Mam narok na matersku?

nika***

asdfjklô : este raz vdaka za odpoved. potrebovala som sa v tom trosku zorientovat. prisli sme z anglicka a tieto pojmy mi boli cudzie. asi najvacsim problmom bolo to, ze som nerozlisovala zdravotne a nemocenske poistenie a myslela som si ze ked si platim zdravotne je to v poriadku. chyba. vdaka este raz za podrobne vysvetlenie a ochotu. pekny den. Monika

asdfjklô

materska je nemocenska davka vyplacana z nemocenskeho poistenia. zakon o socialnom poisteni zatial umoznuje mat SUBEZNE viac druhov poisteni. ked pracujes a platis si povinne poistenie, tak tvojim vymeriavacim zakladom je tvoja hruba mzda. ak mas zo zamestnania hruby prijem 15 000 sk, tak sa ti materska bude ratat z tychto 15 000 sk, je to 55 % z denneho vymeriavacieho zakladu podľa § 55 zakona c. 461/2003 o soc. poist. a v dobrovolnom poisteni si ty sama urcis vymeriavaci zaklad. a ked sa napr. dnes dobrovolne NEMOCENSKY poistis s max. vymeriavacim zakladom a budes si platit tych 1 239 mesacne (pozor od 1. 7. 2008 sa zvysuje max. VZ na nemocenske poist. na cca 30 000, presne teraz neviem), pricom teda planujes uz aj hned otehotniet, tak sa ti to oplati, bo matersku budes mat potom cca 14 500,- (plus minus) po dobu 28 tyzdnov (co je vlastne max. vyska materskej). potom sa nezabudni odhlasit, najneskor, ked ti skonci poberanie materskej, bo pocas poberania nemocenskej davky nie si povinna platit poistne, to sa ti potom ponizi. cize to poistne zaplatene po tu dobu pred materskou (cca 9 a viac mesiacov) sa ti v podstate vrati v priebehu prveho - druheho mesiaca materskej.
ale ked si chces dat to dobrovolne, tak by som ti poradila si naplanovat otehotnenie, aby ti vyslo tych 270 (= 9 mesiacov) a zaroven, aby si velmi nepreplatila na poistnom.

nika***

asdfjklô: vdaka za odpoved stale ale nechapem jednu vec. aky je rozdiel v tom ked pracujes a platis si nemocenske poistenie a ked nepracujes ale platis si poistenie. je nejako znevyhodnena ta druha skupina resp. nezamestnana ale platca oproti zamestnanej zene? neviem aky je v tom rozdiel pokial je tam vobec nejaky rozdiel.obavam sa otehotniet aby na to moje dieta nedoplatilo. to by som radsej este rok pockala a zamestnala sa aj ked moj manzel to uz teraz tazko rozdychava kazde nase odkladanie.velmi chceme dieta ale nie na ukor jeho dobra.

asdfjklô

nika***: vyska materskej davky sa odvija od vysky prijmu, maximalne ale do max. vymeriavacieho zakladu, ktory je momentalne 28 142,- na nemocenske poistenie. berie sa do uvahy, ci si bola nemocensky poistena za uplynule dva roky minimalne 270 dni. ak si nebola, nemas narok na matersku. ale, ked tvrdis, ze tvoj manzel ma vysoke prijmy, tak nech ide on na matersku.
ide o to, ze materska ti je vyplacana najskor tusim 6 tyzdnov pred planovanym terminom porodu po dobu 6 mesiacov. (vybavuje sa v socialnej poistovni)
rodicovsky prispevok je rovnaky pre vsetkych. vybavuje sa na urade prace, soc. veci a rodiny miestne prislusnom k tvojmu trvalemu bydlisku. vyplaca sa do troch rokov veku dietata, v podstate hned po skonceni materskej davky (samozrejme, zalezi na tom, ako si ho vybavis.)
ak ti nevznikne narok na matersku, mas narok na rodicovsky prispevok odo dna narodenia dietata.
a samozrejme mas narok na pridavky na dieta (UPSVaR) a prispevok pri narodeni prveho dietata (UPSVaR), co je tych slavnych cca 25 000.

nika***

mna by zaujimalo ci mam narok na matersky prispevok ked som sa teraz vratila z anglicka. na slovensku som nepracovala ale platila som si zdravotnu poistovnu a platim az do teraz. Je nutne aby som dokladovala ze som minuly rok pracovala na slovensku alebo staci ak dokladujem ze som si platila poistenie? Mozem prist o nejake peniaze koli tomu ze som tu nepracovala a momentalne ani nepracujem? Statne obcianstvo mam slovenske a aj trvaly pobyt mam tu.a este by ma zaujimalo ci sa to odvija aj od primu domacnosti.Manzel tu pracuje a ma dost vysoky prijem. ci to ma vplyv na vysku materskeho resp. rodicovskeho prispevku. vdaka

zuzique

Ja sa chcem spytat, ze ak zijem v USA a mam slovenke a americke obcianstvo, ci mam narok na poporodne eventualne aj matersku. Diky.

asteri

nie, to je tak, ze ked sa dohodneme, ze urobime gulas a kazdy nieco donesie, budeme z neho jest vsetci, kto kolko chce. taky je princip solidarity. nedonesies ani zemiak, nedostanes gulas :-)
ty si vsak mozes platit sama poistne v slov. poistovni, aj ked si v zahranici.

keituskaaaa

Takze keby som nahodou otehotnela este tu a domov sa vratim napriklad v 6 mesiaci a ak si to neodpracujem ( jasne ze v 6 uz do prace nepojdem)nedostanem nic?

asteri

upresnim, nejde ani tak o obcianstvo a trvaly pobyt ako o to, ci platis odvody a hlavne poistne. ak aj teraz neplatis, ale po navrate na slovensko budes platit 270 dni, resp. sa zamestnas a bude to za teba odvadzat zamestnavatel, bude ti patrit aj materske.

suzis

KEITUSKAAA...ak mas trvale bydlisko na slovensku a tiez statne obcianstvo..mas narok na vsetky davkk yohladom dietata tak ako hociktora ina slovenka...vobec nemaj strach..aspon v tomto su slovenske zakony spravdlive :)