Ahojte vcera som bola v lese a teraz som si vsimla ze mam vzadu na ramene kliesta...co mam robit?uz som si na to dala tamponik z mydlom...mam pockat kym vylezie alebo tahat?a je nutne ist zajtra k lekarke??prosim helpnite mi
Kliest!
no akurat na pohotovosti nemaju co robit, iba vytahovat klieste..vsak pohotovost je pre vazne pripady. ked sme boli deti, vzdy sme dosli z lesa s desiatkami kliestov a mama nam to vytiahla a bolo..
kliesta treba co najskor vytiahnut. Cim dlhsie ho tam mas, tym vacsia pravdepodobnost prenosu velmi vaznych chorob, ktore casto nosia, hlavne teraz, v case epidemie boreliozy je to znacne riziko.
Zaujimavi ti tvoji rodicia, ako keby ta ani nevychovavali, ved aj deti mavaju kopec kliestov, s tym predsa musia mat skusenosti! Nech ti ho uz aj vytiahnu!
Moja urcite si ziadny tuk na to nedavaj!!!lebo ak by bol nahodou nakazeny tou kliestovou encefalititidou tuk by ho zacal dusit a on by ti do rany vsetko vyvratil mas to ozaj na blbom mieste chod si na tu pohotovost!!!
podlatoho ako pises nik u vas nema skusenosti s vyberanim kliestov...
Kliest ti nevylezie sam :-O. Musis ho naozaj troska potocit a riadne potiahnut co najblizsie k miestu kde je zalezeny. No neviem co si tvoji robia srandu, miesto toho ze sa na tom bavia by ti mali pomoct a vytiahnut ti to! Najma ked to mas na takom blbom mieste, alebo naozaj chod na pohotovost, tam ti to vytiahnut. Teda ja by som tak urcite spravila, to je najistejsie.
takze myslite ze ak vydezinfikujem nie je nutna navsteva lekara???
mam mokre vlasy a nemam sa tam ani ako dostat a k tomu nasi si zo mna robia srandu ze to nic nejde ze to mam mat prilozene a vylezie sam...:(
ja som si klieste vzdy vytahovala tak, ze som si dala na vatu troska oliv.oleja, alebo mydla a tocila som okolo neho v protismere hodinovych ruciciek..ked vyliezol, tak som to poriadne znicila(bud som tu vatu s nim spalila, alebo ho rozpucila..) a potom som si to miesto poriadne povytierala liehom(dezinfekcia..)..tuk-tuk-tuk, zijem a som zdrava..davam si na to pozor a kliesta som uz tusim aj 3-4roky nemala..