Zaujímalo by ma, čo robia obchodné reťazce, supermarkety s mliečnymi výrobkami po záruke, ktoré nepredajú. Viem, že pred koncom záruky ich zlacnejú,niekedy až na polovicu, ale čo so zvyškom, ktorý sa nepredá? Hádžu do smetí, berú si ich domov, alebo ich odovzávajú výrobcovi?Tiež by ma zaujímalo, či je zdraviu škodlivé jesť mliečne výrobky tesne pred dátumom spotreby. Ja si väčšinou kupujem plesňové syry v akcií, pred dátumom spotreby, lebo sa hovorí, že sú najvyzretejšie. Jogurty si tiež kupujem pred koncom spotreby, lebo vyjdú na polovicu. Je to nebezpečné?
Jogurty po záruke
Vidím, že máme rôzne názory na to, či to "riskovať" s jogurtami a syrami tesne pred dátumom spotreby alebo je to hazard. Som napríklad veľmi háklivá na nahnilé ovocie, alebo veci, čo sa mi nepozdávajú, radšej vyhodím, ale naozaj tie spomínané jogurty chutia rovnako ako čerstvé.Ja si skôr myslím, že predavačky si ich medzi sebou podelia, nevracajú sa obchodnému zástupcovi, niekde som čítala, že 1 chlapec kulturista zjé denne aj 3 tvarohy a chválil sa že sú po záruke, rozdeľujú si ich v supermarkete kde pracuje, niekedy vystávajú aj celé palety.
debra, "pokazenie" zavisi od povodnej cistoty ci zamorenia, od prieniku mikrobov zvonka, od teplot skladovania a podobne.
Absolutne sterilny produkt bez moznosti prieniku mikrobov nemoze obsahovat ziadne mikroby a jeho kazenie sa je velmi limitovane.
Ultrapasterizovane mlieko napr sa nepokazi za mesiace, ani ked nie je chladene.
A "kazenie sa " je velmi relativne. Pre ludi, co chcu sladke mlieko, probioticke bakterie ako Lactobacily a Bifidobakterie mlieko skvasia a podla niekoho pokaziua, podla ineho spracuju na kvasene produkty.
Rozne produkty zavisia od roznych kvasnych kultur.
Dokonca na syry sa pouzivaju aj plesnove ci hnilobne kultury na dosiahnutie roznych chuti s toho isteho mlieka.
Kultury, ktore nam skodia sa nazyvaju patogenne. Tie sa nesmu dostat ani rozmnozovat v produktoch, lebo nas otravia svojimi toxinami.
Takzvane expiracne doby(doba trvanlivosti) su len odhadove a zavisia velmi od povodneho stupna zamorenia a teplot skladovania.
Ja som za detstva pil pomarancovu stavu z UNRA konzeriev(povojnova pomoc Europe z USA a Kanady)aj vyse 10 rokov staru a bola perfektna.
A videl som na celkom cerstvo znesenych vajciach pokazene(zaprdky sa to nazyvalo,) kde sa cez skrupinu do vnutra dostali salmonely a hnilobne bakterie a to este v traviacom systeme sliepok
(kloaka je kombinacia criev a vajcovodov).
predavacka, dufam aspon tebe je jasne, pre co som mal toho "obchodu" na Slovensku plne zuby.A tieto byrokraticke prietahy su len jedna neprijemnost, dalsie su komunikacia so zamestnancami na dialku, problemy s clom a transportaciou, predaj pre Slovakov neznamych produktov bez drahej reklamy a pod.
debra, "pokazenie" zavisi od povodnej cistoty ci zamorenia, od prieniku mikrobov zvonka, od teplot skladovania a podobne.
Absolutne sterilny produkt bez moznosti prieniku mikrobov nemoze obsahovat ziadne mikroby a jeho kazenie sa je velmi limitovane.
Ultrapasterizovane mlieko napr sa nepokazi za mesiace, ani ked nie je chladene.
