Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Svetový deň diabetikov

Dadus 124

ahojte viete mi niekto poradit ako sa vyratava mnozstvo sacharidovych jednotiek na zadany inzulin?napriklad na jednu jednotku inzulinu ake mnozstvo sacharid.jednotiek.diabetes dostala moja krstna a vobec jej nic nevysvetlili kolko sacharidou ma na dany inzulin jest.dakujem za kazdu radu

RÉZKA

barča ďakujem, skúsim to - budem merať glyk. Dúfam, že to zvládnem. Prajem pekný zvyšok nedele a dobré hodnoty cukru.

barča

Rézka, tých 24 SJ na deň máš tak akurát, lenže za stavu, keď už nebude pankreas vyrábať inzulín, sa ti zvýši potreba zvonku dodaného inzulínu a potom pre teba bude cca platiť uvedený výpočet. Ale to je veľmi individuálne. Množstvo inzulínu sa (samozrejme po skončení remisie) pohybuje od 0,5 do max. 1 jednotky na kg hmotnosti.
Tie sacharidové jednotky si rozdeľ sama, nejako racionálne, mysli aj na zeleninu a ovocie a uvidíš ako na to budú reagovať glykémie. Zapisuj si hodnoty, často sa meraj a tak zistíš, kde treba ubrať a kde pridať.

RÉZKA

barča ďakujem.Musím sa priznať,že neviem po angl. ale dá sa tomu rozumieť,dúfam, že som to pochopila správne. Mám 70 kg a pankreas ešte niečo stíha.U mňa cukor kolíše podľa stresu.Z toho dôvodu som chcela vedieť presný výpočet, aby som si vedela určiť SJ k podanému inzulínu, čo mi v nemocnici neurobili. Viem,že mi odpovieš, aby som si cukor korigovala podĺa nameranej hodnoty, ale to ja ešte neviem - som na inzulíne len 4tyždne. Dietu chcem dodržať, ale ako keď neviem koľko mám SJ na deň. Bola som v tom že SJ=jinzulínu. To je 24SJ na deň, keď mám 24j inzulínu, ale to asi tak nie je? Alebo je a mám "rezervu 8SJ"? Podľa toho som sa začala stravovať.

barča

Rézka, pozri na približný výpočet podľa dvoch spôsobov na odkaze: www.tudiabetes.org
podľa prvého ti vyjde na 24 IJ cca 156 g sacharidov denne, podľa druhého 16 SJ, čo je zhruba to isté.
Zrejme si však ešte v remisii a počíta sa aj s vlastnou produkciou inzulínu a tých sacharidových jednotiek potrebuješ viac. Skús si to rozpočítať na 5 jedál denne, ale kontroluj glykémie, aby ti nespadli príliš. netušm totiž, aké máš zloženie stravy, hmotnosť a podobne.

RÉZKA

Kde nájdem výpočet sacharidových jednotiek SJ konkrétne pre mňa, ktoré mi majú pokryť celodennú stravu?
Pichám si Humulín R 8j, 6j, 6j, a Humulín N 4j. /24j/
Viem , ze to súvisí od váhy , výške glykémie , veku a pod., ale zaujíma ma ako to nastavuje lekár v nemocnici a či je na to nejaká tabuľka alebo vzorec. Kontrola musí byť nie?

DiabetikIvo

daka111,

R pri inzulíne znamená RAPID = rýchlo a krátko pôsobiaci inzulín a N = NPH inzulín, ktorý pôsobí stredne až dlhodobo. Pekný popis pôsobenia inzulínov nájdeš napríklad na stránke NEDÚ Ľubochňa: www.nedu.sk
Odporúčam prečítať. :-)

RÉZKA

Poraďte prosím ako si má pichať inzulín Humulín R pred jedlom?
20 až 30 min. pred jedlom , alebo ihneď po pichnutí inzulínu mám sa najesť?
Som začiatočník, ďakujem.