prepustenie z prace kvoli tehotnosti?

jablonkaa

sylva, mas po probleme. vsetky ukony, bez vynimky, v pracovnom prave, musia byt PISOMNE a DORUCENE. skusobna doba musi byt urcena v pracovnej zmluve, rovnako ako jej trvanie. zamestnavatel ta nema pravo prepustit, v tehotenstve nesmie ani keby ti nemal dat inu pracu, ktora by neohrozovala tehotenstvo. v pripade akychkolvek nejasnosti a nedodrzania prav zamestnanca mas pravo obratit sa na prislusny inspektorat prace (v sidle kraja), kde presetria tvoj podnet.
zamestnavatel velmi dobre vie o svojich povinnostiach, aj o pravach zamestnanca. viaceri zamestnavatelia vsak vyuzivaju fakt, ze zamestanci sa nevyznaju v legislative. urcite si vybojuj svoje miesto. pravom ti patri.
a este raz zdoraznujem - skusobna doba musi byt stanovena v pracovnej zmluve. ak nie je, potom skusobna doba nie je dohodnuta a trva hned pomer na dobu neurcitu, ak nie je stanovena doba trvania pracovneho pomeru.
drzim prsty.

sylva

jablonkaa, moja terajsia pracovna zmluva je len dodatok k tej predchadzajucej...len sa mi zmenil pracovny uvezok s polovicneho na cely a tym sa zmenil aj plat...ta povodna zmluva bola na dobu urcitu na 3 mesiace a bez skusobnej doby. v tej terajsej teda skusobna doba vlastne presne definovana nie je, ale zamestnavatel mi povedal, ze ju mam...dake je to tusim zamotane.skusim si to nenapadane presne zistit, ze ako to vlastne so mnou teraz je.

jablonkaa

sylva, je povinnostou zamestnanca informovat zamestnavatela o skutocnostiach, ktore mu brania vo vykone prace. ak tehotenstvo brani vo vykone prace, mas pravo poziadat o preradenie na inu pracu. ak zamestnavatel nema inu pracu, moze sa ukoncit pracovny pomer. nie vsak s tehotnou zenou.
problem je v tvojej skusobnej dobe, pocas trvania skusobnej doby, max. trojmesacnej, moze kedykolvek zamestnavatel alebo zamestnanec ukoncit pracovny pomer z akehokolvek dovodu, alebo bez uvedenia dovodu.
sylva, v pracovnej zmluve mas riadne uvedenu skusobnu dobu? v akom trvani?

sylva

skusobna doba mi konci az 1.12, len to uz budem na zac. 3mesiaca...tak mi asi tazko uveria, ze som o tom nevedela...

...

ty im v žiadnom prípade nemusíš hovoriť že si tehotná, iba vtedy ak pracuješ na pracovisku kde tehotné robiť nemôžu...

radana

Ked si v skusobnej dobe a oznamis im to,tak ta mozu prepustit.Ved im to oznam az po ukonceni skusobnej doby,tak ako pise den..

den

a kolko ti chyba do skoncenia skusobnej doby, neviem podla mna mozu a aj ked by si to neskor oznamila, tak podla datumu nastupu na MD by prisli na to, ze si im to zatajila.Ale, ked ti chyba len mesiac, tak to akoze este nevies, ze si tehotna, cize teoreticky ...

sylva

mam zmluvu na dobu neurcitu. len sa bojim, ze si najdu nejaku inu zamienku, aby ma prepustili....
a ako to je ak im to clovek oznami este v skusobnej dobe?

dd

podla zakonnika prace Ta prepustit nemozu, musia Ta preradit na ine miesto, ktore Ti vyhovuje...je to v zakonniku prace vsetko napisane..
www.porada.sk
paragraf 55..dufam, ze ta linka pojde..

den

Ked si na pozicii, ze tehotne nemozu robit, tak by ta mali presunut na ine oddelenie, kde mozu, aby to neohrozilo tvoj stav a dietatko.
Mna prepustili ako tehotnu a to mozu vtedy, ak mas zmluvu na dobu urcitu, ak mas na neurcitu, tak by ta mali presunut.