V poslednom čase má trápi jedna vec- ked chcem poriadne otvorit usta, ale aj ked sa chcem najest sa mi uplne zasekne sanka a ak sa mi ma "odseknut" tak musi puknut... neboli to ale nieje to nic prijemne a ani smiesne... a bojim sa ze tym si sanku poskodim.... mala by som s tym niekde ist.... ale kam a co mi spravia?? diky
Zasekávajúca sa a pukajúca sánka
ma tu este niekto podobny problem? co vam pomhaha? zlepsilo sa Vam to casom?
Postup zavisi od toho, ci to boli.
Pozrite si v internete: artroza mandibularneho klbu, ina dg je Myofascialny dysfunkcny syndrom mandibularneho klbu. Este prichadzaju do uvahy dalsie dg, ale su zriedkave a na nete tazko zmudriete.
Prvy lekar, na ktoreho sa treba obratit, je stomatolg. Pravdepodobne si vyziada aj stanovisko ORL.
Pri kazdom sa postupuje inak, niekedy aj opacne. Zlym postupom si mozete vyslovene poskodit. Takze: k doktorovi.
Myslím, že takéto veci sa riešia na stomatologickej a maxilofaciálnej chirurgii. Mojej známej tam dávali dokopy zlomenú sánku.
hmm teda, patram po tejto teme uz dlhsi cas... podelim sa aj ja.. normalne by som taketo veci neriesil kedze na funkcnost zuvacieho aparatu to nema vplyv.. skor len to nevyzera esteticky dobre... Dnes mam Sanku posunutu zhruba o jeden zub do strany. Pri jedeni ani pri slovnom prejave nemam ziadny problem aj ked obcas mi na lavej strane preskoci sanka(pukne)...
samozrejme vedome si dokazem napravit sanku tak aby bola narovnana ako ma byt len uz skus zubov nieje moc dobry.
rozmyslam co sa stym da robit... pocul som nazor jednej doktorky... hovori ze sa to to naprava chirurgicky, ked som pocul celu proceduru az mi zle prislo. Myslim si ze existuje aj menej drasticka metoda ako si nechat si rezat do tvare...
ja mam opacny problem.. odkedy mam strojcek, zacala mi preskakovat/pukat sanka - lenze to konci tak, ze neviem usta otvorit, nie zavriet. celustny ortoped mi tvrdil, ze to sposobuje stres - moze to byt aj napr. stres zo strojceka a ze riesisa to az po tom, ako sa da strojcek dole. ak to neprejde, tak sa to vraj riesi nejakou platnickou (ktora sa chvilu nosi) a ta je na 90% uspesna.
no, ja som v období dospievania mal problém že keď som si zývol, tak občas mi vyskočila a keď som ju chcel zatvoriť tak behala pekelne šikmo... urobil som, že som ju otvoril približne do úrovne kde sa to stalo a hýbal pokial som si nevšimol že sama sa už vrátila... občas mi pri žutí aj pekelne pukla a bolelo to ako šlak .... teraz už je ustálená ale pri úplnom otvorení úst mi zájde nabok a potom pukne na pravej strane kde sa vráti kam aj má.... je to v pohode ale občas pri bozkávaní, alebo iných činnostiach ;) môže bolieť preto by som to asi riešil s ortopédom :P záleží na tom ako myslíte že to je vážne! za vyšetrenie nič nedáte...
Mne sa to kedysi stavalo dost casto, teraz len obcas, ze pri zuvani mi puka..ale ja mam aj mierny predkus, cize ju mam asi posunutu:( a ked som bola u zubarky a vrtala mi zuby, tak mi neskutocne pukala, ako som mala otvorene usta a este zubarka sa ma pytala, ze ci sa mi to casto deje, lebo to by tak nemalo pukat...som jej ale povedala, ze len ked mam velmi otvorene usta...
sanka123, nestava sa mi to velmi casto. Obcas pri tom vacsom zivnuti ju citim, ze ide vyskocit, zle sa mi usta zatvaraju. A este hmm, nechcem by nechutna, pri vracani ... to mi tiez vyskocila ...ale nie uplne, dokazala som ju po chvili zavriet. Ale u toho zubara mi to neslo, som mala usta otvorene ako ryba na suchu :( Musel mi ju on rukami posunut riadne aby zapadla.
mozno by ale zubar vedel poradit na koho sa vlastne obratit. Margaretka casto sa ti to stava s tou sankou, alebo len pri zivani, ja si uz tiez musim davat pozor hlavne pri tom zivani a jedeni.
zubar to nevyriesi ...mne raz pri vysetreni u zubara "vypadla" - posunula sa sanka, on mi ju sice dal spat, ale dalej to ziadno neriesil. Kto teda? ortoped? mate nejake napady? Dneska som viac zivla, a uz som mala problem usta zatvorit :(