Kompletná ruptúra LCA - roztrhnutie predného skríženého väzu

Príspevok v téme: Kompletná ruptúra LCA - roztrhnutie predného skríženého väzu
mikri

Po magnetickej rezonancii mi zistili roztrhnutie predného skríženého väzu. Mesiac mám rehabilitovať a potom sa rozhodne či sa to nechá tak alebo sa urobí artroskopická plastika. Máte niekto skúsenosti s takouto diagnózou. Dočítala som sa že je lepšie urobiť plastiku nakoľko neskôr hrozí riziko artrózy. Ďalší ľudia mi to zase nedoporučovali. Napíšte mi svoje názory a skúsenosti. Ďakujem.

Pegi

Ak sa niekto chce na nieco konkretne opytat ohladom plasitky LCA tak mi smelo napiste. Velmi rad odpoviem.
pegi@svidnik.com

Pegi

Tak toto naozaj nie: "Jeden den operacia a na druhy den mozte odist po svojich domov..." To je absolutna loz. Rad by som povedal ze plastika lca sa odporuca hlavne aktivnym ludom. S pretrhnutym vazom sa da zit, ale vacsim problemom v buducnosti sa tento clovek nevyhne. Nefunkcnost vazu totiz sposobuje opotrebenie jednej strany klbu. Som 2 mesiace po plastike. U mna operacia trvala cca 2 hodiny pretoze som mal robene este menisky a tak. Pooperacne stavy neboli vobec bolestive a ak niekto tvrdi ze ho to bolelo tak mam zlu starostlivost. Po operacii som zbytok dna musel travit v posteli, nasledujuci den som dostal barly. S nimi prislo aj cvicenie co ma velmi prekvapilo, pretoze az pri cviceni som musel prekonavat bolest. Mimochodom cvicenie je dolezite aj koli dobremu odtoku tekutin z kolena. Dalsi den mi vybrali z kolena drenaznu hadicku, zaujimavy potit, take steklenie :) Po vybrati hadicky sa mi cvicilo ovela lepsie. Na piaty pooperacny den moze ist pacient domov, samozrejme stale este o barlach. Zaklad je cvicit cvicit cvicit. Niekto sa tu stazoval ze mu po operacii puka v kolene. Ano aj mne pukalo. Treba co? Cvicit. Cvicit a pukat nebude :)Po dvoch tyzdnoch som pri kontrole vratil barle. Po kontrole po mesiaci mam ohybnost 130stupnov co je velmi dobre. Este stale nesportujem ale chodim do prace kde som vacsinu dna na nohach. Teraz uz iba posilovat cele stehno :)

S4mot

ahoj tak ja mám 19 a podstúpil som tu operáciu 3.6.2010 momentálne sa to hojí po operácii celkom dosť to bolí ale keď som bol operovaný tak počas operácie zistili aj to že som mal aj ruptúra menisci to je dosť častý úraz kolena no a momentálne dostávam každých 12 hod do brucha injekciu volá sa fragmin 2 500 iu a to je na riedenie krvi dostávam to preto aby som nedostal emboliu zatiaľ toľko keď by ste chceli ešte niečo vedieť tak pošlite email rad odpoviem teraz 11.6.2010 mám isť na kontrolu tak uvidíme čo povedia .

Clash

Ahojte. Caka ma plastika predneho krizoveho vazu. Chcel by som vediet, ci po zakroku budem mat nohu v sadre alebo v com ju budem mat. Ako dlho budem lezat v nemocnici, za ako dlho budem moct chodit bez bariel. Tak kto ma s tymto skusenost nech mi napise, vdaka.

mikri

No uz chodím v pohode este troska krívam ale ked dbam na chodenie a idem pomaly tak ani tak moc nie. Vystriem uplne a na uplne skrcenie mi chyba este 5 stupnov. Ale mam iny problem. Ked chodim dost casto mi puka v kolene. Na rehabilitacii mi povedali ze je to ok zle by to bolo keby to bolelo. Neboli to ale mam obavy ci to je normalne po operacii alebo to moze ohlasovat iny problem napr. mazivo prip.nieco ine. Ak mate skusenosti dajte vediet ci mam zacat uzivat nejake pripravky alebo sa to upravi samo a je to len nasledok operacie. Na kontrolu idem az o mesiac tak lekara sa zatial nebudem pytat.

ojka

hado, tak teraz si dovolím súhlasiť s mikri,... dnešná doba je bohužial taká, že ak si nezoženieš niečo po známosti nejaký termín, alebo si zaň nezaplatíš, tak sa riadne načakáš, netvrdím síce, že je to tak všade, ale ako tak pozorujem, tak sa toto vyskytuje dosť často... moja sesternica takto čakala na operaciu kolena 3/4 roka.... Takže niekde su dosť stažené podmienky a ešte ked do toho "vletí" choroba, tak je to len zasa dalšie odkladanie...
mikri, držím palce, nech si zasa čoskoro fit (:

mikri

Takže milý Hado: nepoznáš ma a ani nevieš o čom si sa vyjadroval. Zato že som napísala že mám nový termín a bojím sa? Tak tiež ti tu niečo napíšem. Úraz sa mi stal 3. januára pri lyžovaní. Nebudem rozvádzať. Dostala som ortézu a poslali ma rehabilitovať aby som to rozcvičila. Po mesiaci som dostala termín na magnet rezo aj to po známosti! Keď som sa pýtala že čo s tým doktor povedal dve možnosti rozcvičiť a žiť ďalej alebo artroskopia a plastika ale vraj to robia iba športovcom.Tak som na neho zatlačila že určite to chcem. Ale!!!!! keďže robím okrajovo s lekármi tak mi vybavili termín na leto ale v rámci predoperačných vyšetrení mi zistili pľúcne chlamýdie a mala som si ich preliečiť. Ak vieš o čom to je tak ti tiež musí byť jasné je to nezmizne za mesiac. A operovať ma nechceli kým nebudem mať negatívne výsledky na chlamýdie. Takže to k tomu že ma nezoperovali tak rýchlo. Operujú len pod celkovou anestézou tak preto si nechceli dovliecť na sál toto .... V novembri som bola na plúcnom kde mi potvrdili neg. výsledky na chalmýdie a mohla som zacat pracovat na termíne ope. Takže sa tu nevyjadruj prečo som s tým čakala.... A len tak mimochodom na termíny bežný ľudia čakajú aj mesiace ak nemáš známeho. Takže ak by som nemala vybavený skôr ako v apríli by ma nerobili. A veľmi dobre som si bola vedomá toho že ak si to nedám urobiť hrozí artróza.
No a teraz mám skoro mesiac po plastike a som spokojná. Po ope som nemala bolesti len miminálne. Hadičku mi vyberali až po 2 dňoch lebo mi odtekalo dosť krvi. Ortézu som nemala aby neodchádzalo svalstvo po dvoch týždňoch som začala rehabilitovať. To že sa niekto bojí ako dopadne operácia ešte milý hado nemusíš ľudí odsudzovať a zo strachu sú aj pochybnosti, hlavne ak tu niekto napíše že mu robili replastiky. Ty si určite veľký hrdina a nikdy by si tu určite nenapísal že sa niečoho bojíš. Je mi to jasné. A len tak mimochodom ani pri prvej ani pri druhej rehabilitácii neplačem a cvičím naplno zlatíčko! Inak nebanujem, dúfam že to dobre rozcvičím. Po rehabkách znova napíšem ako som na tom.