Kompletná ruptúra LCA - roztrhnutie predného skríženého väzu

Príspevok v téme: Kompletná ruptúra LCA - roztrhnutie predného skríženého väzu
mikri

Po magnetickej rezonancii mi zistili roztrhnutie predného skríženého väzu. Mesiac mám rehabilitovať a potom sa rozhodne či sa to nechá tak alebo sa urobí artroskopická plastika. Máte niekto skúsenosti s takouto diagnózou. Dočítala som sa že je lepšie urobiť plastiku nakoľko neskôr hrozí riziko artrózy. Ďalší ľudia mi to zase nedoporučovali. Napíšte mi svoje názory a skúsenosti. Ďakujem.

rome

ahojte hram futbal za NR a som po operacii bocneho vazu ktory mi robili v juli a 24.novembra mi operovali aj predny skrizeny vaz 3krat do tyzdna chodim plavat a doma chodim na bicykli operovali ma v Trencine pan primar Gotschall...som velmi spokojny uz na druhy den po operacii ma nutili chodit na barlach a nastupovat na operovanu nohu teraz som po operacii skoro 2mesiace a uz normalne chodim a pomaly zacinam behat dufam ze o 2-3 mesiace zacnem hrat znovu futbal a ziadne doplnkove latky neberem a ani nebudem.
Vela stastia.

hado

ja Ti vôbec nerozumiem, písala si tu cca pred rokom, že si si roztrhla ACL a po roku ešte stále nie si po plastike?
poviem Ti len jedno, pretože rozčuľovať sa nad tebou je zbytočné, sama sa na tejto chybe zničíš ;)
Vy ženy vždy vidíte všetko komplikovane :)
ja mám 17, cca 22 apríla som sa zranil, cca 10 mája som bol po artroskopii, aj to kvôli tomu, že tí chirurgovia to zdržiavali a všetko riešili konzervatívne...prišiel som do Prešova a hneď o 3 dni som mal ísť na artroskopiu, hneď mi bolo lepšie, že som pri správnych lekároch, vedeli čo robia.
Do rúk si ma zobral zástupca pri. Jacko, ktorý je aj športovým lekárom Košíc, ja som hneď súhlasil s plastikou a 22. mája som bol operovaný....
teraz som 6 mesiacov po plastike, z toho 4 mesiace chodím každý týždeň 4 krát do týždňa do posilňovne, teraz už aj behám a ešte také 2 mesiace a chcem sa vrátiť späť k futbalu.
Vedel som čo chcem a aj keď som mal strach prekonal som ho. Strach je len v mojej hlave a je na to, aby ho človek prekonával nie naopak.
takým ľuďom ako si ty radím jedno : nechoď na plastiku! už len kvôli tomu, že váhaš, tak budeš flákať celú rehabilitáciu a fňukať......

tých, ktorý majú po plastike sa chcem spýtať, či mi nevedia poradiť nejaký dobrý doplnok na koleno? pretože kým ten väz úplne nahradí predošlí trvá to 1,5 roka až 2 roky, kým tie cievy a všetko okolo toho zrastie, tak preto sa pýtam...
neverím, aby vrcholoví športovci niečo nebrali, aj keď rehabilitujú každý deň a o 6 mesiacov sú shopný robiť šport naplno....
ďakujem...

mikri

Takže mám nový termín na operáciu 5. január. Na jednej strane to chcem dat doporiadku a na druhej sa trasiem a strasne bojím ci to bude dobré. A do schodov nemate problem ist? V jednom blogu pisali ze mali problem ist po schodoch. A turistika? Dakujem. Začína ma chytat panika...ale to asi vsetkych ktory idu na operaciu.

Miša

Ahojte ... jaa cem sa spytat
som 7 dni po plastyke. Mam 16 rokov...aa pred zakrokom som si čitala všeliaké članky ohladom operacie aa po operacii ...aa ja by som sa vas cela spytat kedze aj vy uz ste po zakroku ako vam dlho trvalo aby ste chodili bez barli?? Ked som čitala tak veľa ľudi bolo aspon 3 dni po zakroku v nemocnici mňa pustili hned na druhy den.A ked som sa spytala reab. sestry ze ako dlho budem choiť o barlach mi povedala že po tiždni po operacii uz pacienti normalne chodia .. tak som cela vediet vaše pokracovanie alebo resp. liecenie po zakroku.Nosim ortézu z obmedzením ohybom, mozem ohnut koleno iba o 30 stupňou.

ET

Ahojte., ja som v týchto dňoch 2 mesiace po plastike., sedem rokov som fungovala bez predného krížového väzu a poslednú dobu som začala mať bolesti v kolene, mala som pocit nestabilného kolena a pociťovala som v ňom aj bloky. V januári som pri lyžovaní skĺzla na ľade a koleno si to odnieslo, žiaden pád, ale iba pokĺznutie., potom bežná chôdza v zime na ľade a horská túra. Tak som sa rozhodla pre plastiku, lebo bez toho chýbajúceho väzu som mala pocit nestability a taktiež začínali aj bolesti.Každá časť v kolene má svoju funkciu a bez predného krížového väzu by mi po čase hrozila artróza... A aby som nezabudla, pred operáciou som prečítala na internete všetko,/ nie len diskusie ale aj odborné príspevky / čo sa len dalo vygoogliť o plastike LCA-tam som sa veľa dozvedela a pomohlo mi to pri rozhodnutí! Napr. www.acl-plastika.wbs.cz.,
Ja z vlastnej skúsenosti plastiku odporúčam ! A ešte na záver., trvalo mi sedem rokov, kým som sa pre plastiku rozhodla a keď som prišla do nemocnice, prvé čo sa ma primár opýtal bolo, že načo som tak dlho čakala...
Prajem všetkým veľa šťastia...!

peterIIIII

Neváhať splastikou. Ja som váhal až som došiel k artróze II stupňa. Teraz som 2. mesiac po operácii a je to super. Nerobím reklamu ale z dôverov sa obrátte na prof. Vojtaššáka - Bratislava. Nehovorím o tom že ma to pomaličky chytá opäť začať pravidelne behať. Samozrejme to chce cvičiť a cvičiť.

mikri

skielko a preco si bol na tolkych replastikach? nebolo to dobre urobene alebo si medzi 6-8 tyzdnom po ope. nejak namáhal to koleno? Vraj v tomto období je to kritické a treba si dávať pozor. Inak termín mi odložili lebo som mala zlé predoperačné výsledky a musím si preliečiť pľúcne chlamídie lebo oni robia len pod narózou. Takže je to v nedohľadne a dokonca ma jedna známa odhovára aby som nešla.