prosím vie niekto o aké vyšetrenie ide? môžete mi ho popísať?
PEF-monitoring
Dášenka, fakt sa mi takto zle radí, keď neviem tvoju diagnózu /predpokladám len, že si alergička, zrejme pele a pod. lebo u potravinových alergií neviem že by sa robila alergénová imunoterapia, aspon nie bežne/.Neviem čo máš napísané v zdr.dokumentácií, čo ti povedal lekár...Aké vyšetrenia máš už za sebou a pod./ Pred tou "injekciou" ako píšeš, ti naozaj lekár môže doporučiť dať urobiť PEF i spirometrické vyšetrenie. V oboch prípadoch budeš v podstate len dýchať, resp.fúkať do umelohmotného náustku, takže žiadne obavy. Ak by si mala AB, tu by sa vyvrátila, alebo potvrdila a určil by sa jej stupeň. Pri ťažkej AB sa totiž al.imunoterapia neprevádza!
a z čoho pozostáva vyšetr. pred injekciou??
Alergológ ti podá asi podkožnú injekciu a požiada ťa, aby si ešte v čakárni zotrvala cca 20 minút, pre možnosť vzniku málo častého, ale možného anafylaktického šoku.Injekcia je takmer nebolestivá, bude sa ti podávať v lekárom určených opakovaných intervaloch /1x týždenne, 1x mesačne/, za účelom zlepšenia liečby alergie, zníženia podávaných liekov a zvýšenia kvality života.
mala by som podstúpiť alergénovú imunoterapiu na alergológii a čítala som na nete,že pred podaním injekcie je potrebný PEF monitoring pacienta..tak preto sa pýtam.Nepodstúpil tu už niekto podávanie tých injekcií?Ako to prebieha?
Jedná sa o funkčné vyšetrenie pľúc napr. v pľ.ambulancii, ale i doma pri selfmonitoringu /domácom monitorovaní/. Používa sa jednoduchý plastový výdychomer. Vyšetruje sa hodnota vrcholového expiračného prietoku - to je to tkzv.PEF.
Mne osobne sa PEF spája s podozrením, alebo podrobnejším diagnostikovaním AB /astmty bronchiale/. Aké máš probl., kto ťa na vyš posiela?