Chemici, kto z vas vie, ci je hnojivo NPK nebezpecne? Je to univerzalne biele granulovane hnojivo a mama s nim vcera posypala vsetky hriadky zeleniny. Bolo mi do placu...
umele hnojiva
Nemyslim si, ze by ti to malo po zjedeni samotneho plodu nejak uskodit
Nestane sa nič, ale nesmie sa to preháňať. Predávkovanie dusíkom je pre človeka nebezpečné. Ja preto tieto chemická hnojivá ani postreky nepoužívam. Zeleninu polievam hnojivom zo žihľavy a potom taky z hovienok od sliepok, a to by ste videla, ako po tom zelenina rastie a nič škodlivého to nie je. Máme vlastné sliepky, ktoré kŕmime kvalitné zmesou, ktorú objednávam z www.energyshobby.sk , takže viem, čím sú živené a tým pádom ani v ich truse nemôže byť nič zlé.
Je škodlivá, alo hnojená je nielen zelenina, ale i obilniny, ktorými sa krmia zvieratá na mäso a vyrába chlieb, mlieko, olejniny z ktorých sa vyrábajú oleje, najviac chémie sa aplikuje na cukrovú repu, pretože už sa táto ručne neokopáva a nejednotí, ale odburiňuje mnohonásobnými dávkami chémie.
Ja si pestujem svoju vlastnú zeleninu bez chémie, ale pretože som zamestnaná, dokupujem občas v obchode, ale snažím sa o biokvalitu.
Takže vylúčiť zeleninu nepomôže.
NPK je hnojivo obsahujúce makroživiny. Rastliny sú z neho veľké, ale oslabené a náchylné na choroby a škodcov, pretože im chýbajú mikroelementy. Vzniká tak nerovnovážny stav. Okrem toho prekyseľujú pôdu a ochudobňujú ju o humus - uhlíkaté látky.
Rastliny potom ľudia striekajú chem. prípravkami a sú v začarovanom kruhu.
Biologicky pestované plodiny obsahujú i mikroelementy, sú menšie a odolnejšie, netreba používať chémiu proto škodcom.
dusik, fosfor, draslik...vsetky umele hnojiva nie su prospesne pre cloveka, avsak pre rastlinu velmi potrebne.