dnes davali telke, že vedia vyliečit makularnu degeneraciu,to znamená obnovit poskodenu žltu skvrnu, je to vobec možné,mame to v rodine,ako?
ocne choroby
No ok Tattiana pozriem si to urcite :)
daj si do google -makularna diera a zobrazí sa ti viac článkov,logicky sa mi zdá že by to malo byt horsie ako poskodenie pigmentu,ale kto vie,idem patrat dalej
Tattiana: a kde si to citala ?
urcite vraveli,že je operovatelna sietnica a makula,ale asi to operuju len v tazšich stadiach,ked prinos prevazi riziko,citala som,že dokazu operovat makularne diery,neviem ci je to lepsie,alebo tazsie postihnutie,asi ked je nalez maly,nerobia nic,co uz
sorry tatiana nechtiac som napisal namiesto mojho nicku tvoj :) heh ospravedlnujem sa
No ja mam dve oci tak isto . malu skvrnu ale bezfarebnu v stredobode vydenia. uz to mam 3 roky alebo či 4 neviem .... no neviem .... musim si vypestovat kricek kanadskych cucoriedok . Maju v sebe lutein. Ako zlepsit sa to nemoze ... to je asi jasne .. no zatial neni na to liek .. proste a ja sa cudujem , ze ako to chcu operovat ? Do sietnice sa nedostanu ... a tie bunky tam nemaju ako dat :) takze neviem ... najprv musia vymysliet , ako tam tie posrate bunky zas zregenerovat !!!
Nechcem o tomto ochorení podrobne písat,tiež sme mali podozrenie,že príčina by mohla byt aj zo slnka,ale že to by boli postihnuté obe oči,pri pozeraní do slnka a nie jedno,tak že príčinou sú virozy,ty mas 1 alebo 2 oci,vraj casom sa ta jazva trochu moze zlepsit,cakame co bude.yhoršujúci sa nález je vsak podla nich operovateĺný,neviem
Ahoj RNG : ale liecit sa to zatial neda. Lebo sak makulopatia je odumretie alebo degeneracia buniek v sietnici . A ja pochybujem , ze sa uz nieco naslo , aby sa tieto bunky obnovili. Lebo tie bunky sa nedokazu same rozmnozovat . Ja mam solarnu makulopatiu sposobenu oziarenim slnka . Nemam to ochorenie , ale kvazi nehodu .... a z lekarskeho hladiska sa to liecit zatial neda . Da sa to jedine pozastavit u pacientov co dostanu tuto chorobu , ze sa im makula sama zacne degenerovat...
Vraveli v telke,ze pacientom ktorí prídu uplne o zrak je mozne oparacne zrak prinavratit,nejak podrobne to nehovorili.
Makularna degeneracia ma hkavny dovod znizeny privod krvi.
Zlepsenie cirkulacie mozno dosiahnut branim roznych antioxidantov
(vinpocetin, gingko, huperzin, hloh(hawthorne),lutein, vytazok z cucoriedok(billberry) a hroznovych semien(grape seed extract))
elektrostimulacnym cvicenim
(Optogon napr vyraba male zariadenie s elektrodami na pripevnenie nad ocami a specificky na stimulaciu oci navrhnutym minigeneratorom)
a samozrejme pouzivanie lecitinu, 1 az dva krat tyzdenne lyzicu.
Niektore mineraly tiez pomaha brat, ako zinok, med, pripadne kompletnu zmes na kosti.
Su aj zmesi obsahujuce aminokyseliny a antioxidanty ako napr Ocuplex, Eyes alive alebo Seniorvit a ine, ktore obsahuju spominane zlozky