Komu rastie zub múdrosti? Alebo ako ste to prežívali, mali ste nejaké ťažkosti? Ja sa s tým trápim už asi rok a zdá sa mi že začína rásť aj na druhej strane. Pobolieva ma ucho, zvačšená uzlina...
Zub múdrosti
Akurát mi rastú 3 naraz ..:) jeden je už vonku a doteraz ma to nebolelo ale teraz kôly jednému ma poriadne bolí ucho a mám zdurené uzliny a bolia ma všetky Ďasná ale nie je to hrôza ale že vraj to môže byť aj horšie
Takze uz to mam za sebou. Trvalo to cca 35 minut. Pan doktor mi to skor ako zacal, riadne umrtvil asi 5 injekciami. Citila som iba vibracie od vrtacky a jemny tlak a tah. Inak v pohode. Aj mi to zasil par stehmi, kt. maju vypadnut sami.
Vyborny pad doktor - stomatochirurg Mudr. Jan Zahorec.
Po skonceni ma poucil, ako sa mam o ranu starat a podrobnejsie poucenie mi dal napisane aj na A4. Dal mi aj lek. spravu zo zakroku a platila som 46€. Vo stvrtok rano mam ist s tym este k nemu na kontrolu.
Teraz som cca 2 hod potom. Kazal mi dat si hned liek od bolesti, tak som si dala sumivy Panadol Extra Rapide. Zatial to mam stale umrtvene a necitim nic, necitim si asi pol tvare. Krvaca to ale vymienam si tampony, kt. mi dal, je to celkom v poho.
Ladiky sa mi uz robia v mraziaku, takze si to budem chladit, ked budu.
V pondelok uz chcem ist do prace. Dufam budem moct. Paaaaaaa
Ahojte,
zajtra idem si dat vybrat zub mudrosti.
Sa bojim, snad to prezijem.
Prosim drzte palce.
A uzivas antibiotika??
Akurat dnes mi vyberali jeden zub mudrosti, ziadne komplikacie, len to museli robit operativne, rozrezat dasno, lebo nevyrastol. Akonahle prestala ucinkovat lokalna anesteza, az mi slzy tecu od bolesti, tabletky nezaberaju, neviem co budem roibit.. :(((
Janulik33 - prezijes, ak si najdes dobreho, ale naozaj dobreho stomatochirurga.
No Eva531 si mi dodala odvahu :(
Snad to prezijem...
Alibaba77 - to je strasne, coho vsetkeho su ti zubari schopni, clovek by ani neveril. Ja uz mam dva dolne zuby mudrosti vonku. Oba mi narastli na lezato a cele roky tlacili na vedlajsie sedmicky. Ten tlak som aj citila. Nebola to bolest, bol to iba tlak, bolo to znesitelne, ale hlavny problem som videla v tom, ze osmicky a sedmicky sa mi dostavali do stale tesnejsieho a tesnejsieho rozostavenia, nezmestila sa mi tam ani dentalna nit, ani medzizubna kefka a netrvalo dlho a zacala som mat tieto zuby este aj citlive na studene a na horuce, co naznacovalo skryte kazy v medzizubnych priestoroch, pricom na ziadnej prehliadke sa nikdy nic nenaslo. V roku 2008 som bola na chirurgickej extrakcii s jednym takymto zubom v jednej malej dedine v okrese Nove Zamky. Nemala som ziadne bolesti, mala som tie zuby - osmicku a sedmicku iba citlive na horuce a na studene a bola som si ista, ze tam mam kazy, aj ked mesiac predtym sa na prehliadke nic nenaslo, tak som poprosila zubara, nech ma posle na extrakciu s osmickou, pricom som planovala, ze neskor pojdem aj s druhou. Prisla som do spominanej dediny aj s röntgenovou fotografiou, o ktorej mi uz predtym stomatolog povedal, ze nielen na osmicke mam kaz, ale aj na sedmicke, ale nepovedal mi, co sa bude robit so sedmickou, povedal len, ze s osmickou treba ist na chirurgicku extrakciu a poslal ma k stomatochirurgovi. Ked Pan stomatochirurg uvidel tu fotografiu, tak povedal, ze nielen osmicku treba vytrhnut, ale aj sedmicku. Najskôr mi pichol taku silnu injekciu, ze mi strpol cely jazyk a polovica tvare. Pri extrakcii vobec nepouzil skalpel, co by sa malo, lebo skalpelom by sa malo narezat dasno, aby bol takyto lezaty zub pre zubara pri tahani pristupnejsi. On to neurobil, iba chytil do ruky take klieste, ktore mali uprostred taku akoby vyvrtku, ktora sa