k zdraviu tato tema sice az tak velmi nepatri, ale chcela by som aby mi niektori z vas poradili, ci je vyhodnejsie odist do zahranicia, alebo zostat tu, bola by som radsej keby prispeli aj ti co ziju v zahranici...
mam v nemecku sesternicu, dalsia mi odchadza do anglicka...
je to naozaj perspektivnejsie?
a je moznost takto odist do zahranici aj s partnerom?
ako to vidite vy? s touto myslienkou sa totiz pohravam
odist do zahranicia?
ahoj palomino, no momentalne som doma na slovensku.. ale mala som prilezitost a tak som bola 1 mesiac v taliansku.. nebolo to vela, no mne to vcelku stacilo.. bola to pre mna obrovksa skusenost, ale predstavit si tam zit, tak to by som musela dlho a velmi vahat.. ale fakt zalezi od veku.. kedze zatial len studujem.. ine by bolo keby som uz zacinala pracovat a rozhodovala sa kam, ktorym smerom..
zwedavus a ty si kde v zahranici?
ahoj renulka, mozem sa spytat, na akej skole teraz studujes??
Ahoj ja som uz 3ti rok v zahranici v Talianksu.Asom rada nebanujem.Urobila som dobre ze som sa odhodlala a odisla sem.Praca mi vyhovuje aj platovo.Som spokojna a je to velmi dobry krok pre malych ludi pripadne par.Zarobis si naucis sa jazyk skor sa uplatnis potom na Slovenku.Ja tu chodim aj do skoly na taliancinu ak si spravim skusky dostanem diplom a mozem sa stym uplatnit.
Je to fajn ak mas moznost nevahaj a chod!Nestratis nic len ziskas.Renata
no to je strasne diskutabilne.. kolko mas rokov?? ist do zahranicia s tym, ze tam zacat studovat alebo uz pracovat?? ak studovat, je to obrovksa prilezitost na znalost jazyka.. nic ta ten jazyk tak nenauci ako pobyt v tej krajine.. i ked podmienky prijatia na skol byvaju rozne.. taktiez je dobra skusenost ist na par mesiacov na brigadu.. jednak zarobit peniaze, no taktiez sa vybrone naucit jazyk, zdokonalovat sa.. ale ked uz za pracou.. byva to dost velky risk.. prestahujes sa tam a ani nevies ci sa ti tak lahko podari najst praca.. najlepsie by bolo si nieco uz vyhliadnut a ist tam s tym, ze uz mas aku taku predstavu.. niekoho cudzia krajina ocari a uz sa viac nevrati a inemu sa zas nepaci a radsej sa vrati spat.. pre kazdeho inak.. odist s partnerom.. a on co na to hovori?? aj on s tym suhlasi?? dost tazko je, ked tu na slovensku uz mas dobru pracu, uz si sa zaclenila a teraz zrazu odist s tym, ze nebudes vediet, ci tam sa ti taka dobra pracicka tiez najde.. dalsia vec je, ze je to aj dost o psychike.. lebo spociatku tam nebudes poznat nikoho, pokial nejdes niekam, kde mas aj rodinu a budes si musiet na vsetko zvykat.. na ich kulturu, zvyky, sposoby.. urcite to zo zaciatku bude narocne.. ale ak sa ti to zapaci a rychlo si na vsetko zvyknes, tak nie je problem.. tiez by bolo dobre vycestovat do krajiny, kde mas nejakeho blizkeho, znameho, predsa len sa aspon budes mat na niekoho spolahnut.. tolko moj nazor.. treba vyskusat.. a podla toho zistit ci ano alebo nie.. najlepsie by to bolo vyskasat aspon na pol roka a potom sa rozhodnut.. samozrejme, pokial tu nemas nieco dobre rozbehnute a ani tvoj priatel.. skuste zvazit vsetky pre a proti a potom sa nejako dohodnut.. drzim palce..
Treba mat ujasnene preco chces ist do zahranicia a zvazit vsetky plusy a minusy...aky job by si chcela robit,s kym ides a kde budes byvat,to su najdolezitejsie a vlastne zakladne veci. Ja zijem 2.rok v Holandsku
Ked mas moznost, tak odid. Zivotna uroven je vyssia mimo SR. Teda, podla toho, co robis...ja zijem 5 rokov v USA a som tu stastna.