tvrdnutie bruška v tehotenstve

patuskaaaaaa

ahojte,ja som momentálne v 35 týždni a tiež mi asi odvčera začalo trošku tvrdnut bruško,také napäté,ale len na chvílku,ked ležím tak nie...poradte mi prosím,v pondelok idem k svojej lekárke,aj som jej dnes volala,ale aj tak sa bojím...dakujem

titi...

Ja som mala lieky v nemocnici.Salbutamol,NO-SPA,Diazepan,ešte aj injekciu.Okrem toho vitamíny Materna,Magne B6.Deti mám zdravé,nenarodili sa predčasne,normálne 40-om týždni.Oplatí sa posluchnuť svojho lekára.To sa mi stalo dvakrát.Prvýkrát som bola v nemocnici,druhýkrát doma.

fooper

ahojte babenky, čo sa týka toho tvrdnutia bruška, vo všeobecnosti sa udáva, že bruško môže počas dňa stvrdnúť cca 10krát bez toho, aby to akokoľvek vadilo. Dôležité je, aby to tvrdnutie neprichádzalo pravidelne - jedno po druhom (napr. každých päť min a pod.), ale len občas, skrátka niekoľkokrát do dňa. Tiež by nemalo bolieť, nezvyčajné bolesti v krížoch a v podbrušku, podobné ako pred menštruáciou či počas nej by mohli znamenať blížiaciu sa galibu:), takže na to pozor. Keď už ale o tom hovorím, maternica je veľmi reaktívny sval a ľahučko reaguje na všetky možné podnety, ktoré na ňu pôsobia, takže odpovedá sťahom aj na bežné veci, napríklad keď má bábenko živšie obdobie a veľmi sa vrtí alebo keď vy sami prudšie meníte polohu (vstávate z postele, otáčate sa z boka na bok...). Treba odpozorovať, či maternica tvrdne pri takýchto príležitostiach alebo len tak "sama od seba" v pokoji. Toto by malo platiť v ranejších obdobiach tehotenstva, pár týždňov pred pôrodom sa ako viete zvyknú hlásiť tzv. presagienty, čiže poslíčkovia, ktorí pripravujú maternicu na pôrod. No a ak to mám uviesť na pravú mieru, aj prílišné pozorovanie sa môže byť občas na škodu:), treba pravidelne navštevovať svojho gynekológa a riadiť sa jeho odporúčaniami. Držím palčeky všetkým maminám:).

janka88

RUZENKA ahoj. U nás doktory predpisuju na tvrdnutie pokial to neni nejak vážne, že treba ísť do nemocnice magnesium tabletky. Ja som si nakupila vodu a tu pijem. :-)

RUZENKA

Ahojte babenky. Prosím poradte mi čo mám robiť ked mi casto tvrdne bruško, velmi sa bojím že to može byť niečo vážne.Som v 25tt inac sa cítím velmi dobre nemám žiadne taškosti,aj babo je aktívne vela sa híbe. DAKUJEM

ele

Dakujem, bola som na kontrole u gynekologa a vsetko je o.k., len este cakam na vysledky z krvi, budu na buduci tyzden.

februar_ka

okolo piateho mesiaca dosahuje maternica taku velkost, ze siaha k pupku a stale sa bude zvacsovat - ako ked fukas balon. Preto sa ti zda, ze Ti rastie okolo pupka. To ze Ti "vykukol" pupik je nasledkom tlaku maternice :-)jednoducho tam dnu nemal miesto, po porode sa dostane opat do normalu.