mi zaryla hlboko do zuba - do tej lezatej osmicky. Pri trhani zubov by sa mal zub najskor rozkyvat a potom vytiahnut, lenze on to neurobil. Hovori sa, ze takyto zub by sa mal bud na kusky rozrezat a vybrat, alebo rozvrtat - cize kusok z neho odvrtat a potom zvysnu cast zuba vytiahnut, ale on to neurobil. Sestricka stala vzadu za mnou - za zubarskym kreslom a strasne silno mi drzala hlavu. Pan stomatochirurg z celej sily tahal a tahal tak silno, ze zakon zotrvacnosti ho aj s vytiahnutym zubom prevratil dozadu a keby tam nebola stena, tak by urcite spadol na zadok. Potom chytil normalne obycajne zubarske klieste bez vyvrtky, uchopil do nich sedmicku a aj tu vytiahol silou. Nakoniec sa ho ten dalsi zubar - jeho asistent - opytal, ci by sa to nemalo zasit a pan stomatochirurg povedal, ze netreba to zasit, vsak pacientka je mlada, jej sa to zahoji. Potom sa pozrel na hodinky a skonstatoval, ze vytvoril novy osobny rekord, lebo vytrhol chirurgickou extrakciou osmicku a klasickym sposobom sedmicku a to vsetko stihol len za 10 minut, tak sa sam velmi pekne pochvalil, aky je sikovny. Po chirurgickej extrakcii mi to este 3 dni v kuse krvacalo, strasne ma to bolelo a myslela som si, ze sa predavkujem Ibalginom, ktory samozrejme nezaberal. Pocas 3 dni som si kazde rano nasla na vankusi krv. Krvacanie po troch dnoch prestalo, ale tie neznesitelne bolesti nie. Dva tyzdne som nic nejedla a nepila, iba hlt vody, ked som zapijala tabletku proti bolesti. Po dvoch tyzdnoch som uz konecne nieco dostala do ust a bolesti ustupili. A aby som nezabudla poznamenat, dotycny pan stomatochirurg sa po cely cas rozpraval so sestrickou a so svojim asistentom cudzou recou, ktorej ja nerozumiem (po madarsky), co mi tiez dost prekazalo. Tak som urobila pevne rozhodnutie, ze k tomuto panovi uz nikdy viac!!! Na vytrhnutie dalsieho zuba som isla az o dva roky neskor, nakolko som jednak pracovala v zahranici, a jednak mi trvalo dost dlho, kym som sa z tohto zazitku "otriasla" a znovu ziskala odvahu nieco riesit so zubami. Tentokrat sa uz ale chirurgicka extrakcia realizovala na istej sukromnej zubnej klinike v Bratislave. Röntgenova fotografia zuba bola ulozena v pocitaci - samozrejme zväcsena. Prisla som tam, pan stomatochirurg mi pichol injekciu, chvilu som pockala, kym to strplo. Potom chytil do ruky skalpel, narezal mi dasno a odvrtal kusok z tej osmicky. Zvysnu cast tej osmicky kliestami opatrne vytiahol. Nakoniec mi dasno zasil a tusim, ze mi tam dal aj nieco na zastavenie krvacania. Predrym, ako som odisla, ma poucil, co mozem jest, co nie a ako sa mam o tuto ranu po vytrhnutom zube starat. Po extrakcii som necitila vobec ziadnu bolest a vobec mi to nekrvacalo. V den, ked mi bola robena extrakcia, som vobec nic nejedla, ale na druhy den vecer som uz bola taka hladna, ze som zozrala zapekanu brokolicu, co bolo odo mna nezodpovedne, ale vsak ked ma nic nebolelo, tak som sa nechcela trapit hladom. Na treti den som zozrala fornetti, len som si davala pozor, aby som nehryzla na tej strane, kde mam ranu po vytrhnutom zube. O tyzden po extrakcii mi vybrali stehy. Takze super, vsetko dopadlo velmi dobre a som nadmieru spokojna. Mimochodom, len tak pre zaujimavost, ak tu uz bol spominany vek zubarov, tak ten pan fuser , ktory mi trhal prvy zub, bol uz vo veku nad 50 rokov a mlady pan doktor na sukromnej klinike, ktory mi trhal druhy zub, urcite nemal viac ako 30.
alibaba77,
mam ist tento piatok (4.2.) si dat vybrat ten zub mudrosti.
Viem, ze s tym mozu byt spojene rozne komplikacie ale uz som sa odhodlala a idem tam.
Bojim sa velmi ale snad to nebude take hrozne a zvladnm to.
Prosim drzte palce :(