vlastnym pricinenim,tym ze som dlhodobo uzivala senny list mi zleniveli creva a mam teraz tazkosti.neviete mi prosim vas poradit ako by som to mohla napravit bez lekarov?
lenive creva
titta, senny list si pouzivala, lebo si nemala dost vlaknin a normalnu peristaltiku
Vlakniny su potrebne, davaju v crevach hmotu, ktora je potrebna na peristaltiku. Normalna peristaltika nie je ucinna na tekutiny, len krcovita ich pomoze rychlo vyhodit. A krcovitu dostanes len pri otravach v crevach, nakazach a pouzitim laxativ(=otrava).
Skus si davat do vsetkeho trochu psylia, citrucellu alebo pektinu. Ked sa ti podari do tela denne dostat vyse 20 ramov extra vlaknin, nebudes mat ziadne problemy s vyprazdnovanim.
Alebo:
Oblubene u starsich je zacat rano s miskou ovsennych vlociek s dvoma lyzicami jemne mleteho lanoveho semena zaliatymi oblubenou zeleninovou ci ovocnou stavou. To ti da celozrnne produkty, plno vlaknin, omega 3 oleje z lanu, antioxudanty z lanoveho semena(lignans) a ovocnych stiav. Najlepsia v tom ohlade je mrkvova stava alebo stava s ciernych ribezli.
mam odskusane....aj ja som mala tento problem, az tak, ze ked som zjedla nieco tazsie, mala som problemy stravit to....a osvedcilo sa mi jedno - cvicit...zbadala som to nahodou, ked som bola na lyzovacke, ze aj ked jem jedla, na ktore som nie zvyknuta, zle kombinacie, mastne, atd. aj tak som mala pravidelne vyprazdnovanie kazdy den rano---takze intenzivne cvicit...
ludia si myslia, ze senna je len rastlinka.bohuzial, je to tzv.drazdive laxativum, ktore zvysuje peristaltiku/pohyb hrubeho creva, ktory je potrebny k stolici/.avsak prilisnym drazdnenim dochadza k poskodeniu nervovych zakonceni v creve.skus lecitin, ten prispieva k tvorbe acetylcholinu, ktory zvysuje crevnu motilitu.pi vela vody.urcite uz neexperimentuj s laxativami.mozes akurat vyskusat tzv.osmoticke laxativa, ako laktuloza,ktore zadrziavaju vodu v creve atym zmakcuju stolicu a zvysuju jej objem.alebo rano na lacno lyzicku oliv.oleja, ten zasa robi stolicu klzkejsou a makksou.ak sa to nezlepsi navstiv lekara.musi ti pomoct obnovit vyhasnuty defekacny reflex sposobenym dlhodobym uzivanim laxativ.
Skús veľa ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, veľa tekutín a cvičenie.