viem ze to sem nepatri,ale chcem od vas radu.dnes som kupila tokajske vino,rok 1990 a ked ho premiesam su tam akoby male smietky,asi usadenina.ma to tak byt?
dakujem
Tokajske vino
cervene vina casto poptrebuju odstat niekolko rokov, aby zjemneli v sudoch, biele vina sa stanim kazia.
Stare vina mozu byt velmi drahe(cena je stanovena nie chutou, ale dopytom), ale zriedka su chutne(z mnohorocnej skusenost).
Vino starne a meni chut aj ked je skladovane v optimalnej teplote. V izbovej teplote alebo nedajboze na slnku sa znici pomerne rychlo
nooo v obchode najdes hocico ale minule na obede nam v robote dali flasu vina bieleho a ten co sa vyzna hned vravel a sa smial ze kuknite aky rok to je ked nam ho davaju zadara a bolo stare 3 roky a nik ho nepil radsej !!
no ja nevravim mozno toto tvoje sa ma pit take ja neviem ja sa do vina nevyznam len vravim co vraveli to je vsetko a inak nieje uz take do oranzova??
pre srdce:a to mas odkial?ved keby sa nemohlo pit tak ho asi nepredavaju nie?:))
ludia ved ale biele vino sa nema pit ked je take stare predsa!!!
dakujem vam za odpovede,to je darcek pre mojho priatela,a urcite ho otvori az po par rokoch pri nejakej prilezitosti :)
to je dezertne vino, velmi sladke, nevhodne na "opijanie". Ta usadzenina moze byt aj cukor.
je to vekom, dont worry, je to uplne normalne.
v bielom vine su to krystalicke usadeniny, kt. vznikaju zrazanim soli kyseliny vinnej pri nizsich teplotach. pri starych a kvalitnych vinach, ako toto tvoje sa to toleruje, ale vytahuj zatku opatrne, aby sa usadenina nerozvirila...
no pavuci tam niesu :),take mini smietky su tam,ale to je asi mozno tym ze je uz starsie
to vino je biele
a to je ake vino biele?
Bud rada ze len smietka. Minule ukazovali v spravach ze mala slecna vo flasi s palenkou pavucinu a dvoch pavukov. Vino kludne vypi,smietka preced cez sitko. Na zdravie!