cysta na pravom prsníku ? :-o

Hapacabanna

Cysty sú dutiny vyplnené tekutinou.Môžu sa vyprázdniť pomocou vpichu ihly alebo malého rezu.Tekutina vo vnútri sa posiela na rozbor, či neobsahuje abnormálne bunky a zárodky baktérií. Pri opakujúcich sa cystách treba myslieť aj na zhubné nádory ako na príčinu.

Hapacabanna

Čo sú cysty? Zjednodušene povedané – vačky vyplnené tekutinou na povrchu vaječníka.Jestvuje niekoľko rôznych typov vaječníkových cýst, najjednoduchšie ich však možno rozdeliť do dvoch základných skupín – na funkčné a nefunkčné. Tvorba funkčných cýst v menštruačnom cykle býva vcelku bežná. Obyčajne nespôsobujú výrazné problémy, pričom sa môžu vyskytovať aj vo väčšom počte na oboch vaječníkoch. Ich priemer dosahuje 6 až 8 cm a objaviť ich možno pri bežnom ultrazvukovom vyšetrení. Tento druh cýst je rozšírený u mladých, menštruujúcich žien a vo väčšine prípadov sa cysty menia v závislosti od menštruačného cyklu ženy. Sú tzv. vedľajším produktom ovulácie a zmiznú spontánne. Nefunkčné cysty obsahujú nezrelé bunky, ktoré sú schopné vyvinúť sa do rozličných typov tkanív, vyznačujú sa pomalším rastom a spravidla svojimi bunkami obaľujú samotný vaječník alebo vaječníky. Dosahujú priemer až 25 cm a môžu spôsobiť nepravidelnú menštruáciu. Patria k nim napríklad aj dermoidálne cysty, ktoré môžu obsahovať chlpy, kosti, zuby a vlasy. To, či sú cysty napokon nebezpečným zhubným nálezom, určí až odber vzorky z ich tkaniva.

Zdroj:Lesk

dids

Noo to dufam pretoze som sa dost zlakla,ale ona ma len 34 rokow,tak ze ci w takom weku sa to zwykne objawit ? ... a co to wlastne ta cysta je ?

joni_

moja mama mala cistu, pre istotu jej to vyoperovali, ale bolo to negat. odvtedy chodi na kontroly a stale je to OK, takze nemusi to byt hned vazne

bettyna

Ahoj dids, mojej mamine zistili nieco podobne este pred niekolkymi rokmi a odvtedy jej na mamografii tu cystu len konstatuju. Neviem v dosledku coho to vznika, ale ako vidis, nebude to asi nic vazne. Nejde o nijaky nador.Takze pokoj.