Mohli by ste mi poradit, ako dlho nebudem moct pracovat a ako dlho budem musiet ostat v nemocnici po operacii cysty na vajecniku? dakjujem
Cysta, ako dlho sa lieci po operacii?
Ahojte . Ja sa chcem opytat. na buduci stvrtok idem na sliač na laparoskopicku operaciu cysty. o 14.00 MA BUDU OPEROVAT . VRAJ JE TO MALY ZAKROK KDE MA USPIA ASI TAK NA 5 MIN. A VYBERU TO .. A VRAJ MA PSTIA V PIATOK doobeda... neviete niekto ci budem musiet ostat na pn , alebo mozem dalej fungovat ??? potrebujem fungovat ... dakujem
Ahojte...chcela by som sa spytat ako je to s kupanim (na jazera) po operacii prasknutej cysty na vajecniku....operovali ma 30,06,2010....dnes som bola s rodinkou pri vode ale bojim sa ist do hlbky po podbrusko...neviem ci nedostanem nejaku infekciu...neviete ci mozem ist do vody alebo ak nie, tak kedy by to bolo mozne?
este by som doplnila predosly prispevok:
-den pred operaciou dostanes este aj veceru. potom uz nemozes nic jest, od polnoci ani pit,
-klasicky rez sa nemusi vylucne viest nad ohambim- tzv. bikinkovy, dla nalezu a rozhodnutia lekara sa operuje aj zvislym rezom-spod pupka az po ohambie,
-narkoza pri laparoskopii je celkova, ale pri klasickom reze moze byt aj epiduralna,
-na jednotke intenzivnej starostlivosti ta budu monitorovat nie len v pripade, ak ti bude zle, ale stale,
-dren ak v mieste operacie nevyskytne vacsie krvacanie sa nezavadza,
-s pooeracnym setrenim sa suhlasim a drzim palce aby vsetko dobre dopadlo, i ked zakladatelka temy urcite uz je pooperacii...
Cysta sa nedá operovať cez vagínu, len laparoskopicky alebo bikiny rezom a len v celkovej anestezii/narkoze/. Nastúpiš deň pred operáciou , dostaneš už len tekutý obed-polievka+omáčka a viac nič už nesmieš vôbec jesť, len veľa tekutín do polnoci budeš piť.Dajú ti sestričky liek na spanie, aby si pokojne spala. Druhý deň ťa budú operovať laparoskopom, dajú ti "náladovkuô aby si sa nebála a uspia ťa ani sa nestihneš báť..asi 1cm pod pupkom ti urobia dierku 2cm na sondu a tade ti aj nafúknu brucho CO2, aby sa organy oddelili od brušnej steny a lepšie sa operovalo, potom nad ohambím na jednej alebo oboch stranách urobia len malé 1cm rezy kadiaľ operujú aj vyberú tú cystu. Jazva pod pupkom je na 2 stehy a na boku len na 1 steh. Ak sa operácia nebude dať laparoskopicky, tak ti urobia dolu nad ohambím bikiny rez cca 12cm dlhý/robia to ked sú rozsiahle zrasty, ktoré im nejdú rozreparovať endoskopmi/ ale neboj sa...ked sa preberieš sestričky budú okolo teba behať, budeš mať gučiho kabelku/to je tá drenáž z rany kade odteká zlá krv/ a dajú ti močový katéter, aby si močila do sáčku-dávajú to každej a je to pohodlné, lebo po infuzkach sa veľa močí..hned ti dajú aj injekciu na pooperačnú bolesť rany a tá zaberie okamžite..neboj...nebudeš trpieť vdaka liekom od bolesti. A na každého narkoza a vstrebávanie CO2 pôsobí inak..mne nebolo nič..iné zvracali, ja nie..ked ti príde zle na pooperačke ťa budú monitorovať, tak vždy pomôže hlboký nádych nosom a výdych ústami..zapamätaj si to!!! pomôže ti to, aby si nezvracala , alebo ak ťa bude napínať. A ničoho sa neboj, zvládli to staré babky, nám mladým to ide lepšie. Po operácii nech ti sestričky varia urologický čaj /kôli močeniu, ked ti dajú moč.kateter von/a feniklový aby si mala vetry, lebo inak ti nedovolia ani jesť ani piť a budeš len na infuzkach...po laparoskopii bez pooperač.komplik.si v nemocnici max 3dni po operácii a po reze musíš byť 5-6dní najmenej, potom sa ešte stehy po 7.-9.dni vyberajú. PN po lapke je 2týž. po reze 6-8týždn.najmenej. Budeš vyčerpaná, unavená a slabá...tak sa do práce nežeň..a budeš mať šetriaci režim, t.zn.viac odpočívať, nič dvíhať, opatrne zohýnať...tak sa drž!A ešte po operácii budeš môcť okrem nemocničnej tekutej diety len detské výživy, jogurty a marína keksy...odporúčam nech ti donesú po operácii do nemocnice+ tie čajíky v termoske, alebo sestričky ti tam navaria ak ti z domu prinesú. A len neperlivé minerálky po operácii, aby ťa nenapínalo..trebars Lucku a s tým sosáčikom-lepšie sa na posteli pije.
suhlasim s mjanikom. zazila som to na vlastnej kozi, vyhla som sa operacii akupunkturou. ale pisala som to sem na forum uz velakrat a zda sa, ze to nema ziaden efekt, lebo ludia sa radsej vypytuju na operaciu.. no je to vase rozhodnutie
takze sa ta cista neda v ziadnom pripade vybrat vaginalne? kamaratka mi hovorila, ze ano a ze ma este v ten den pustia domov, ak vsetko bude OK...
a ešte...rezať ťa nebudú...ak to bude laparoskopicky .... budeš mať na brušku 3 maličké ranky ...mne ich už ani nevidno...a či sa to dá vaginálne neviem možno aj áno ak cysta nieje veľmi veľká...papa
no ahoj...ja som mala tiež cystu na vaječníku...fuuu mam to už za sebou...ale neboj...takže operácia...laparoskopicky???či ani neviem ako sa to riadne vysloví ... nie je to nič strašné ja som bola v nemocnici asi týždeň...po operácii..narkóze bolesti hlavy, budeš zoslabnutá ale sestričky ti budu pomáhať...moje boli skvelé...z bruška som mala vývod do banky tam sa zbierala krv či čo to bolo, a do druhej banky sa zbieral moč...všetko v pohode kým tu hadičku z bruška nevyťahovali..trošku to zabolelo taká hlúpa bolesť ale len chvíľku ...no po týždni som šla domov ...ešte asi ďalšie dva som bola doma...ťažké veci dvíhať v žiadnom prípade nemôžeš určitú dobu..takže pozor na seba...želám veľa šťastia..drž sa