Zdravim!
Chcel by som sa Vas opytat, ak sa tu najde nejaky kompetentny alebo niekto kto ma o danej problematike iste poznatky. Moja priatelka ma 16 rokov a je panna. Jej mama ju ide dat na ockovanie proti rakovine krcka maternice, avsak pri tomto ockovani sa davaju protilatky v istych casovych cykloch v rozmedzi 6 mesiacov. Chcem sa opytat ci ma ockovanie opodstatnenie ak dotycna uz nie je panna. Zjednodusene, musi byt zaujemkina o toto ockovanie panna? Straca ockovanie opodstanenie ak nie je panna? myslim ze sa jedna o vakciny od znaciek SILGARD a CERVARIX alebo take nieco..myslim ze ten silgard. Dakujem pre osobnejsiu odpoved prosim piste na mail.ale mozte aj sem.Dakujem
panenstvo, vakcina proti HPV
renyyy: neockuje sa proti rakovine krcka maternice, ale proti typom virusu HPV, ktore ju sposobuju...to len pre upresnenie :-)
podlamna
približne až 600 žien zomrie každý deň na celom svete na rakovinu krčka maternice a to podľa mňa nie je až také malé číslo.Teda aspoň mne sa zdá.
rozsirena mozno nie je, no vyznamne je to, ze je to jedina rakovina, proti ktorej sa da zaockovat.
ved to nie je podla mna az tak rozsirena rakovina
Očkovanie je veľmi účinný spôsob prevencie.Imunita je dlhodobá. Najvhodnejšie obdobie pre očkovanie je u dievčat od 9 rokov do 26 roku veku,no ideálne pred započatím pohlavného života,čiže ked je ešte panna/ale samozrejme teda nemusí.Niektoré zdravotné poisťovne dokonca prispievajú na očkovaciu látku.
A tato infekcia sa nemusí prenašať len pohlavným stykom (; ale aj napríklad zavlečením HPV prstami do pošvy,napr. prstami pri sexuálnych hrách.
HPV pozitivita sa najviac vyskytuje medzi 18.a 26.rokom života a s postupujúcim vekom ženy sa percento infikovaných žien znižuje.
nie nie je to jedno
ked je panna tak ma lepší predpoklad ze ockovanie sa "oplati"
-odkaz odstránený-
precitajte si o rizikach ockovania touto vakcinou:
-odkaz odstránený-
Nie priatelka panna byt nemusi...vakcina by nemala ucinok jedine v pripade ak v tom obdobi medzi jed. davkami zena otehotnie.Alebo ak su neni dodrzane casove intervali medzi davkami.