pomoc pri epilepsii

Príspevok v téme: pomoc pri epilepsii
cat

Mozte ma prosim niekto poucit ako pomoct pri epilepsii, kamoske ju zistili, je to lahka forma epilepsie. chcela by som jej nejak pomoct, citala som na internete, ale su to take velmi vseobecne info. skor by ma zaujimalo, ci existuje nejaka "epilepticka dieta" (ako je to pri rakovinovej diete) ci je mozne predist zachvatom konzumaciou urciteho druhu zeleniny, prip. ovocia, alebo inych potravin...vdaka:)

radana

Ako pomoct pri epi zachvate-ak je to ešte možné, zabránime pádu, poraneniu pacienta

pri kŕčoch rýchlo odstránime nebezpečné predmety z dosahu a hlavu podložíme niečim mäkkým, napríklad vetrovkou, uvoľníme odev na krku, ak je tesný,

kŕčom nebránime držaním končatín, ani by to asi nebolo možné, snažíme sa len o to, aby sa neporanil a postupne ho upokojujeme
ak sa už trošku upokojí, je vhodné ho dať ľahnúť na bok aby sliny, atď. mohli voľne vytekať
v žiadnom prípade nevkladáme nič do úst, ani sa mu nesnažíme vytiahnuť jazyk,či nasilu otvoriť ústa
ak čakáme na príchod záchranárov, pozorne sledujme priebeh záchvatu, detaily môžu presnejšie určiť diagnózu, pomôcť
zostaňte pri pacientovi dovtedy, kým nepríde sanitka/nenadobudne plné vedomie, alebo nieje schopný sa o seba postarať sám
v prípade, že záchvat trvá dlhšie ako cca 5 minút, alebo sa opakuje, môže ísť o závažný epileptický stav a je NUTNÉ okamžite volať záchranku

radana

Mira pri zachvate sa nic nestlaca,ziadne prsty,nic.Zachvat odzneje sam, v pripade vacsieho zachvatu treba volat sanitku,kde lekar da upokojujuci liek.My davame malemu po zachvate diazepam.Je viac druhov zachvatov.Cat viac info o epilepsii ziskas na stranke www.sinalgis.sk v sekcii poradna,tam ti pani doktorka Ostrihonova priamo odpovie na tvoje otazky a dalej stranka,kde si vymienaju skusenosti rodicia napr. aj o epilepsii je www.radost.sk sekcia diskusne forum.

cat

tak dik moc mira, ako je to vsak so sportom? ja si myslim, ze by mohla sportovat, nieco ako ... neviem, plavanie,bicykel .. do posilky by mohla ist? na nete som citala nieco v zmysle, ze v podstate vela ludi prekona nejaky zachvat pocas zivota, ale o epilepsii hovorime, ak sa opakuju. pricina je casto neznama, alebo su to situacie ako stres, vrodena epilepsia, infekcie..etc..cize to bude asi tazsie kontorolovatelna choroba, lebo najst konktretnu pricinu je tazke..nie?

cat

dik moc mira, ako je to vsak so sportom? ja si myslim, ze by mohla sportovat, nieco ako ... neviem, plavanie,bicykel .. do posilky by mohla ist? na nete som citala nieco v zmysle, ze v podstate vela ludi prekona nejaky zachvat pocas zivota, ale o epilepsii hovorime, ak sa opakuju. pricina je casto neznama, alebo su to situacie ako stres, vrodena epilepsia, infekcie..etc..cize to bude asi tazsie kontorolovatelna choroba, lebo najst konktretnu pricinu je tazke..nie?

mira

Pri epilepsii je treba dávať pozor na príjem tekutín. Zvýšený môže spustiť záchvat. Tekutiny sa tvoria aj pri trávení cukru. celkove teda aj sladkosti a ovocie sú rizikové. Treba jesť viac zeleniny a celozrnných obilnín.
Pri záchvate je dobrá pomoc : silne stlačíte postihnutému palce na oboch nohách v oblasti nechtu zboku. tlačíte prstami proti sebe - je to neuveriteľné, ale postihnutý sa upokojí. Tiež stláčate časť pod nechtami na palcoch, tam kde je nechtové lôžko.