoré ich energeticky obohatí - a to je to, čo lieči).
Vaši rodičia určite pili inú vodu než vy dnes. Kvalita vody sa rapídne zhoršuje. V minulosti nebolo poľnohospodárstvo chemizované v takej miere ako dnes, nebol rozvinutý automobilový priemysel v takej miere ako dnes, nebolo také množstvo tovární, kyslé dažde, atď.

Áno, filter je jednorázovo drahší než fľaša balenej vody, ale ked' si spočítate, kol'ko balenej vody spotrebuje štvorčlenná rodina denne (cena prázdnej fI'aše je 5-6 Sk) len na pitie, nie na varenie, a prepočítate to na celý rok, tak sa vám cena kvalitného filtru bude javiť celkom inak.
Balené vody

Balené vody sú vel'mi dobrý biznis. Obyčajná chlórovaná voda z vodovodu je častokrát lepšia ako balené vody (možno neviete, že vel'a balených vôd je plnených z vodovodu a sú doplnené chemikáliami). Môžete sa presvedčiť sami - v časopise Test 2/2001 z pätnástich testovaných vôd neprešlo pätnásť!!! V tomto časopise nájdete oveľa viac šokujúcich informácií.
Voda, ktorú používajú niektorí výrobcovia, je možno dobrá vtedy, ked' ju čerpajú. Potom sa do nej pridajú rôzne chemikálie a je po dobrej vode. Málokto vie, že do väčšiny balených vôd sa pridáva chlór, a to dokonca i do kojeneckých vôd. Okrem toho by sa mala skladovať v tme a chlade, inak sa po dvoch dňoch skazí. A je jedno, či je to limonáda alebo obyčajná voda. Čo myslíte, na čom im záleží viac - na Vašom zdraví alebo na zisku?
Vplyv obalu na kvalitu vody

Najčastejšie sa používajú materiály na báze PET. Jeho bežnou zložkou je acetaldehyd. Fľaše sa plnia pri 90°C pod tlakom 10 atmosfér. V tej chvíli sa do vody uvol'ňujú tieto i d'alšie látky.
Finančná strata balenej vody

Keď budeme počítať priemerne jednu fI'ašu na osobu denne v cene 10 Sk, pre štvorčlennú rodinu je to denne 40 Sk. Za mesiac teda 1 200 Sk, za rok 14 400 Sk a za desať rokov už
144 000 Sk! To je šokujúca suma za nekvalitnú tekutinu.
Vlastné zdroje - studne

Žiaľ, studničné vody sú u nás znečistené až na 98 % - hlavne dusičnanmi a baktériami. A po každom daždi je voda iná.
Upravovaná voda z vodární obsahuje:
Chlór - pre človeka je to niečo podobné ako jed pre krysy. O chlóre bude zmienka ďalej.
Olovo - dostáva sa do vody zo starších vodovodných rozvodov, z farieb a z automobilových splodín. Je známe, že vodovodné potrubie na mnohých miestach SR je z olova. Olovo spôsobuje zhoršenie sluchu, vysoký krvný tlak, žalúdočné ťažkosti, alergie, trpaslíčí vzhl'ad, otravu olovom - satunismus a duševnú zaostalosť.
Kadmium - poškodzuje krvotvorbu a usadzuje sa v pečeni a v kostiach.
Azbest - je rakovinotvorný a donedávna sa využíval v stavebníctve a pri výstavbe vodovodov a kanalizácií.
Mangán - poškodzuje pankreas a usadzuje sa v ľadvinách a v pečeni.
Med' - nachádza sa v starých rozvodoch vody a ukladá sa v ľadvinách a v mozgu. To je častá príčina schizofrénie a mužskej neplodnosti. Ničí tiež vitamín C v pokožke a v pečeni.
Fluór - ukladá sa v zuboch a v kostiach a zvyšuje ich krehkosť a lámavosť (vyhýbajte sa zubným pastám, ktoré obsahujú fluór - cieľom mohutnej reklamy je biznis, lebo fluór je odpadová látka vznikajúca pri výrobe hliníka a nevie sa, čo s ňou - a tak sa začala spotrebovávať v zubných pastách. Fluór ďalej poškodzuje ľadviny, nervový systém a spôsobuje alergie.
Americká agentúra EPA uvádza ďalších 35 000 toxických zlúčenín, ktoré sú výsledkom našej činnosti, takže škodíme sami sebe.
Balené vody obsahujú niektoré z týchto látok. Ale majú výnimku, takže to vlastne nikomu nevadí (?). Napríklad olovo nám nebude vadiť až do roku 2015, ked' už vo vode - podľa novej vyhlášky - nebude môcť byť.
Čo všetko spôsobuje chlór

