diabeticka noha

Ruženka

všeobecne diabetikom sa doporučuje vysoký príjem vit.c dlhodobo ale nie bežného v tabletách, lebo tabl. tenké črevo dokáže vstrebať tak asi 10% ale lipozomálny vit.c, t.j. špeciál. technológia ktorá zabezpečí 98% vstrebateľnosť, Je to gél v malých sáčkoch, rozpúšťa sa do 0,05dl vody a pije sa na lačno ráno.. Dostať to len v niektorých lekárňach...v blave a košiciach..napr. na Poštovej ul..

Gima

Pri cukrovke o končatinu nemusíte prísť: Nohu vám zachráni tuk
02.03.2016

Ochorenie tepien v končatinách už nemusí končiť ich amputáciou. Z Česka prichádza nádej v podobe novej liečby pomocou terapeutických faktorov z tukového tkaniva.
Nová liečba umožní predísť amputáciám cukrovkárov.

Nová liečba umožní predísť amputáciám cukrovkárov.Autor: Shutterstock.com
Tip na ďalší článok
Obrovský úspech slovenských lekárov: Dievčatko zachránili pred krutým osudom! ...viac

Nájdite si lekára

Ušetrite za lieky

Bojujete s cukrovkou a trápia vás s ňou súvisiace problémy s nohami? Vedci prišli na spôsob, ako nohu pacientovi ponechať aj pri pokročilej ischémii dolnej končatiny. Podľa tlačovej správy ešte z novembra 2015, ktorú publikoval portál medicina.cz, tím lekárov a vedcov pod vedením MUDr. Václava Procházky, PhD. predstavil unikátne výsledky v liečbe kritickej končatinovej ischémie, teda ochorenia spôsobeného deformáciou periférnych tepien. Výsledkom snáh tohto tímu by mohla byť nová terapeutická metóda aplikácie koncentrátu terapeutických faktorov z mesenchymálnych buniek z tukového tkaniva.
Králiky vyliečili

Randomizovaná placebom kontrolovaná predklinická štúdia prebehla minulý rok. Cieľom bola overiť účinnosť liečby nositeľov takzvaných parakrinných mechanizmov, teda bunkových biologických proteínov – inak, rastových faktorov. Tie výskumníci získali z tukového tkaniva obézneho pacienta ostravskej nemocnice. Z týchto buniek vedci postupne vykultivovali finálny terapeutický koncentrát rastových faktorov (TFC). V štúdii následne 27 samiciam králika umelo navodili ischémiu zadnej končatiny, na čo boli náhodne rozdelené do 4 rovnakých skupín, z ktorých jedna bola kontrolná. Zvyšným trom bola podaná injekcia s nízkou dávkou koncentrátu, vysokou dávkou koncentrátu a placebo. Už mesiac po aplikácii bolo prekrvenie tkaniva v ischemických končatinách liečených vysokou dávkou TFC takmer dvojnásobné. Súkromné centrum bunkovej terapie a diagnostiky a Fakultná nemocnica v Ostrave spolu s americkým partnerom z Indiany svoje unikátne výsledky zverejnil v renomovanom časopise Cell Transplantation.

Diabetikov najčastejšie zradí srdce! Nový liek zachráni tisícky životov
Čo je CLI?

Kritická končatinová ischémia (CLI) je konečným štádiom periférneho artériového ochorenia dolných končatín, ktoré najčastejšie vyvoláva ateroskleróza. Postihnuté bývajú tepny predkolenia, prípadne aj ďalšie končatinové tepny. Tento stav býva často smrteľný – až 60% pacientov umiera v treťom roku od nástupu choroby. A tretina až polovica pacientov musí podstúpiť riskantnú amputáciu. CLI celkovo trpí asi 1% dospelej populácie staršej ako 50 rokov. Pacienti mávajú aj pridružený vysoký krvný tlak, cukrovku, postihnutie mozgovej či srdcovej cirkulácie. Zbystriť pozornosť by mal každý, kto často pociťuje tupú, pulzujúcu bolesť prípadne zníženú citlivosť nohy najmä v noci, či po zdvihnutí končatiny. Jasne viditeľným signálom sú aj dlho nehojace sa miesta na končatine najmä v oblasti končekov prstov a kostných výbežkov. Viac o chorobe sa dočítate tu.
Doteraz používanou štandardnou liečbou CLI je revaskularizácia, teda obnovenie prietoku krvi v končatine, v prípade, že nie je efektívna, pacient musí podstúpiť amputáciu.

cogito

Včasná diagnostika môže nohu zachrániť, pre skríning výskytu diabetickej polyneuropatie (u ľudí s cukrovkou sa vyskytnú určité poruchy funkcie periférnych nervov) je takzvaný NEUROTEST, vo forme malých náplastí. Je to diagnostický test na stanovenie funkcie potných žliaz (zisťovanie vlhkosti) na chodidle. Test je určený pacientom diabetologickej ambulancie s cieľom včasnej diagnostiky syndrómu diabetickej nohy. Táto zdravotnícka pomôcka je voľne predajná a dá sa kúpiť v lekárni alebo výdajni zdravotníckych pomôcok. Pri predpísaní na lekársky poukaz je momentálne plne hradený zdravotnou poisťovňou, avšak predpísať ho môže len diabetológ.

Marta1974

Na problem s diabetickou nohou vam odporucam kontaktovat predajcu ortopedickych vloziek medicovi. Kupovala som ich manzelovi. Neviem vam to popisat tak ako oni ale mojmu manzelovi neuveritelne pomohli.

RNG

na nehojace sa rany a diabeticke vredy pomaha zmes cukru, kokosoveho oleja a par kvapiek GSE. Tiez velke davky NAC,lecitin a acetyl l carnitin a L-carnosine. Z vitaminov hlavne B-7(biotin, davky 10 mg)