dobry den, mam nasledujucu otazku: pri pade som si vyklbil koleno.do povodnej polohy mi ho dala az lekarka z RZP. lekar mi povedal, ze som si pravdepodobne pretrhol zkrizene vazy,a natiahol tie postranne, ale ze inak je to v poriadku. vravel mi taktiez ze nie vzdy je v takomto pripade operacia nutna. aktivne sportujem (thajsky box), chcel by som sa opytat, ako to je, ci tie roztrhnute vazy naozaj neovplyvnia moje sportovanie, napriklad ci sa nemusim obavat opatovneho vyklbenia a pod.
Vyklbene koleno
tak ja mam s vyklbovanim kolena tiez skusenost...tak pred desiatimi rokmi sa mi vyklbovalo velmi casto, vzdy som si ho vratila sama spät, ale boli to riadne bolesti...:-(vsak to poznate)...postupne sa to stavalo coraz castejsie a potom to uz bolo aj viackrat denne...operovali ma, a tiez lekari slubovali, ze to bude ako kedysi...dva mesiace som mala sadru (skusenosti s wc mam tiez:-)) a potom ortezu... kym som to ale potom rozchodila....uf, to trvalo...chodila som na rehabilitacie, cvicenia, vela som plavala...stehno na operovanej nohe som mala o polku mensie ako to druhe...cvicila som poctivo, uz som chcela chodit ako kazdy normalny clovek...no poviem vam, ze uz to nie je tak ako predtym...pri väcsej zatazi sa mi koleno podlamuje, sem-tam aj z nicoho nic...obcas ma v nom pichne, ked urobim `zly` pohyb... a je uz tomu cosi cez desat rokov...takze tak
Ahojte...
tak aj ja som mala vyklbene kolienko po pade,zo zaciatku to bolo tazke,ucit sa na barlach....a to wcko :_D
dva krat mi tahali vodu a krv...:-(
vyse mesiaca som lezala doma a potom rehabilitacie....kym som to rozchodila...
casto sa mi podlamovalo...po schodoch to bolo obtiazne...
ale postupne sa to zlepsilo,teraz normalne chodim len ma varovali ze si musim davat obrovsky pozor aby som nepadla,stanovili diagnozu,nakazali cvicit,plavat...slubili,ze s tym budem mat do buducna problemy...
asi to uz nikdy nebude ako predtym,citim,ze je ine...
ale da sa s tym zit...
ahoj Lenka. no zabudol som upresnit nejake veci. stalo sa mi to asi pred 16dnami. horucku som mal sem tam tiez trochu, ale dalo sa.zo zaciatku som s tym nevedel pohnut,teraz ohnem kolko co dovoli orteza. chodit na tom uz viem (aj ked by som este nemal, tak frcim na barlach). po uraze asi tri dni mi s toho vytiahli vodu, ked som bol na kontrole uz som v tom vodu nemal, len to mam este trochu opuchnute, ale to je asi normalne. ja som skorej zvedavy na to ze ci nebudem mat v buducnosti problemy, je to cudny pocit, lekar mi oznamil ze je tam daco roztrhnute ale ze je to v pohode, nejak mi to nejde dokopy :D no ale hej mas pravdu s tym WC som si uzil aj ja zopar zabavnych historiek :) no a nevedel som ze sa to tak dlho hoji :( ja som mal predstavu ze do dvoch mesiacov budem behat :( a presne tohto sa bojim co si pisala, ze stupis zle a je to v ... . ty si sportovala predtym ? a chodila si na rehabilitacie pls ? a dakujem za reakciu, pekny den ;)
tak toto je téma pre ˇmna. tiež mi pred piatimi rokmi vyklbilo koleno. bolo vonku asi 15 minút, kým pribehol suse na pomoc a nejako dal naspäť. Bola som na rentgene a povedali, že je to OK a to čo tebe. Ešte vtedy mi bolo fajn. Ale do dvoch hodín som dostala triašku, vnútornú horúčku a triasla som sa ako osika. nevedela som sa uvoľniť. Musela som si dať dva paraleny. Asi to čaká aj teba. A na druhý deň so s tou nohou nemohla ani pohnúť. Pri sebemenšom pohybe som mala pocit, že mi vyskočí koleno. zohnúť ani náznak. Ani len napnúť svaly, nič!!! Na WC raz za deň, podopierali ma z dvoch strán a sadnúť na misu vôbec, to len nahnúť nad misu. Toto trvalo mesiac a len postupne sa to zlepšovalo. V práci mali radosť z tak dlhej maródky. Aj po troch mesiacoh som si koleno nevedela úplne zohnúť a o čupnutí ani počuť. Nosila som ortézu ale aj tak som sa pri každom kroku bála. a najväčší problém boli schody.
Potom sa to dalo do poriadku, ale občas sa stane, že zle stúpim a znovu sa vykĺby, ale hneď sa vráti naspäť. No aj to je bolesť ako sviňa a tiež potom aj hodinu nemôžem na ňu stúpiť.
Ale každý je iný a keď ty si športovec uzdravíš sa skôr. Daj zajtra vedieť, ako sa ti to vyvýja, či si mal horúčku atď... Posielam AHOJ!!!!