Vie mi niekto poradit kde najdem graf diety na delenu stravu od lenky korinkovej?dakujem.
dieta od lenky korinkovej
Ahoj prosim vas...celkom nechapem princip delenej stravy...vsade sa to pise inak tak neviem...navyse som vegetarianka...ma s tym niekdo nejake skusenosti? Prosim o rady ako sa stravovat, co spolu mozem a nemozem kombinovat a ako dlho musi byt medzi jedlami...dakujem a prajem pekny den
Teja asi si nečítala knihu (brožúru) od Lenky Kořinkovej.Ona nerozdeľuje skupiny podľa tvojho opisu. Napr. ovocie je ovocná podskupina, žiadna neutrálna.
Ahojte priatelia,
delena strav vyborna vecicka,ale by som Korinkovu trochu upravil.Su aj novsie vyskumy.
Soja patri do bielkovin/zivocisnej,pozrite si nejake vyrobky ,ktore obsahuju soju,kolko bielkovin a sacharidov obsahuju.Uvidite,ze bielkovin je viac.Ved sa aj soji hovori nahrada masa..preco asi.
Strukoviny a kukurica zase opacne,niesu neutralne ale su v sacharidovej/rastlinnej.Okrem zeleneho hrasku,ten je neutralny.
Co vy nato?
Neni za co:))
To som presne potrebovala vediet,este raz ti moc a moc dakujem si strasne zlata.
Haadam som pomohla:)
V prísnejšej verzii je ovocie dovolené len spolu so skupinou sacharidovou, ale vzhľadom k tomu, ze ovocie sa nema miešať vôbec s nicim a jesť sa ma pred jedlom a hlavne dopoludnia tak je to jedno
Zásadne nie:rafinovany cukor, burské oriešky, pečivo z bielej muky, alkohol / s výnimkou vinného striku/, použivať co najmenej tuku.
Vyhýbat sa aj cukrovinkam, marmeládam, hotovým jedlám, konzervám,bravčovému masu, údeninam, bravčovej šunke, surovému masu. Stuženým tukom-margaríny, ale aj tuky na fritovanie a vyprážanie, sladkým pikantným pečivám, lúpanej ryži.
Niektoré knihy rozdeľujú aj ovocie: Sladsie ovocie ako napriklad hrozno, banany, sypke, múčne jablká, čerstvé figy, datle, sušené ovocie patri do sacharidovej skupiny. Kyslejšie ovocie zas do bielkovinovej skupiny.
Napríklad čerstvá paradajka patrí do neutrálnej skupiny,a ked sa uvarí, podusi tak uz do bielkovinovej skupiny.
Podobne je to aj s mliečnymi výrobkami: Napríklad smotana, tvarohové syry, cmar, kyslé mlieko, kefír, smotana do kavy, tvaroh/20%tuku v susine/ radia medzi neutrálne, ale maju sa pouzivat v obmedzenom množstve v kombinácii so sacharidmi. Alebo aj syry ktoré muju až 60%tuku v susine su vraj neutrálne.
Niektori radia ovocne 100%stavy ku bielkovinam, ale vraj po 15tich minutach je možne po vypiti stavy jest bud bielkovinove alebo sacharidové jedlo. Nikdy nezapijat jedlo, pit pol hod pred jedlom, alebo hodinu po jedle.
Ochutené jogurty a tvarohy-sacharidy, ale tiez by sa mali jest samostatne, nie s pecivom.
Nikdy nekombinujeme ovocie a zeleninu a ovocie s bielkovinami.
V jeden den by sa nemali miesat bielkovinove jedla a sacharidove, inak je potrebne dodrziavat odstup aspon 3az 4hodiny. Npríklad ak je obed bielkovinovy tak az po 3 az 4hodinach je mozne zjest sacharidove jedlo. Raz do týzdna sa odporuca aj ovocny den, alebo pit len stavy, vodu, bylinkove caje a pod.
Základné pravidlá pri dodrživaní delenej stravy sú:
- Rastlinná a živočíšna skupina sa nesmie kombinovať.
- Potraviny zo živočíšnej skupiny môžeme kombinovať len so zeleninou.
- Potraviny rastlinnej skupiny môžeme kombinovať so zeleninou alebo s ovocím(nikdy nie súčasne)
- Ovocie so zeleninou sa nesmie kombinovať.
- Potraviny s neutrálnej skupiny, môžeme kombinovať so všetkým.
Dakujem velmi pekne,a nevies este prosimta ake sa spolu mozu kombinovat? Napr.viem ze ovocna a zeleninova skupina sa nesmu spolu v jeden den a tusim tam bolo este nieco ze k zeleninovej sa moze masova alebo tak pod.???
Delena strava podľa Kořinkovej:
Skupina sacharidova /rastlinna/:
- zemiaky, ryza-naturalna, bezvaječné cestoviny, knedliky, muka,skrob,
- chlieb/všetky druhy/, pečivo-celozrnne, tmave, akekoľvek nesladké pečivo,kukurica, popkorn,
- vločky-všetky druhy nesladené cukrom
- musli – všetky druhy nesladené cukrom
- všetky druhy obilovin, semienok,
- soja a sojove výrobky – maso a všetky výrobky z neho, sojove mlieko, sojova majoneza, sojove syry, jogurty, paštety /pokiaľ neobsahuju vajce/
- šošovica, hrach, fazuľa a ostatné strukoviny
- krupy, krupica,
- rastlinné maslo, rastlinne tuky, droždie, glukóza, hroznový cukor, med, slad, vajahit,
- javorový sirup
Skupina bielkovinová:
- všetky druhy mäsa, udeniny, salamy, pašteky živočišneho pôvodu, hydina, ryby, všetky druhy konzervovanych ryb,
- syry-najlepsie do 30%, 45% tuku v susine
- biely jogurt, tvaroh a všetky nesladené výrobky z neho,
- mlieko- čerstve aj sušené
- šľahačka, smotana, majonéza, tatarska omačka, vajce, oleje všetkého druhu, maslo, živočísne tuky, masť,
-
Skupina neutrálna:
- ovocie-čerstvé aj sušené, okrem kandizovaného
- kompóty bez cukru, alebo umelo sladené
- zelenina-čerstvá, mrazena /okrem zeleniny miešanej-hrach, kukurica, mrkva/
- orechy-všetky, okrem burskych
- huby-sušené aj nakladané, väčšina dochucovadiel, korenin, sojova omačka, kečup
- paradajkovo-zeleninove zmesy
- horčica, kakao, vraj aj med-lesny, kvetovy vraj patri do rastlinnej skupiny, ale med je vlastne sacharid,
- umelo sladené dzemy
- čaje, aj ovocne
- káva
- nesladené, alebo umelo sladené limonády a minerálky
- fruktóza-ovocný cukor
- umelé sladidla, žltok,želatina, zeleninový vývar