Mam take obavy... Uz v minulosti sa stalo, ze v nasej nemocnici vymenili deti a teraz... Teraz ma sestricka trojrocneho uzasneho blondateho modrookeho synceka. A v com je problem? Nooo nikto v rodine nema blond vlasy a sestra s manzelom maju hnede oci... Nejde len ale o to... Syncek sa na nich absolutne nepodoba a ja sa bojim, ci sa niekde nestala chyba. Sestra muza urcite nepodviedla, tak v com to je? Je mozne, aby mali hnedooky rodicia modrookeho synceka? Prosiiim poradte
Rodicia hnede, dieta modre oci... Je to mozne?
jej nic sa nedeje...tie ocka budu po case hnede...Moja neter mala po narodeni sedozelene ocka a potom sa jej o per tyzdnov zmenili na hnede a je z nej hnedoocka-okana-aj sme sa divili,po kom tie o sedozelene ocka ma.....
presne ako napisala vevericka, hnedooky mozu mat modrookeho chlapca, ale naopak to neplati. Az 90 % narodených detí ma modre oci, a niektorym sa postupne farba meni. Ak maju modre, ziskali recesivny znak od obidvoch rodicov, dominantnym bola hneda farba, recesivnym zas modra.
A co sa vlasov tyka, napr.aj moj priatel bol do 4 rokov blondak, a teraz ma tmavohnede vlasy.A obidvaja rodicia su tiez tmavovlasi..
cashia ..nemas ich po starkej..vdzy mas jednu alelu od jedneho rodica a druhu od druheho..takze od starkej si mohla maximalne zdedit jednu polovicu cez tvojeho jedneho rodica..ak mas zelene.je to preto lebo okrem genov pre hnedookost a modrookost posobia na farbu oci aj ine veci..napr to ako bude ulozeny pigment, kolko ho bude a ako hlboko..ale zakladom plati, ze dvaja modrooki zasadne mavaju modrooke deti (zelena moze byt odchylka v ramci mnozstva, ale ak budes mat znova modrookeho partnera deti budete mat zasa modrooke)na 100% modroki rodicia nebudu mat hnedooke dieta..kdezto u hnedookych je ovela vacsia variabilita v ramci toho, ze nevedia ci nie su heterozygoti( to je: nesu znak pre hnede aj modre)..modri nesu len a len modre..
dvaja hnedooki mozu mat modrooke dieta, ale dvaja modrooki v ziadnom pripade nebudu mat hnedooke
dvaja hnedooki mozu mat modrooke dieta, ale dvaja modrooki v ziadnom pripade nebudu mat hnedooke
"pretoze modroki nesu len moodroke geny" tak toto je zas blbosť..obaja moji rodičia majú bledomodré oči a ja mám zelené..
vysvetlenie? mám ich po starkej..jednoduché ako facka !!!
cumel.. blbost..modrooki geneticky nemozu mat hnedooke dieta, pretoze modroki nesu len moodroke geny, laicky
Moja babka a dedko mali hnedé vlasy a šedé oči. Ich 5 detí majú hnedé vlasy a šedé oči len jedna je blonďavá s hnedými očami :) a na 100% je ich vlastná, proste sú to gény.