Novorodenecke odd. Trencin

Príspevok v téme: Novorodenecke odd. Trencin
peŤa

chcem sa s vami podelit o jednu " traumu " a síce porod a najmä nasledny pobyt na novorodeneckom oddelení v trencíne.
doma mame krasnu 4 mesacnu dcerku, a az teraz sa mi da písať o otrasnych skusenostiach z trencianskej porodnice.
Toto je nase prve babätko, veľmi sme sa nan tešili a zodpovedne sme sa pripravovali- pred terminom som si poctivo zistovala z roznych pramenov ktorá porodnica ze je najlepšia. vnutorne som bola rozhodnuta ist rodit do ilavy alebo banskej stiavnice kôli velmi dobrým referenciam nielen k profesionalite ale i k pristupu, ale bola som nakoniec presvedcená argumentami že tam nie je dostatočne novorodenecnke oddelenie, nie je tam 24 hodín hematolog...... že i tak keby sa niečo stalo s babetkom poslali by ho do trencina a nakolko posledne dva mesiace som mala problemy nechcela som nic riskovať aby bolo dobre postarané o bábätko o to predsa ide.........ale aké bolo moje sklamanie, o samotnom pôrode sa nebudem rozpisovať bol ťažky, dlho ma zašívali......
este pár dní som sa cítila úplne grorgy - z anémie som bola vyčerpaná, mala som závraty,bola som úplne slabá, rana po zašívaní ma bolela........ale to sú veci čo k popôrodnému obdobiu patria - no čo k tomu absolutne nepatrí je arogantný, neempatický prístup " profesionálov " - myslím tým niektoré sestry na novorodeneckom oddelení v Trenčíne - neustále podráždené, neochotné.....hned od začiatku nám nešlo kojenie, mliečko sa mi tvorilo až na 3 den - nevedela som si dcérku priložiť - nik mi to poriadne neukázal dokonca ma jedna profesionálna sestra odbila hláškou " to ako ste sa pripravolali, nič ste si nečítali ? " ale nestretla som sa s trpezlivostou a nik mi vlastne neukázal ako sa kojí..... veľmi rýchlo sa mi vytvorili na bradavkách bolestivé ragady, " ako to ze poriadne nekojíte "" co to máte za bradavky - úplne nevhodné na kojenie, ako ste sa to pripravovala...." potom mi jedna z tých profesionálok poradila klobúčiky - kojenie cez ne bolo pre dcérku namáhavé i ked som ju mala priloženú i hodinu, nevládala " ťahať " a zaspávala od únavy...... určite je z článku cítiť že mám v sebe ešte veľa zlosti na lajdácke a neochotné sestry z novorodeneckého oddelenia Trenčianskej nemocnice - bola som po pôrode oslabená a zlomená - dokázala som prehltnuť arogantné správanie voči mne, ale mnoho vecí sa týkalo maličkej a to som nedokázala nič podniknúť, za čo mám doteraz výčitky - týka sa to napr. nekvalitného ošetrovania očka maličkej kedy mali sestry každé 3 hodiny kvapkať do očiek kvapky ale nerobili to, ked som sa ponúkla že to budem robiť sama, osopila sa na mna " či si mylsím že si nedokážu robiť svoju robotu " o kúpaní a nepríjmených komentároch ani nehovorím - napr. mala som návštevu sestra prišla kúpať o niečo skôr ako bežne, malinká plakala,/ den predtým sestra vynadala spolubývajúcej matke akože nakojila dieťa pred kúpaním, že bude vracať/...tak som sa šla radšej opýtať sestry či mám bábätko nakrmiť alebo počkám na kúpanie " nekrmite, prídem o 10minút..." no z desiatich minút bola hodina, malá bola od plaču až brontová, ja som nevedela či kojiť......ked som sa sla znova informovať za sestrou tá mi britko odpovedala aby som ju nenahánala......, jeden jediný krát mi sestra ukázala ako " sa odsetrekuje mlieko " - bolestivo mi stláčala bradavku a ked skoro nič nešlo pomaly sa na mna rozčúlila ako to že vám nič nejde, to nezvládnete, od bolesti budete liezť po stenách ".... a takýchto zážitkou mam celú kopu.
Ale ked je zena po pôrode oslabená, má obavy o svoje bábetko, lebo všetko je vlastne úplne nove, nebude si vyskakovať sťažovať sa - nič som nikomu nepovedala, ale vo vnútri už isto viem že do Trenčianskej pôrodnice ani na novorodenenecké oddelenie nevstúpim dobrovolne už nikdy.
A človek by si myslel že zrovna také zamestnanie ako práca s bábätkami bude robiť niekto kdo má rád ľudí, komu nie je cudzia slušnosť, empatia - na novorodeneckom v TN sú zo tri nepríjmené arogantné neochotné sestry ktoré pokazili možno dobré meno celému oddeleniu.
Ale všetko má samozrejme dobrý koniec, to čo "profesionálky" pokazili napravili " amateri " - po príchode domov z pôrodnice maličká stále chudla, mne sa kôli kojeniu cez klobúčiky na bradavky dostala candida kojenie bolo veľmi bolestivé a neefektívne, naštastie som sa dostala k " poradkyni pre kojenie", ktorá mi všetko pekne vysvetlila, naučila ma správnu technuku kojenia i odstrekovania mlieka "..dcérka krásne priberá a kojenie je pre mna veľmi príjmené a naplnajúce, bezbolestne každý den odstrekujem .....no dodnes nedokážem zabudnúť na nepríjemné pocity spojené s novorod. oddelením.a preto možno zaujato, ked sa ma niekdo pýta aké mám skúsenosti s trenčianskom pôrodnicou, musím povedať že ju určite nikomu neodporúčam. peťa

