Skodi podla Vas astmatikovi fajcenie ak ma astmu,ktora je pod kontrolovou ta najlahsia diagnoza mal astaticky zachvt len raz v zivote a to z pelu a vyfajci tak maximalne 5 cigariet denne a ked citi ze sa zle citi dokaze si dat den prestavku viac sa to uz neda vydrzat ako jeden den ,aby sa mu zlepsil zdravotny stav?
fajcenie u astmatika
muz-to je velmi kratkozrake tvrdenie, pretoze nasledky fajcenia sa prejavuju po rokoch. Ja osobne som toho nazoru, ze fajciari by si mali liecbu respiracnych ochoreni hradit sami z vlastneho vrecka, alebo aspon mat vyssie odvody a doplatky na lieky. Je kazdeho slobodna volba, ci zacne fajcit, ale musi ratat s nasledkami, ktore ho neminu, aj financnymi.
Ja zase poznam malo ludi, ktori fajcia a vyhybam sa im, lebo to smrdi a akodi aj okoliu. Zijes kvoli ludom okolo teba, ktori fajcia, alebo kvoli sebe? Zalezi ti na tvojom zdravi? Zodpovedz si tieto otazky a sam sa rozhodni a prijmi za rozhodnutie zodpovednost. Poznala som pacientku, ktora prestala fajcit po 35 rokoch zivota s cigaretami, ale bolo neskoro. S nadorom sa nedalo uz nic robit, zomrela po 5 mesiacoch terapie.
tym samozrejme nechcem povzbudit ronnyho.Ja na jeho mieste by som nefajcila.
moj muz ma respiracne ochorenie pluc fajci a nic mu to nerobi resp.neskodi mu to.On by urcite nevydrzal nefajcit ani 1 den.Uvedomujem si,ze fajcenie skodi aj zdravym a moc ale je to tak ako pisem.
ronny, samozrejme, ze si chces sam pred sebou ospravedlnit fajcenie a presvedcit sam seba, ze ti to az tak moc neskodi...to je sprievodny jav absolutne vsetkych zavislosti :-)) Ale mozem ta ubezpecit, ze to skodi a moc. A ked sa k astme prida po par rokoch este chronicka obstrukcna choroba pluc, potom uvidis nasledky, lenze to ti uz budu aj inhalatory viac-menej nanic. Napokon skoncis na kyslikovej bombe alebo kyslikovom pristroji. A predcasne zomries. A ak sa pytas, ci niekoho takeho poznam, tak ver, ze ano a nie jedneho.