A "kazenie sa " je velmi relativne. Pre ludi, co chcu sladke mlieko, probioticke bakterie ako Lactobacily a Bifidobakterie mlieko skvasia a podla niekoho pokaziua, podla ineho spracuju na kvasene produkty.
Rozne produkty zavisia od roznych kvasnych kultur.
Dokonca na syry sa pouzivaju aj plesnove ci hnilobne kultury na dosiahnutie roznych chuti s toho isteho mlieka.
Kultury, ktore nam skodia sa nazyvaju patogenne. Tie sa nesmu dostat ani rozmnozovat v produktoch, lebo nas otravia svojimi toxinami.
Takzvane expiracne doby(doba trvanlivosti) su len odhadove a zavisia velmi od povodneho stupna zamorenia a teplot skladovania.
Ja som za detstva pil pomarancovu stavu z UNRA konzeriev(povojnova pomoc Europe z USA a Kanady)aj vyse 10 rokov staru a bola perfektna.
A videl som na celkom cerstvo znesenych vajciach pokazene(zaprdky sa to nazyvalo,) kde sa cez skrupinu do vnutra dostali salmonely a hnilobne bakterie a to este v traviacom systeme sliepok
(kloaka je kombinacia criev a vajcovodov).
my nie sme tesco ale sme veľký supermarket. Pred zárukou sa výrobky zlacnejú a po záruke nechajú v sklade do príchodu obchodného zástupcu. zapíšeme sumu a dodávateľ nám cenový rozdiel vyrovná. a tie vyrobky sa vyhodia. Po záruke sa predávať nesmu. to by SOI dala pokutu. Neviete si predstaviť aké písomnosti treba v obchode. viesť evidenciu, kedy umývate dlážku, chladničky, nák.vozíky, kedy sa odmrazujú mrazničky. Každú chladničku tri krát denne opísať teplotu. A to tých chladniciek máme 12 ks. a ešte písať vlhkosť, kedy nám vynášajú smeti, kedy dezinfikujeme, deratizujeme, umývame okná. Volá sa to plán HCCP. No jednoducho: predavačka je už pomaly administratívna sila. A ešte buzerujú cenovky, čo musia obsahovať: názov, gramáž, č.kód, cena v eurách za kus, v eurách za kg , cena v korunách za kus, cena v korunách za kg. A ešte musíme mať dávkovače tek, mydla, lebo mydlo mať nemôžeme, lebo to chytá každý. A namiesto uterákov sa musíme utierať do pap. utierok.
Rng a je podla teba pokazene mlieko v pohode? Niekde som pocula ze moze obsahovat bakterie ci pliesne, ktore maju docinenia s leukemiou.
RNG a mozno sa nenakazila prave tymi jogurtmi, ale zjedla nejaky zakusok. V lete je vysoke riziko.. No odvtedy jogurty po zaruke vyhadzujeme do kosa.
debra, salmonela sa moze vyvinut v yogurte len ked je joghurt nou nakazeny. Za to, ze je po zaruke este nie je dovod na salmonelu.Moze byt kysly, horky(ved sa v nom nachadzaju kvasne kultury), ale salmonela sa nevyvinie sama z nicoho, tu tam musis uz pri vyrobe alebo doprave nejak dodat dovnutra
Ja jem hocikedy jogurty aj tyzden,dva po zaruke a kedze necitim ,zeby boli zle,zjem ich stale.A nic sa mi nestalo.Predsa ked citim alebo vidim po otvoreni nieco podozrive,tak ho nezjem.Aj jogurty co su este v zaruke,cerstve sa mi uz kolkokrat stalo, ze boli pokazene.
No moja mama nam v lete pokupila plno jogurtov tesne pred exp. a moja sestra si ich vychutnavala, boli na chut akoby cerstve. Skoncila v nemocnici na infekcnom, mala akutnu salmonelozu. Schudla za dva tyzdne 8 kil. Takze kazdy s tym mame inu skusenost.