MarekF

Nemyl si pojmy a nehand porodnicu. Porodnica a Novorodennecke oddelenie su dve samostatne subjekty nemocnice maju dve rozne vedenia - dvoch primarov a takisto personal. A ano aj my sme rodili v Trencine a mozem napisat toto: porodnica na urovni. Novorodenecke pristup personalu hlavne starsich sestier otrasny. Ale este raz to je novorodenecke - starostlivost o dojcata. Cize paradoxne maju najlepsiu porodnicu ale odd. sestonedelia, neonatalne, novorodenecke alebo ako to nazves je na slabej urovni.

couznarobime

pre janasvir: To som pocula uz mnohokrat, deti ktore mali nejake problemy-úredcasniatka a ich mamicky beru v nemocniciach uplne ale uplne inak ako deti a maminy ktore maju vsetko ok. Kamoske sa tiez narodilo predcasniatko a mala nejake komplikacie a boli na nu milí ako med. Ale tak je to aj pochopitelne ze ked je tam nejaky problem vacsi tak su mili.&Tolko moja skusenost.

couznarobime

Ahojte,tato tema ma zaujala,a hned ako prve napisem,ze sa to netyka len porodnice a novorodeneckeho v trencine ale takisto aj v Bratislave. Rodila som na Antolskej,doma mam 15 mesacnu princeznu,nase prve babo. Porod som mala dlhy no bez komplikacii. Rodila som cca 16 hodin,strasne pomaly som sa otvarala.Personal bol absolutne hrozny a nevrly.Rodila som v noci.Hodinu pred tym ako sa mi narodila mala, som uz mala strasne bolesti na nevydrzanie ledva som sa vedela z postele postavit.A sestricka prisla na izbu kde som lezala sama a zhasla sa mi svetlo so slovami ze si mam pospat a zatvorila za sebou dvere. Ja som sa tam zvijala bolestami a uplne som sa rozplakala lebo som tam bola po tme a chcela som si zapnut svetlo ale mala som take bolesti ze som ledva vstala a sla si ho opat zapnut. Na dotycnu sestricku by som sa isla pozriet ked ona bude rodit-bola to taka mlada baba-ako si ona pospi ked bude mat silne kontrakcie.Doteraz na to nerada spominam. Co sa tyka novorodeneckeho-nikto ma neprisiel postavit z postele,hoci sestricka mi vravela aby som sama nevstavala lebo mozem odpadnut,ze ona pride. 2hodiny neprisla , dcerka mi uz plakala ,tak samozrejme ze som sa musela sama postavit a ist sa o nu postarat lebo nikto mi nepomohol.Co sa tyka kojenia tak tiez kopa blbych komentarov a neochota. ako ja chapem ze oni tam mozno ovladaju vsetky techniky kojenia ale to neznamena ze to vsetko ovlada aj zena ktora ma prve dieta.nakoniec som si musela vsetko sama nastudovat o tom. Tuzime pomaly uz aj po druhom dietatku ale teda mam co robit aby som tam zasa sla a cele to absolvovala. Este ze som to na novorodeneckom brala v pohode-bola som cela stastna ze sa mi narodila zdrava dcerka a kopec blbych komentarov ktore by ma inak rozhodili a nastvali som fakt prepocula len tak jednym uchom dnu a druhym von. Obdivujem zeny ktore maju nadherny zazitok z prichodu svojho dietatka na svet,dufam ze aj ja to mozno raz zazijem pri dalsom nasom babatku.

