mali ste partnera ktory ju mal alebo mali ste ju vy?ak ano naozaj je take riziko mat pohl.styk abo sa bozkavat?nakazil sa niekto z vas ci ste to radsej vtedy nerobili.???piste ak o tom cosi viete pls...
mononukleoza-mali ste niekto?
ja som mala mononukleozu, ked som mala 6 rokov,chytila som ju od mami a razor predstav si, ja som mala napadnute uzliny apecen len trochu..chodila som s krkom ako debil..vsetko ma bolelo, nemohla som prehltat, davali mi stale obklady na hrdlo..takze neviem odkial si nabral, ze nemoze postihnut uzliny...doteraz mam z toho pamiatku, pretoze ako mam byt chora, zduria s ami uzliny a uz viem, ze mi nepomoze nic ine, len pit caj a jest vela ovocia a sem tam brat tabletky...
noo tak mi sme sa tiez boskavali uz ked to mal tak som dufam nic nenachytala..a neviete este po akej dobe je uz ako tak bezpecne sa bozkavat??ci to je skoro jedno...o tej chorobe viem aj co to je a tak mna to zaujimalo skor vo vztahu k tomu bozkavaniu a sexu...
ja som to mala tento rok, tiez som mala priatela, ale radsej sme sa nebozkavali, a ani sme nemali pohlavny styk, lebo keby to chytil nebolo by to dobre. kazdemu to postihne nieco ine. ja som mala uzliny, slezinu a pecen. pecen som mala ako alkoholik, kt. 5rokov vkuse pije. na infekcnom som bola na samotke, chodili ku men sestricky 2 tyzdne s ruskom na ustach a nemala som ziadny kotakt s vonkajsim svetom. bola som totalne grogy, a za tyzden som schudla 8 kil. pustili ma domov len kvoli pisomnej maturite, a imunitny system mam este aj teraz oslabeny. nemozem na slnko, este vzdy dodrziadavm aku taku dietu a hlavne sa setim.
no ja som ju chytil asi pred 5 rokmi, navonok sa to javilo ako angina, no nezaberali mi bezne ATB tak som skoncil v nemocnici na infekcnom, tam som stravil tak 7-8 dni a pecenove testy sa mi vratili pekne do normalu. Btw. tento virus vobec nenapada uzilny, skor pecen...Imunitu som mal slabsiu uz predtym, ale moc sa mi to po tom nezhorsilo. Lekar sa po USG cudoval, ze akoto, ze nemam zvacsenu pecen - somar jeden, nie ze by bol rad :-)) V tom case som mal partnerku, s kt. sme fungovali normalne a ona to odo mna nechytila, hoci sme sa bozkavali aj cez okno, ked chodila za mnou do nemocnice "-) - navstevy neboli povolene na izbach!Clovek to moze chytit aj v MHD, ked na teba niekto kychne...a to som mal vtedy akurat posledny semester na vyske pred skuskovym...
taaakze...mononukleoza..choroba nazyvana aj choroba mladych alebo choroba (z) bozkavania...mononukleoza sa prenasa oralne (cez usta) ci uz bozkavanim, tekutinami alebo ak sa aj napijes z pohara z ktoreho uz pil predtym touto chorobou postihnuty..je to virus, ktory napada lymfaticke uzliny..clovek je slaby, unaveny, nechuti mu jest (priznaky pretrvavaju 10 dni), ma mierne zvysenu horucku a po vylieceni ma este dlhodobo oslabeny imunitny system...ak si ho nedate dokopy, hrozia vam po dlhsej dobe, ze sa budu na vas lepit same choroby..treba si pekne vyliecit imunitu..a kedze si sa pytala ci sex a bozkavanie..pri sexe je zriedkavo prenosny (genitalny prenos)..ale bozkavanim isto..u mladych je inkubacna doba 4-7 tyzdnov...
K prenosu ti netreba sex staci nejaka ta tekutinka. Je to dost neprijemna choroba a myslim ze tato tema nepatri na toto forum.