Americkí výskumníci nedávno zistili, že pitie chlórovanej vody spôsobuje zvýšený výskyt potratov a zvýšený počet novorodencov s rázštepom podnebia. Chlór okrem toho vytvára rôzne zlúčeniny, tzv. trihalogénmetány, ktoré zvyšujú riziko rakoviny pečene, hrubého čreva, konečníka, ľadvín a močového mechúra.
Chlór nám neškodí len keď ho pijeme, ale aj keď ho vdychujeme a keď ho pri sprchovaní vstrebávame kožou. Dlhé sprchovanie horúcou vodou prináša zdravotné riziká. Sprchovanie i kúpeľ vo vani vedie k väčšiemu vystaveniu toxickým látkam obsiahnutým vo vode ako pri pití vody. Chemikálie sa pri očiste vyparujú z vody a vstrebávajú sa. Môžu sa tiež šíriť vzduchom a byť vdychované ostatnými osobami. Obyvatelia domácnosti môžu tak prijať šesťkrát až stokrát viac chemikálií zo vzduchu počas sprchovania a kúpania vo vani než pri pití.

Na jednej strane chlórovanie vody oslobodilo civilizáciu od neustáleho nebezpečia epidémií spôsobených používaním vody, na druhej strane v polovici 70. rokov minulého storočia vedci zistili, že chlórovaním vody môžu vo vode vzniknúť karcinogénne látky. Dokazuje to vyšší výskyt rakoviny hrtanu, prsníka a Hodkinovho lymfómu u ľudí, ktorí pijú povrchovú chlórovanú vodu. Chlór zapríčiňuje aj vznik aterosklerózy, infarktu myokardu a mozgových príhod.
Podl'a Dr. J. M. Pricea zo Saginaw Hospital chlór je najväčší zabijak modernej doby. Zatial' čo zabraňoval epidémiám jednej choroby, spôsoboval vznik iných. Odkedy sa chlóruje pitná voda, narastá epidémia srdcových ochorení, rakoviny a senility. Vedecké dôkazy svedčia o tom, že chlór v pitnej vode môže skutočne spôsobovať vznik dlhodobých rizík, ktoré má eliminovať.
Čo dokáže čistá voda?

Čistá voda je pre I'udský organizmus životne dôležitá. Čistá voda dokáže oslobodiť I'udí od mnohých chorôb a bolestí: dokáže zlepšiť zrak, sluch, znížiť hladinu cukru v krvi, zlikvidovať tuky uložené v tele, zlikvidovať rôzne zápaly a plesne, odstrániť bolesti hlavy, znížiť riziko lámavosti kostí, znížiť kazivosť zubov, odstrániť poruchy spánku a predĺžiť život o 20 - 30 rokov.

Za väčšinu ťažkostí môžu usadené minerály spolu s cholesterolom. Telo ich nedokáže efektívne využiť a to je kameň úrazu. Ako sme sa už zmienili vyššie, päťdesiatročný človek má v tele zhruba 2 - 3 kg usadenín. Čistá voda je najlepším rozpúšťadlom na svete. Dokáže vel'mi rýchlo z tela odstrániť všetky škodlivé látky, ktoré sme si za život nazhromaždili. Je všeobecne známe, že čím je človek starší, tým rýchlejšie sa prejavujú zmeny k lepšiemu. Vypiť by sme mali najmenej 2 litre vody denne. Zvlášť dospelí a starší I'udia, ktorí už nepociťujú vel'ký smäd, by vedome mali dbať na toto množstvo.
Riešenie

Z vyššie uvedeného vyplýva jediné rozumné riešenie - obstarať si kvalitný filter a včas ho vymieňať, lebo zanesený filter je horší ako žiadny. Najlepšie sú filtre s reverznou osmózou, ktoré vodu vyčistia na 95 percent! Čistá voda s nízkou hladinou minerálov je pre naše zdravie viac ako prospešná.
Pijem filtrovanu vodu uz 2 mesiace a moje celkove zdravie sa zlepsilo na nepoznanie. SME TO, CO PIJEME ...

beBe

Do nasej domacnosti sme si zakupili filter. Nebola to lacna investicia ale prosto povedane zdravie je len jedno ...
Dam Vam sem zaujimavy clanok (ak ho este najdem v pc ).

buky

No pokial sa jedná o to čo všetko voda dokáže tak asi je toho oveľa viacej. www.bukera.sk Zaujímavosti o vode, ľudoch, zdraví a studničkách, potokoch, riekach.