Ziviny

Príspevok v téme: Ziviny
jozef1764

Dobrý deň.

Neviete mi náhodou poradiť ?. Častejšie sa dostávam do podobnej situácie. Začal som cca pred 2.5 týždňami jedávať do obeda výlučne ovocie + jeden neochutený zelený čaj ako vstanem. Cez weekendy mam doobedie o niečo kratšie. Medzi obedom a ovocím nechávam cca 45-60 min prestávku – často som zvykol zjesť tak 5 kusov ovocia doobeda (podľa možnosti aspoň 3 druhy). Prvý týždeň bol super, veľa energie z ovocia ktoré vydržalo až do večera, obed na mňa nepôsobil utlmujúco – aj keď som si dal napr. menšiu pizzu. Celkovo inak nejedávam veľa mäsa. Po cca 10tich dňoch som dostal trochu nechuť do ovocia – Niečo podobné sa mi stáva častejšie v minulosti niekedy napr. keď som sa snažil o delenú stravu, alebo nejak dietovo. Napríklad pamätám že zelené sladké jablko mi najmenej chutí. Stáva sa mi (aj posledne po „jablku“) že mam akoby podráždené pery alebo necitlivé (neviem to definovať). Posledne keď som aj nemal chuť na ovocie, som mal dokonca až sčervenané okolie pier (skoro ako obkreslené). Možno sa dá aj povedať že v takýchto prípadoch mám aj menšiu výkonnosť pri behaní (aj keď teraz v posledom prípade to nemôžem objektívne potvrdiť, nešportoval som). Začal som jesť denne (posledné 3 dni) hrsť orieškov a mandlí, trochu sa to zlepšilo.. .

Neviete čím to môže byť ??. ja sa domnievam že to bude nejaký nedostatok/nadbytok minerálu/vitamínu/železa... len nemôžem na to prísť ... :(

Veľmi často sa mi stáva že kvôli tomu mením svoj jedálniček smerom k nezdravej strave, tak sa asi dostanem do normálu. Aj minulé leto, som sa dostal do stavu že klesla moja výkonnosť v behaní (behával som cca 2 krát týždenne 6 – 9 km) že som proste nevládal. Asi by stačilo len na niečo dať pozor, nie vykašlať sa na jedálnićek. Ale neviem čo ...

Moc Ďakujem za každú radu

zds

jozef, v tvojej strave chybaju zakladne zlozky (ziviny) : bielkoviny a tuky.
Zjednodusene, z bielkovin sa tvoria struktury organizmu (aj svaly ale aj jednotlive bunky casti organizmu.
Z tukov podobne, z nich okrem ineho sa vytvara zasoba enrgie, ktora s vyuziva v case nedostaku alebo bezne vzdy po urcitom case, ked prebehne metabolizmus tukov.
okrem toho je vhodne uvazovat aj o pravidlenom (nie velkom) prijme polysacharidov vo forme najma celozrnnych vyrobkov.
rychle cukry z ovocia nie su zarukou stabilneho pocitu energie, aj ked ovocie v strave by jednoznacne ale malo byt.
v tvojom pripade ide zrejme o imunlogicku rakciu na niektore durhy ovocia alebo celkovo vysoky jeho prije.
vynechaj druhy, ktore ti to sposobuju, ale 2x denne ovocie je az-az.
zarad viac zeleniny spolu s bielkovinami : ryby, orechy, soja, mozno sem-tam vajicko, sardinky radsej opatrne.
btw, pri behu na dlshsie trate nevyhnutne potrebujes zasoby glykogenu, ktory sa tvori v peceni a vo svaloch a tam to bez dostatku kvalitnych bielkovin, polysacharidov a tukov urcite nejde.

mira

Ovocia svojimi kyselinami a cukrami oslabuje a spôsobuje ochabovanie zažívacieho systému, preto tie červené miesta okolo úst. Nahraď ovocie domácou zeleninou. Ak chceš poradiť viac, napíš.

jozef1764

Mojim cieľom je samozrejme nejesť jednostranne. Delenie stravy nerobím vždy. Snažím sa jesť pestro, podľa možností . Spektrum ovocia, zeleniny, striedam minerálky, celozrnný chlieb (tiež striedavam). Aj strukoviny, sem tam oriešky (ako teraz napr.). Sem tam aj sardinky a syry. Milujem polievky ktoré robí manželka, a v jej kuchyni som si zamiloval sóju :)

poliewoocka

Tvoja strava by mala byt vyvazena,nakolko sportujes a nezamerana na jeden druh potravy.Mala by byt komplexna a obsiahnute by v nej malo byt cele spektrum zivin.Jedlo nedel,ovocie si dopraj kazdy den,ale pomenej,ako si mal vo zvyku.Stravovat sa mozes zdravo aj bez toho,aby si si uskodil.