Ahojte, poprosim o pomoc a radu. S manzelom sa pokusame o dietatko 2 rok. Ja som v poriadku. No manzelovi psychotronik povedal ze ma lenive spermie. Posielam manzela na spermogram no velmi nechce ist. Ak tam pojde a potvrdi sa ze tato diagnoza ako dlho bude liecba trvat a co je treba podstupit.
Lenive spermie
Michaela bolo by veľmi dobré aby si dal
manžel urobiť spermiogram,hoci sa mu moc
nechce. Nie je prvý ani posledný,kto sa toho obáva a dôvody na to sú rôzne.
Keď sa pred cca 2 rokmi robil prieskum
na vzorke 100 mužov vo veku 20 - 25 rokov, iba 60 % z nich malo spermiogram v poriadku. Zvyšných 40 % malo buď málo pohyblivé spermie alebo trpelo na rôzne anomálie pri tvorbe spermií.
Spermiogram sa dá urobiť u urológa alebo andrológa.
Pred vyšetrením je potrebné dodržať 3-5 dní sexuálnu abstinenciu, to znamená, že 3-5 dní nesmie byť styk ani výron semena. Semeno sa vyšetruje čerstvé, do jednej hodiny od získania. Na toto obdobie sú stanovené tabuľky, podľa ktorých sa posudzuje kvalita spermiogramu. Pri kratšej sexuálnej abstinencii je kvalita spermiogramu slabá- výsledok je falošný. Nemá význam ani vyšetrenie po dlhšej sexuálnej abstinencii- výsledok nie je lepší, len sa vyskytuje veľké množstvo starých slabých spermií. Rovnako je chybou doniesť materiál na vyšetrenie z domu, kedy najmä v zime sú spermie po dlhšej dobe v chlade mŕtve, a my nevie sa, či je tomu tak pre nesprávne podmienky vyšetrenia, alebo je to objektívny nález. Obvyklé je získať materiál v priestoroch zdravotníckeho zariadenia a odovzdať ho hneď na vyšetrenie do laboratória pri Andrologickej ambulancii. Výsledok sa pacient dozvie cca za hodinu.
Vzhľadom na známy fakt, že kvalita spermiogramu u muža sa mení, a to smerom k lepšej, alebo horšej, pre objektívne posúdenie je potrebné vyšetrenie opakované, obvykle 3x. Tým sa dá vyhnúť náhodou dobrej, alebo náhodou zlej vzorke. Súčasťou vyšetrenia plodnosti je aj telesné vyšetrenie, ktoré nie je pre muža zaťažujúce a hormonálna analýza.
Je veľmi dobré,ak si ho dá muž robiť,lebo pri prípadných neúspechoch o otehotnenie partneri poznajú svoj zdravotný stav a aj pomoc sa potom lepšie adresuje.
V prípade,že sa nebude dať manžel presvedčiť, môžete skúsiť pomoc doplnkami výživy a potom kontaktovať znovu psychotronika. Napíš mi na mail ak chceš.