Vzduchová bublina v krvi

Príspevok v téme: Vzduchová bublina v krvi
fanky

Vi eniekto čo hrozí ak sa napr. pri zavazdzaní infúzie dostane spolu s prečisťovacím roztokom do krvi aj nejaký cca ml vzduchu ? Viem že vzduch môže zapričiniť vytvorenie krvnej zrazeniny. Aj keď neviem s akými možnými dôsledkami. Môže to mať napr. za následok aj nejaké srdcovo cievné ochorenie ?

sasali

Vzduchová embólia väčšinou nie je smrteľná. Ďaleko častejšie než pri nedbalom prevedenie vpichu alebo zlé kapačce k nej dochádza pri potápaní vo väčších hĺbkach - ak sa vynoríme príliš rýchlo, pľúca vám do krvného riečišťa vytlačí malé vzduchové bublinky. Tie potom môžu zablokovať kapiláry v životne dôležitých orgánoch (hlavne pri vstupe krvi do mozgu), čo spôsobí prinajmenšom bolesť hlavy, ale môže viesť aj k zápalom a paraliż. Bublina z injekčnej striekačky je nebezpečnejší - ak je dostatočne veľká na to, aby vyplnila srdcovú komoru, a srdce tak začalo pumpovať naprázdno, čím by sa zastavilo prúdenie krvi v tele a následne aj srdce samo.

delphia

vzduchova bublina nezapricinuje krvnu zrazeninu.to je nieco uplne ine.
vzduch moze zapricinit vzduchovu emboliu, ale iba v pripade, ak sa do venozneho obehu dostane naraz vyse 10 ml vzduchu.

habibi

pokial sa do tela dostane mensie mnozstvo vzduchu,dokaze sa sam vstrebat,ale napriklad ak by ste si pichli do zili prazdnu injekciu,tam by islo o zivot,ta bublina by sa niak premiestnila ku srdcu,...

sian

Ahoj Fanky, ja som bola pred dvoma rokmi so synom/3 rocny/ v nemocnici, bol napojeny na infuziu a vsimla som si ze sa mu v tej hadicke urobila vzduchova bublina asi tak 10 cm. Upozornila som na to sestricku a ona na to , ze to nevadi. No ja som trvala na tom nech ju odstrani. Nemala som z toho dobry pocit.tu bublinu vytlacila von. Neviem ake nasledky by boli, keby som si to nevsimla.

dagmar

hranica tolerancie je pomerne individualna, no 1 - 2 ml vzduchu by nemal byt vacsi problem (osobne viem o piatich ml, ktore sa "presli mlcanim" - ziadne nasledky, ziadna smrt, ale to musela byt skor vynimka)

marfuška

Skor si myslím, že vzduchová bublina može upchat nejakú cievu, ako vytvorit zrazeninu.A ked dojde k upchatiu, tak možu nastat problémy.Zdá sa mi ale, že určité malé množstvo vzduchu ak sa dostane do žily,tak to nevadí.Len neviem presne kolko.