je to skodlive, alebo to nie je zdrave a nema to ziadny efekt?
preco sa nekonzumuje vnat aj s mrkvy, ale len s petrusky?
Jedava sa au z mrkvi. Unas to nie je bezne ale v Afrike, mozno aj inde, je to bezna potravina.
Moze sa jest aj len tak? akoze kvoli zdraviu si obcas zobnut?
Ja som pocul take, ze mrkvove stopky (ten koniec z ktoreho to vyrasta) sa nesmie jest, ze tam je nieco jedovate... mozno ze je to len kacica. Tiez som nikoho nevidel mrkvovu vnat pouzivat, vzdy vyhadzovat, zato petrzlenovu pouzivaju. Aj sa predava. Aj ako korenie, aj cerstve listky. A zelerove stopky sa jedia.
Ja som si myslel, ci tam nieje nieco skodlive, obcas byva v rastlinach nieco, kvoli comu sa surove nesmu (napriklad zelene zemiaky, atd...)
Ja pouzivam ako pesto do polievok a roznych socov z maska ked robim. Moze to ist aj na cestoviny, toust ai. Mozes si to dat aj zamrazit ako kocky ladu. Alebo uschovavat v chladnicke, prip. sterilizovat. Tu mas link:
PS. pisu ze nahrubo nasekat ale ja som zvyknuta nadrobno jemno (prip.robotom rozmixujem posekam), lepsie to v polievkach omackach ai aj potom vyzera.
Este su tu tieto zaujimave pesta:
Ja pouzivam ako pesto do polievok a roznych socov z maska ked robim. Moze to ist aj na cestoviny, toust ai. Mozes si to dat aj zamrazit ako kocky ladu. Alebo uschovavat v chladnicke, prip. sterilizovat. Tu mas link:
PS. pisu ze nahrubo nasekat ale ja som zvyknuta nadrobno jemno (prip.robotom rozmixujem posekam), lepsie to v polievkach omackach ai aj potom vyzera.
Este su tu tieto zaujimave pesta:
je trochu horkasta nič viac- to je dovod,noa, može sa kludne jest, tolko isto vit, ko petrzlen
je tam nejaky dovod,ale nepodstatný.
ja použivm aj pre seba občas. Ked zajo moj može tak aj ja.
jete mrkvovu vnat? mna to doteraz nenapadlo
Ja len tak hadam - skus ju pouzit ako petrzlenovu alebo zelerovu - na drobno do polievky nakrajat. Alebo do fasirok. Priklad: 1 salka pohanky, 1 bal sojovej drte, nejake semienka (napr lanove alebo sezam alebo co ti napadne), vnat - akakolvek, majoranka, sol, cierne korenie, vsetko spojit vajcom, obalit v struhanke a vyprazat. Ak je to moc riedke, zahusti spaldovou alebo inou celozrnnou mukou. U nas je to velka a casta mnamka - s varenymi zemiakmi alebo vylejem zmes na vymasteny a struhankou (/mletymi orechami) vysypany plech a upeciem v rure. Nakrajam na kocky a deti ta papaju ako slany kolacik.
aha, dakujem za preklad:-)pretoze petrusku som v zivote nepocula, tu musi byt nejaky cechizmus:-)a tak ,tak, mnoho ludi si nevie zapamatat Z KOHO Z COHU=z petrusky a S KYM S CIM =s vnatou
je to petrzlen .. len dievca nevie spisovnu slovencinu ...a pravopis .. OMG !