ahojte....chcem sa spytať na radu...co je dobre jesť ked moja mamina už nemá žlčníík???nejake vitaminy?aby nahradili kyselinu kt.bola prirodzene zo zlčnika???....už ho nema 13rokov a pobolieva ju pod pravým rebrom,ale na sone jej povedali ze ma cistý pankreas....neviete o nejakych prirodnych liekom,vitaminoch.....dakujem vam
Ľudia bez žlčníka
mavam bolesti zaludka bola som na vysetreni a lekar povedal ze zlc sa nevylucuje.Dosst casto mam neprijemny zapach z ust .Vie mi niekto poradit ako sa treba stravovat a pod.Dakujem
Za to ze nemas zlcnik neznamena, ze sa zlc nevylucuje, ale znamena, ze sa nevylucuje vo vacsich mnozstvach na mastne veci a nic na nemastne. Kvapka stale, takze je dobre pravidelne viackrat jest, aby nenapadla prazdne tenke crevo. Samozrejme malo mastneho pomaha, vacsina tukov potrebuje na stravenie zlc, okrem stredne a nizkomolekularnych, ako napr kokosovy olej, ktory nepotrebuje na absorbciu zlc.
Chemicky zmenene tuky(stuzene, stabilizovane, ciastocne hydrogenizovane a obzvast spalene vyprazanim)su zle pre kazdeho, obzvlast pre ludi bez zlcnika.
Počula som, že ľudia bez žlčníka majú bližšie k rakovine žalúdka, moja mama nemá ani dvanástnik,je v tom nejaký problém?Drží diety, ale citi sa celkom dobre,operácia jej prospela,čo by ešte pomohlo?
ja nemám žlčník asi 20 rokov a som v pohode.....neviem o vitamínoch, ale treba jesť nízkotučnú stravu, t.j. žiadne vyprážané, žiadne maslové zákusky, mastné mäso, slaninu, škvarky...všetko robiť na olivovom oleji a je to OK.