Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Aj vy máte stále návštevy?

Príspevok v téme: Aj vy máte stále návštevy?
daška

Priateľka je na invalidnom dôchodku, takže je stále doma. Niet dňa, aby ju neprišiel niekto navštíviť. Ľudia k nej chodia ako do kaviarne, vždy ich pohostí, najedia sa, posedia. Rada a dobre varí a pečie a je to milý a vtipný človek, takže sa u nej každý cíti veľmi dobre. Nikdy sa predtým nespýtajú, či môžu prísť, či jej to vyhovuje. Jednoducho prídu v akomkoľvek čase. Neraz sa u nej zídu viacerí. Často u nej sedia hlboko do noci a ona potom unavená po nich upratuje, umýva riad a pod. Párkrát sa mi posťažovala, že pre tieto návštevy si nemôže ani oddýchnuť, ani porobiť doma čo treba. Nedokáže im rovno povedať, že ju to obťažuje. Pritom ona je taká unavená a má tak málo času, že im návštevy nemôže oplatiť. Keby ich navštevovala rovnako často, možno by sa spamätali, veď málokomu je príjemné, keď ani vo vlastnom dome nemá súkromie. Ale takto je to ťažké: im nehrozí, že ich ona prepadne, takže bez najmenších výčitiek prepadávajú oni ju. Rada by som jej pomohla, lebo tieto hostiny ju stoja aj nemálo peňazí. Lenže nie je ochotná im to povedať na rovinu. Naozaj neviem, čo by som pre ňu mohla urobiť. Nechce pochopiť, že to nie je vôbec taktné, ak niekto sústavne chodí k niekomu bez ohlásenia a v akomkoľvek čase. Že ju ľudia jednoducho využívajú a ona pre nich robí to, čo by oni pre ňu nikdy neurobili. Je z toho nejaké východisko?

val

daska, mam taky pocit, ze to pises sama o sebe, alebo nie? najlahsie vychodisko je neotvorit dvere! raz si bola nakupovat, mobil si si nevzala so sebou, inokedy si musela ist nieco vybavit,...tych vyhovoriek moze byt spusta, ved navstevy sa zbadaju :-)

elllle

Daska ona je urcite taky clovek co ma problem so svojimi kamaratmi komunikovat na rovinu, pretoze si mysli ze im tym ublizi tak radsej si necha ublizovat samej sebe :-(

aduliena

No aj ja som na invalidnom, ale keby som mala mať denno denne takéto návštevy a vyvárať im a chystať, tak by som asi nemala z čoho žiť. Čudujem sa tej kamarátke, ako to finančne zvláda, veď taký dôchodok nie je nič moc, ledva sa z toho dá žiť....návštevy sú fajn, aj ja sa im teším, ale netreba to preháňať. Aj moji známi vedia, že som doma, mám čas, ale neklopú mi na dvere každý deň....

dianka.1

mne taki ludia ktori musia mat stale navstevy pripadaju zvlastni. mam pocit, ze premarnia velmi vela casu, ktory by mohli vyuzit uzitocnejsie. take stretnutia o nicom, kde sa iba klebeti, melie o hlupostiach a nepodstatnych veciach, co je to za zivot! taky prazdny. ziju ho ludia bez ambicii. nemaju ziadne plany ani ciele. mozem mat rada ludi, ale ovela viac im pomozem, ked budem zit uzitocnejsie. ale kazdy z nas potrebuje nieco ine, tazko tu radit.

zaria

ja mam tiez jednu taku kamaratku, u ktorej su permanentne nasackovani susedia aj vselijaki znami. ona uz automaticky kazdeho pozyva k nim alebo na chalupu, ale pritom jej to prekaza, lebo tiez nemaju nikdy sukromie. to su asi take tipy ludi, tych nezmenis.

daška

ellle, mas pravdu, vsetci sa spoliehaju na to, ze je vzdy doma. najviac ma hneva, ze jej takmer nikto nikdy nic neprinesie, iba nejake blbosti za par halierov, ale zato sa u nej vzdy dosyta najedia. vobec na nu neberu ohlad. az nemozem sebectvo niektorych ludi pochopit. proste si idu okolo jej domu, zazvonia, vtrepu sa dovnutra, sadnu za stôl a ona ich obsluhuje. asi si ju pomylili s bezplatnou psychologickou poradnou spojenou s bezplatnou jedalnou.

zaria

a co jej vlastne je, ked je na invalidnom dochodku a moze obskakovat kazdy den navstevy? to je aj pre zdraveho cloveka dost.

elllle

Ja si myslim ze je to super baba a aj si vazi samu seba a vazi si aj kamaratov, bohuzial ta druha strana si to neuvedomuje a castokrat to zneuziva :-( Nic ine neostava ako otvorena komunikacia, aby sa spamatali, ved to nie je normalne, vies zdravy-mobilny clovek sa vie vyhovorit, ze vies co dnes nemam cas, nie som doma, mam stretnutie, oni sa vsak spoliehaju na to ze ved ona sa aj tak nudi a vzdy ja zastihnutelna. Takze odporucam asertivne spravanie..

dianka.1

no, ja si myslim, ze je aj trocha neuprimna. asi chce byt s kazdym zadobre, ked nedokaze do oci povedat, ze jej tie caste navstevy obcas prekazaju. ved ked o tom hovori tebe, tak o tom hovori vlastne za chrbtom tych ludi, ktorych vita s otvorenou narucou. ovela cestnejsie by bolo, keby povedala ludom do oci co jej vadi a nestazovala sa za ich chrbtom. preco chce byt za kazdu cenu pred kazdym pekna? skodi tym len sama sebe, co si myslim ze je spravodlive. keby bola uprimna, nikto by sa nenahneval a skor by si to vazili. nie je to nahodou tak, ze sa s kazdym vzdy rozprava o tom, kto tam prave nie je? ze teda je trocha klebetna a falosna? taki ludia mavaju stale navstevy a nikdy nepovedia nikomu do oci nic zle. zato ale za ich chrbtom ich neraz ohovaraju.