Lauga

Ja mám veľmi, ale veľmi podobnú skúsenosť s kojením, tiež som rodila v trenčianskej pôrodnici a som presvedčená, že práve pre ich prístup ku kojeniu som si následne vytrpela 3 mesiace ukrutných bolestí, už prešiel rok, ale ešte teraz plačem, keď čítam tento príspevok, lebo presne viem, čo si autorka prežila.

nikavej

Plne súhlasím z tvojou skúsenosťou a všetkým čo píšeš o novorodeneckom oddelení.Ja som v Trenčianskej nemocnici porodila 2 deti,to druhé len pred pár týždňami a mám podobné skúsenosti.Našťastie s kojením som problémy nemala,ešte pred pôrodom som sa dostatočne na to pripravila a podarilo sa mi kojiť bez akýchkoľvek problémov.Keď ma prišla pozrieť kamarátka,ktorá je aj laktačná poradkyňa,nepustili ju dnu,ani ma neprišli zavolať,že mám návštevu. Potom mi sestra vynadala,že načo som si zavolala laktačnú poradkyňu,však ak mám problém s kojením, oni mi dokážu adekvátne pomôcť. Ja na to,že to bola moja kamarátka,ktorá ma prišla len pozrieť a problémy s kojením nemám. Takže s tohoto som súdila,že tieto sestry nemajú žiadnu pokoru a vôbec nie sú sebakritické. Lebo na jednej strane nevedia poradiť,čo sa týka dojčenia a na druhej strane bránia vstupu laktačným poradkyniam na oddelenie,ktoré by boli schopné maminene pomôcť. Podobné skúsenosti ako ty som zažívala aj ja keď sa mi narodilo prvé dieťa minulý rok.Ja, ako som už písala, som naštastie nemala s kojením problém, ale presne rovnako arogantne sa správali k ženám,čo tam boli somnou. Jedna po návrate domov prestala okamžite kojiť,tak mala prsníky zapálené a malý sa už viac neprisal...Áno,arogancia,neempatickosť a povýšeneckosť panuje na novorodeneckom oddelení v Trenčíne.

janasvir

Ahoj kočky. Práve som sa dostala konečne na net/máme doma 3týždňového chlapčeka/ a nedá mi aby som sa nepodelila o svoju skúsenosť z novorodeneckého oddelenia v TN. Asi budem svetlá výnimka, no ja na sestričky a ich prístup a ochotu nemôžem dať dopustiť. Gabrielko sa nám narodil o mesiac skôr a mal problémy s udržaním si teles.teploty, žltačka a nakoniec sa mi 2x pridusil na prsníku. Nebyť rýchleho a profesionálneho zásahu sestier a p.MUDr.Vajglovej tak toho nášho anjelika asi už nemáme. Ten zážítok bol strašný. Takže na rooming sme zabudli a Gabrielko strávil 2 týždne na novorodeneckom oddelení nonstop. Za ten čas čo som ho chodila kŕmiť a odstriekavať pre neho i iné bábätká mliečko som mala tú česť spoznať personál trošku viac ako maminy, ktoré vidia sestričky len 2-3X za deň. Poviem Vám, že sa nezastavili za celú svoju 12 hodinovú službu. Ja som len nechápala kde našli ešte v tom zhone/ veď 39 detičiek na 2 sestry je viac než dosť, veď koľko práce nám doma dá len jedno dieťatko/silu sa usmiať na maminy, a odpovedať im na ich koľko krát malicherné otázky. Viem, že pri strese a zhone sa môžu zdať odmerané, alebo zamračené, no i ony sú len ľudia, tak ako my všetky. Tiež majú svoje rodiny, problémy a trápenia. A nie vždy prídu optimisticky naladené do práce. No to sa predsa stávalo i nám :-). Tak ich nesúďme podľa jedného zlého zážitku. Ja im z celého srdiečka a hlavne za Gabrielka Ďakujem za ich psychickú podporu, za láskavé slová povzbudenia a príjemne strávené chvíle na ich oddelení, ktoré mi tak moc pomohli v mojej depresii a tak neskonalého strachu o zdravie Gabrielka. ĎAKUJEM!!! Vaši Švirecovci

melita

ahoj peta,cela napata som si precitala tvoju skusenost a striasa ma.striasa aj preto,ze som myslela,ze taketo zaobchadzanie je len v zabudnutych,zastrcenych miestach nasej krajiny.Podobnu skusenost aku mas ty ma aj moja kamaratka v Trstenskej nemocnici.Najhorsi na pôrode bol pristup a postoj sestriciek.Pomaly jej nadavali aj za to,za co nemohla.Myslela ze je v koncentraku. A verim vam obom,pretoze som mala na zakladke spoluziacku,drzu,namyslenu arogantnu ktora chcela ist za detsku sestricku. Nechapala som,ako mohla s takou neprijemnou povahou prist vobec na ten napad a v druhom rade,ako to,ze sa tam aj dostala.kazdy,kto chce robit s ludmi by mal absolvovat nejake osobnostne testy zamerane na empatiu,susnost,ochotu pomôct a podobne ine vlastnosti.Skarede,ze prave sestricky na ktore sme casto úplne odkazane sa nespravaju ako ludia ale ako hyeny.
prajem krasne dni s dcerkou a hlavne bez problemov,ktore by ta znovu donutili ist k podobnym sestrickam.