Lactosa poradte

Príspevok v téme: Lactosa poradte
0109

Prosim vas o radu.Byvam v zahranici a v cera som bola s mojou 5 rocnou dcerou na test lactose-intolerantie.Vysiel pozityvne.Boli ju stale brusko.Znamena to ze nesmie mliecne vyrobky a vyrobky co obsahuju lactozu.Velmi tomu nerozumiem bola by som rada keby mi niekto vedel vysvetlit co moze a co nie jest,co su enzymy a ako to mozem napravit aby ju nebolelo brusko.Lekarka povedala,ze ma drzat 2 mesiace dietu a brat probiotika.Dakujem vam.

0109

A ake traviace enzymy?Myslis vo forme tabletiek?Tie mam,ale mam jej ich davat len ked nebude chciet mala drzat dietu.A,ze jej ich nemam davat kazdy den.Existuje aj netabletkovy enzym?
Dakujem ti za informacie a prajem prijemne sviatky.

Ivka 1

Čo je to neznášanlivosť laktózy a ako sa prejavuje?

Neznášanlivosť laktózy alebo intolerancia laktózy je spôsobená nedostatkom enzýmu laktázy, ktorý sa nachádza v tenkom čreve a má za úlohu štiepiť laktózu (mliečny cukor). Ak sa laktóza v tenkom čreve nerozštiepi, dostáva sa do hrubého čreva. V ňom sa potom štiepi na úplne iné látky, ako je to prirodzené v tenkom čreve. Takto vzniknuté látky dráždia stenu hrubého čreva, čo môže viesť ku hnačkám nadúvaniu a kŕčom v bruchu.
Ako dochádza k neznášanlivosti laktózy?
Vo veľmi výnimočných prípadoch môže ísť o vrodenú poruchu.
Častejšie neznášanlivosť laktózy vzniká po skončení dojčenia, kedy u dojčiat postupne slabne až mizne aktivita enzýmu laktázy. Tento dedičný jav sa vyskytuje často aj u zdravých ľudí.
Treťou možnou príčinou sú ochorenia čriev (napr. Crohnova choroba, ulcerózna kolitída).
Stupne obmedzenia v strave
Najľahšia forma - tu je treba obmedziť iba mlieko. Mliečne výrobky (kyslomliečne, jogurty, syry) môže organizmus znášať, pretože obsahujú baktérie, ktoré čiastočne nahrádzajú funkciu enzýmu laktázy, a môžu tak pri štiepení mliečneho cukru (laktózy) pomôcť a čiastočne tak nahradiť chýbajúcu črevnú laktázu.
Ťažšia forma - tu organizmus neznáša mlieko ani mliečne výrobky. Je možné používať bezlaktózové mlieko, alebo laktázu do výrobkov pridávať.
Najťažšia forma - je veľmi vzácna. Tu je potrebné vylúčiť zo stravy nielen mlieko a mliečne výrobky, ale aj maslo, rastlinné tuky a potraviny, ktoré obsahujú aj minimálny podiel mlieka.

Treba mať na pamäti, že mlieko a mliečne výrobky sú v strave najväčším zdrojom vápnika. Ak sa výrazne obmedzia, môže dôjsť k jeho nedostatku, čo môže mať za príčinu ochorenie - osteoporózu a osteomaláciu. Ak je nevyhnutné obmedzovať mliečne výrobky v strave, je vhodné poradiť sa s lekárom o možnom podávaní vápnika vo forme tabliet.
Ktoré potraviny obsahujú laktózu?

Mlieko (nízkotučné, polotučné, plnotučné), jogurty, jogurtové nápoje, syry, tvaroh, smotana, šľahačka, kyslomliečne výrobky (biokys, kyslá smotana, kefír, cmar, maslo, väčšina rastlinných tukov, sušené mlieko, sušená smotana, mliečna čokoláda, krémy v tortách a sušienkach, sušienky, instantné nápoje (káva s mliekom, cappucino a pod.), instantné omáčky a niektoré instantné polievky a pokrmy, kakaové nápoje.

Laktóza je jedným z hlavných alergénov. Legislatíva (slovenská aj európska) udáva povinnosť označovať jeho prítomnosť v zozname zložiek na obale výrobku. Pri výbere potravín je preto dôležité sledovať tiež zloženie potravín.

Ivka 1

Laktosa je mliecny cukor. Tvojej malej chyba enzym,ktori stiepi mliecny cukor.
Enzýmy pomáhajú štiepiť potravu, čím napomáhajú tráveniu a aby mohli absorbovať všetky živiny v našej potrave.Bez enzýmov nefunguje správne trávenie, to má za následok poruchy imunitného systému a s tým súvisiace rôzne ochorenia.
Intolerancia laktosy je vlastne porucha
vstrebavania zivin. Do tejto skupiny poruch patri aj celiakia.
Intolerancia laktózy sa prejavuje nadúvaním a plynatosťou po konzumácii mlieka a mliečnych výrobkov. Ochorenie sa zhoršuje s vekom. Častými príznakmi celiakie sú bolesti brucha, nadúvanie, objemná a páchnuca stolica. Pri neliečených formách dochádza k rozvoju málokrvnosti a podvýživy. Typická je zhubná málokrvnosť v dôsledku poruchy vstrebávania kyseliny listovej a vitamínu B12.
Odporuča sa preto uplne vylucit zo stravy vyrobky a potraviny,ktore obsahuju kravske mlieko.
Bolo by potrebne podavat dcerke traviace enzymy , pomaha aj pitie aloe a samozrejme jej kup dobre probiotika.