ludia co vela piju, maju stvrdnutu pecen - co to vlastne pre nich znamena?
stvrdnuta pecen
Okrem chemicky stužených rastlinných tukov sú škodlivé všetky tuky, ktoré sú za normálnej teploty tuhé.
Je to z dôvodu, že tuhnú aj v našom tele a bránia fungovaniu organizmu a veeeeľľľmi ťažko sa vylučujú.
Zdravé sú panenské nerafinované rastlinné oleje bez chémie v umiernenom množstve.
Rastlinne "Maslo" je produkt chemickeho priemyslu, kde sa kompletne zmeni molekula na nieco, co v prirode vobec neexistuje.
Ake je to zdrave vies podla toho, ze sa do toho ziadna bakteria nepusti. Je to totalne "stabilizovane" aj vo velkych zriedeniach a emulziach.
rastlinne tuky? cize maslo je nezdrave?
Stvrdnuta pecen je z preplnenia tukovych buniek v peceni(stenoza)
Tuky v peceni mozu byt zivocisneho povodu, ale aj rastlinneho a aj vo vlastnom tele vytvorene z prebytocnych cukrov, hlavne fruktozy, ktora skonci na 95% v peceni, zmeni sa na glykogen a postupne dalej az na tuky.
Glukoza na rozdiel od fruktozy skonci na vyse 95% spalena vo svaloch na vyrobu mechanickej energia, pripadne prebytky sa menia vo svalovych bunkach na tuky, ktore sa vsak pomerne rychlo obvykle spalia na vyrobu tepla(termogeneracia).
Najhorsie su tzv. "rastlinne tuky", tj povodne vytlacene a chemicky extrahovane z rastlin, ale chemicky a tepelne upravene do neprirodzenych "stabilnych" foriem, ktore su vlastne tukove polymery a dalej v tele polymerizuju do foriem, ktore telo ani nevie poriadne odburat, ked sa usadia niekde.
Cistenie pecene od tukov je hlavne uvedenim ich do obehu(lecitin, lipaza)) a zvysenim toku zlce(sylimarin, alfa lipoicka kyselina, pripadne pupava).
Uloha vlaknin(tj hlavne zeleniny) je absorbovat zlc a v nej obsiahnute toxiny a prebytocne tuky a vyniest z tela.
Inac volna(nenasiaknuta do vlaknin) zlc sa reabsorbuje v crevach a pecen(a tum aj cele telo) sa nemoze ocistit a potom regenerovat.
Teraz na jar, keď má pečeň zvýšenú aktivitu je treba zaradiť zelené zeleniny. Pečeni prospieva hlavne pór, pažítka, jarná cibuľkaˇ, vňate atď, a kvasené zeleniny, ale i trochu citrónu.
Problémy pečene sú spôsobené živočíšnymi potravinami vrátane vajec a mliečnych výrobkov.
/Tie ľudí privedú k alkoholizmu alebo sladkostiam /drogám/.
aku dietu drzat pri ochoreni pecene?Moze sa mlieko a mliecne vyrobky?
Pecen je filter splodin a zdroj enzymov na rozkladanie splodin, Nefunkcna pecen=smrt na zamorenie.
Jednoduchsie, alkohol rozpusta tuky, v peceni enzymi rozlozia alkohol a tuk sa hromadi, az zacnu praskat preplnene bunky
clovek bez pecene neprezije, ale clovek s nefunkcnou pecenou ano? spravne to chapem? :)
znamena to, ze tkanivo pecene sa meni z parenchymatozneho na fibrinozne, ktore je nefunkcne.