Nemáte niekto recepty na vianočné pečivo pre diabetikov? Tento rok sa snažím vytvoriť vianočnú atmosféru aj vôňou vianočného pečiva. Pre rodinu už niečo mám,ale čo ja?
Vianočné pečenie pre diabetikov
adriana, ak si na inzulíne, treba odvážiť 100 g pečiva, ktoré si napiekla pre rodinu a počítať to za 5 SJ. Je zbytočné piecť pre seba. So sladidlami to aj tak nemá nijakú chuť.
A ja skúsim pre seba upiecť kokosky. Zmiešam kokosovú múčku s bielkami,urobím malé hromádky, dám upiecť, možno to bude poživateľné, neviem.
A ešte guličky: 90 g tatraniek, 130 g masla, 1 PL rumu, 1 PL mlieka a
100 g upraženého kokosu. Tatranky nastúhať a zmiešať s ostatnými prísadami, z hmoty robíme guličky, obalíme ich v kokose, uložíme do chladu, hotovo.
alebo:
SLADIDLÁ A INÉ ADITÍVA E 900 a viac
Sladidlá sú látky oveľa sladšie ako prírodný cukor, no dodávajú menej energie, preto sa s obľubou využívajú pri výrobe takzvaných light potravín alebo produktov pre diabetikov. Pridávajú sa najmä do limonád a sladených nápojov. Medzi ostatné aditíva zaraďujeme napríklad rozpúšťadlá či leštiče.
OBMEDZTE:
Umelé sladidlá veru nie sú pre náš organizmus nič dobré. Najznámejšie sú acesulfám E 950, aspartám E 951 a sacharín E 954. Všetky tri sa označujú ako látky, ktoré môžu mať vplyv na rozvoj rakoviny.
- erytritol, sladidlo, látka zvýrazňujúca chuť, stabilizátor, emulgátor, zahusťovadlo, zvlhčujúca látka, nosič, sekvestrant = E 968
Je takmer nemožné kúpiť si potravinu, ktorá by nebola
prifarbená, prichutená, zahustená, konzervovaná, prisladená
alebo aromatizovaná. Za týmito všetkými vlastnosťami sú
prídavné látky, tzv. éčka.
Najväčšie nebezpečenstvo nespočíva v samotných "éčkach", ale
skôr v potravinách, do ktorých sa pridávajú.
Snažme sa,aby jedálny lístok každého z nás obsahoval čo najviac prírodných potravín bez prídavných látok – aditív
diabetici maju brat co najmenej sacharidov,
Kazda muka je plna sacharidov, takze nevhodna pre diabetikov.
Najmenej skodlivy cukor pre diabetikov je erytritol, ten sa totiz zdrzi v tele len velmi kratko a vypadne mozom. Odhad je, ze len 5% sa ho pouzije v tele.
Fruktoza naproti tomu sa len z velmi malo percenta pouzije na vyrobu energie, zvysok ide rovno do pecene, kde sa premeni na tuky(triglyceridy a cholesteroly)
Nenechajte sa mylit, fruktoza je dnes najskodlivejsi cukor pre ludsku civilizaciu.
recepty nemam, ale moja mamina sa chysta robit kvoli mne niektore kolace s fruktozou,ci s cim, tak som zvedava ako to bude chutit:)