Svetový deň diabetikov

Dadus 124

ahojte viete mi niekto poradit ako sa vyratava mnozstvo sacharidovych jednotiek na zadany inzulin?napriklad na jednu jednotku inzulinu ake mnozstvo sacharid.jednotiek.diabetes dostala moja krstna a vobec jej nic nevysvetlili kolko sacharidou ma na dany inzulin jest.dakujem za kazdu radu

RÉZKA

barča ďakujem, skúsim to - budem merať glyk. Dúfam, že to zvládnem. Prajem pekný zvyšok nedele a dobré hodnoty cukru.

barča

Rézka, tých 24 SJ na deň máš tak akurát, lenže za stavu, keď už nebude pankreas vyrábať inzulín, sa ti zvýši potreba zvonku dodaného inzulínu a potom pre teba bude cca platiť uvedený výpočet. Ale to je veľmi individuálne. Množstvo inzulínu sa (samozrejme po skončení remisie) pohybuje od 0,5 do max. 1 jednotky na kg hmotnosti.
Tie sacharidové jednotky si rozdeľ sama, nejako racionálne, mysli aj na zeleninu a ovocie a uvidíš ako na to budú reagovať glykémie. Zapisuj si hodnoty, často sa meraj a tak zistíš, kde treba ubrať a kde pridať.

RÉZKA

barča ďakujem.Musím sa priznať,že neviem po angl. ale dá sa tomu rozumieť,dúfam, že som to pochopila správne. Mám 70 kg a pankreas ešte niečo stíha.U mňa cukor kolíše podľa stresu.Z toho dôvodu som chcela vedieť presný výpočet, aby som si vedela určiť SJ k podanému inzulínu, čo mi v nemocnici neurobili. Viem,že mi odpovieš, aby som si cukor korigovala podĺa nameranej hodnoty, ale to ja ešte neviem - som na inzulíne len 4tyždne. Dietu chcem dodržať, ale ako keď neviem koľko mám SJ na deň. Bola som v tom že SJ=jinzulínu. To je 24SJ na deň, keď mám 24j inzulínu, ale to asi tak nie je? Alebo je a mám "rezervu 8SJ"? Podľa toho som sa začala stravovať.

barča

Rézka, pozri na približný výpočet podľa dvoch spôsobov na odkaze: www.tudiabetes.org
podľa prvého ti vyjde na 24 IJ cca 156 g sacharidov denne, podľa druhého 16 SJ, čo je zhruba to isté.
Zrejme si však ešte v remisii a počíta sa aj s vlastnou produkciou inzulínu a tých sacharidových jednotiek potrebuješ viac. Skús si to rozpočítať na 5 jedál denne, ale kontroluj glykémie, aby ti nespadli príliš. netušm totiž, aké máš zloženie stravy, hmotnosť a podobne.

RÉZKA

Kde nájdem výpočet sacharidových jednotiek SJ konkrétne pre mňa, ktoré mi majú pokryť celodennú stravu?
Pichám si Humulín R 8j, 6j, 6j, a Humulín N 4j. /24j/
Viem , ze to súvisí od váhy , výške glykémie , veku a pod., ale zaujíma ma ako to nastavuje lekár v nemocnici a či je na to nejaká tabuľka alebo vzorec. Kontrola musí byť nie?

DiabetikIvo

daka111,

R pri inzulíne znamená RAPID = rýchlo a krátko pôsobiaci inzulín a N = NPH inzulín, ktorý pôsobí stredne až dlhodobo. Pekný popis pôsobenia inzulínov nájdeš napríklad na stránke NEDÚ Ľubochňa: www.nedu.sk
Odporúčam prečítať. :-)

RÉZKA

Poraďte prosím ako si má pichať inzulín Humulín R pred jedlom?
20 až 30 min. pred jedlom , alebo ihneď po pichnutí inzulínu mám sa najesť?
Som začiatočník, ďakujem.