NOVORODENECKE ODD. TRENCIN

Príspevok v téme: NOVORODENECKE ODD. TRENCIN
peŤa

chcem sa s vami podelit o jednu " traumu " a síce porod a najmä nasledny pobyt na novorodeneckom oddelení v trencíne.
doma mame krasnu 4 mesacnu dcerku, a az teraz sa mi da písať o otrasnych skusenostiach z trencianskej porodnice.
Toto je nase prve babätko, veľmi sme sa nan tešili a zodpovedne sme sa pripravovali- pred terminom som si poctivo zistovala z roznych pramenov ktorá porodnica ze je najlepšia. vnutorne som bola rozhodnuta ist rodit do ilavy alebo banskej stiavnice kôli velmi dobrým referenciam nielen k profesionalite ale i k pristupu, ale bola som nakoniec presvedcená argumentami že tam nie je dostatočne novorodenecnke oddelenie, nie je tam 24 hodín hematolog...... že i tak keby sa niečo stalo s babetkom poslali by ho do trencina a nakolko posledne dva mesiace som mala problemy nechcela som nic riskovať aby bolo dobre postarané o bábätko o to predsa ide.........ale aké bolo moje sklamanie, o samotnom pôrode sa nebudem rozpisovať bol ťažky, dlho ma zašívali......
este pár dní som sa cítila úplne grorgy - z anémie som bola vyčerpaná, mala som závraty,bola som úplne slabá, rana po zašívaní ma bolela........ale to sú veci čo k popôrodnému obdobiu patria - no čo k tomu absolutne nepatrí je arogantný, neempatický prístup " profesionálov " - myslím tým niektoré sestry na novorodeneckom oddelení v Trenčíne - neustále podráždené, neochotné.....hned od začiatku nám nešlo kojenie, mliečko sa mi tvorilo až na 3 den - nevedela som si dcérku priložiť - nik mi to poriadne neukázal dokonca ma jedna profesionálna sestra odbila hláškou " to ako ste sa pripravolali, nič ste si nečítali ? " ale nestretla som sa s trpezlivostou a nik mi vlastne neukázal ako sa kojí..... veľmi rýchlo sa mi vytvorili na bradavkách bolestivé ragady, " ako to ze poriadne nekojíte "" co to máte za bradavky - úplne nevhodné na kojenie, ako ste sa to pripravovala...." potom mi jedna z tých profesionálok poradila klobúčiky - kojenie cez ne bolo pre dcérku namáhavé i ked som ju mala priloženú i hodinu, nevládala " ťahať " a zaspávala od únavy...... určite je z článku cítiť že mám v sebe ešte veľa zlosti na lajdácke a neochotné sestry z novorodeneckého oddelenia Trenčianskej nemocnice - bola som po pôrode oslabená a zlomená - dokázala som prehltnuť arogantné správanie voči mne, ale mnoho vecí sa týkalo maličkej a to som nedokázala nič podniknúť, za čo mám doteraz výčitky - týka sa to napr. nekvalitného ošetrovania očka maličkej kedy mali sestry každé 3 hodiny kvapkať do očiek kvapky ale nerobili to, ked som sa ponúkla že to budem robiť sama, osopila sa na mna " či si mylsím že si nedokážu robiť svoju robotu " o kúpaní a nepríjmených komentároch ani nehovorím - napr. mala som návštevu sestra prišla kúpať o niečo skôr ako bežne, malinká plakala,/ den predtým sestra vynadala spolubývajúcej matke akože nakojila dieťa pred kúpaním, že bude vracať/...tak som sa šla radšej opýtať sestry či mám bábätko nakrmiť alebo počkám na kúpanie " nekrmite, prídem o 10minút..." no z desiatich minút bola hodina, malá bola od plaču až brontová, ja som nevedela či kojiť......ked som sa sla znova informovať za sestrou tá mi britko odpovedala aby som ju nenahánala......, jeden jediný krát mi sestra ukázala ako " sa odsetrekuje mlieko " - bolestivo mi stláčala bradavku a ked skoro nič nešlo pomaly sa na mna rozčúlila ako to že vám nič nejde, to nezvládnete, od bolesti budete liezť po stenách ".... a takýchto zážitkou mam celú kopu.
Ale ked je zena po pôrode oslabená, má obavy o svoje bábetko, lebo všetko je vlastne úplne nove, nebude si vyskakovať sťažovať sa - nič som nikomu nepovedala, ale vo vnútri už isto viem že do Trenčianskej pôrodnice ani na novorodenenecké oddelenie nevstúpim dobrovolne už nikdy.
A človek by si myslel že zrovna také zamestnanie ako práca s bábätkami bude robiť niekto kdo má rád ľudí, komu nie je cudzia slušnosť, empatia - na novorodeneckom v TN sú zo tri nepríjmené arogantné neochotné sestry ktoré pokazili možno dobré meno celému oddeleniu.
Ale všetko má samozrejme dobrý koniec, to čo "profesionálky" pokazili napravili " amateri " - po príchode domov z pôrodnice maličká stále chudla, mne sa kôli kojeniu cez klobúčiky na bradavky dostala candida kojenie bolo veľmi bolestivé a neefektívne, naštastie som sa dostala k " poradkyni pre kojenie", ktorá mi všetko pekne vysvetlila, naučila ma správnu technuku kojenia i odstrekovania mlieka "..dcérka krásne priberá a kojenie je pre mna veľmi príjmené a naplnajúce, bezbolestne každý den odstrekujem .....no dodnes nedokážem zabudnúť na nepríjemné pocity spojené s novorod. oddelením.a preto možno zaujato, ked sa ma niekdo pýta aké mám skúsenosti s trenčianskom pôrodnicou, musím povedať že ju určite nikomu neodporúčam. peťa