Ahojte :-) som Mary a mam 16. Moja mamicka bola na neurologickom vysetreni a povedali jej ze by mala ist na lumbalku. ALe ze ma podpisat nejaky papier ja som totu porozumela tak ze ked ho podpise, lekar je krýtý a mamicka ide na vlastne riziko..
Ale este na nu nepojde lebo lekar jej povedal ze este potrebuje ist na krv a ocne vysetrenie.Na neurologii jej zistili nejake zapalove ochorenie v hlave .A ona mi hovori ze nevie ci na nu ma IST lebo lekarka jej povedala ze mozno s tym zapalovym ochorenim zije uz dlho a lumbalka by bola zbytocna. Lekari aj tak nevedia presne zistit +zatial+ co to v tej hlave vlastne je. Raz uz na nej bola (ked mala zapal mozgových blan ) a hovori ze je to velmi bolestive. a ze sa s toho moze aj ochrnut. Prosim napiste mi nejae Vase nazory....
Velmi sa o nu bojim
Lumbalka
ja to mam za sebou tiez 6x, 3x v bezvedomi v leze, 3x pri vedomi z toho 2x v sede a raz v leze(doktorko to pichol v sede niekde inde ako mal, prisla na mna zavrat a musel som lezat(bolo to ale na inom mieste ako ako tých 5krat)) je to dost neprijemne ale nic strasne, horsie bolo potom vydrzat tých 24hodin lezat, hlavne koli urcitým potrebam :)
ahoj teraz sme sa dozvedeli,ze ocovi chcu spravit tu lumbalku,chcela by som vediet ci o je az take velke riziko,alebo co,vobec nevieme co mame robit.
diky za infosku trocha nas to povzbudilo,napis my prosim kde sa to robi s tou specialnou ihlou.vopred dakujem a tesim sa na tvoju odpoved
Absolvovala som lumbálku 6x. Každý to znáša inak, ale nie je to nič príjemné. Hlavne dobré nervy a spoluprácu s lekárom a dodržiavanie toho, čo lekár povie. Po lumbálke bude musiet pit čistú vodu (kedysi sa pila destilovaná voda, teraz niekde aj kofoola) a to v objeme min. 2 litre. 24 hodín bude musieť potom ležať a nezodvihnút hlavu!!! Toto je najdôležitejšie. Pretože iba tak predíde možným komplikáciám (nie vždy). Tie sú také, že týždeň by zvracal ako malý chlapec a ukrutne by ho bolela hlava, bol by na infúziach. Ak mu lumbálku budú robit autraumatickou ihlou, môže vstat už po 2 hodinách. túto ihlu si však pacient kupuje (cca 10 eur) ale na SR to robia len na jednom pracovisku.
cavko moj manzel na ist na lumbalku,vie my niekto poradit ako to funguje
ahoj...ja mam 15 rokov a lumbalku mi robili minuly rok...sice to bolo bolestive, ale neochrnula som ;) mala som potom este skoro 2 tyzdne strasne bolesti hlavy, ale tak u kazdeo to byva inak...u niekoho to moze prejst uz na druhy den...takze nicoho sa netreba bat :)
okrem kultivacie sa vysetruje z likvoru aj pocet krvnych elementov,erytrocytov a leukocytov,pripadne aj diferencialny rozpocet leukocytov pri zvysenom pocte.
A ešte jedna informácia pre tých ,čo majú strach z toho, že ochrnú....Miecha končí medzi prvým a druhým lumbálnym/driekovým/stavcom a punkcia sa robí medzi 4- 5 driek.-stavcom.
tu máš o tom v rýchlosti napísané.www.zdravie.sk