Ahojte. Uz dlhsiu dobu ma trapia vetry. Po vsetkom co zjem, najma po zelenine. Jem vela zeleniny, cize sa viac-menej zdravo stravujem. Stolicu mam pravidelnu. Je to dost neprijemne a uz naozaj neviem, co s tym.. mozno nejaky pripravok z lekarne na rozpustenie vetrov v crevach.. nemate s tym niekto skusenost?
plynatost / vetra
kup si Espumisan
a ja z mlieka. ale kavy s mliekom sa nemozem vzdat;-((
halo niekto mi odpovedzte pls
Ja tiez potrebujem pomoc.Mam pocit ze ja mam vetry havne po sladkych jedlach...moze to byt koli cukru?
Tuto temu som objavila az teraz, chcem dat ale predsa tip na varenie strukovin pre tych, ktori trpia plynatostou. Mam to v knihe od Bukovskeho a pomaha:
strukoviny umyjeme a dame varit ale iba zovriet - cca.2-3 min. Odstavime, nechame trochu vychladnut, precedime a nalejeme na strukoviny novu vodu (studenu). Dame do ladnicky, na druhy den zase vodu scedime a nalejeme cistu.
Z takto pripravenych strukovin varime ci uz polievky, kase, atd. Ziadne problemy s plynatostou! A dobre na tom je aj to, ze nutricne hodnoty sa tymto postupom pripravy strukovin neznehodnotia. Dobru chut!
oprava BEANO
nafukovanie zo zeleniny a fazule je kvoli niektorym sacharidom, ktore my nevieme stravit, lebo na ne telo nevylucuje spravne enzymi,
V USA uz davnejsie predavaju enzymaticky vytazok pod menom Beeno, ktory rozlozi tieto sacharidy na jednoduchsie cukry, ktore vieme absorbovat, takze crevne kultury nedostanu sancu rozkladat nestravene sacharidy a vytvarat plyny.
Ja a hlavne moja zena to pouzivame uz dlhe roky.
Pravdepodobne jedávaš zeleninu surovú. Tá je ťažšie stráviteľná. Jedávaj povarenú,krátko blanšírovanú, naparenú a kvasenú. Neboj sa nedostatku enzýmov a vitamínov. Nezničia sa hneď a kvasená ich má toľko, že ti to bude stačiť. Ak ju nebudeš variť dlhšie ako 20 minút, nebude ani kyselinotvorná. Takáto zelenina sa ihneď je, neohrieva sa . Dôkladné prežutie a preslinenie je tiež podmienkou dobrého trávenia.
Nafukovanie býva i vtedy, ak máme zahlienené črevá z mliečnych výrobkov a bielej múky. Vláknina spolu s kvasenou zeleninou ich prečistí a obnoví mikroflóru. Nezabudni na vlákninu z celých obilných zrn, to je dobrý kartáč pre črevá.
no stara pravda je ze zo zeleniny asi najviac nafukuje hlavne so strukovin...
hmmm no ja mam s nafukovanim problemy uz takmer 9 rokov najmenej je to ozaj velmi neprijemne ked mas brucho stale ako balon nech robis co robis...
mne predpisala doktorka Espumisan mam dojem ze mi trochu pomaha ale priznam sa ze ho neuzivam pravidelne ako by som mala ale myslim si ze pomaha tak ho skus vyskusat ...uvidis da sa aj normalne kupit vlekarni bez predpisu...