vitamíny,minerály

madgala

o tej mikrovlnke som tiez pocula kadeco, ale myslim si, ze ked proste raz za cas si zohrejes jedlo, tak to nema ako skodit. to viacej skodia tie kadejake pofiderne zlozenia pri niektorych potravinach.

damaxy

Ja viem,len to že na pri styku s kovom sa akurát stráca vitamín C ten je aj termolabilný a taktiež by nemal dlho stát.Ostatné druhy zeleniny ja tiež miešam,nepočula som o tom.Na mikrovlnku som tiež počula rôzne názory o skodlivosti,ale to sa týka aj tv,PC a mobilov.Je na každom z nás ako sa rozhodne.

monča

Je tu rozobratých veľa zaujímavých tém ohľadne stravovania a zdravej výživy,zaujímalo by ma do akej miery sa znehodnotia vitamíny,pokiaľ surovú zeleninu strúham na kovovom strúdle mrkva, zemiak a šalát tiež krájam nožom,dočítala som sa,že nie je vhodné kombinovať viac druhov zeleniny,ja ich niekedy skominujem aj 10.Naozaj neviem,ktorá zelenina je k čomu príbuzná. Ďalej ma zaujíma či je vhodné uplne vyradiť - vyhodiť mikrovlmku,na stránke empatia.cz som sa dočítala,že úplne znehodnocuje stravu a ohrozuje zdravie. Taj raďte.

Alternativa

Earl Mindell: Vitaminova biblia
Vhodne je vitaminy a mineraly prestriedavat. Kratkodobe zvysenie davok moze mat podporny ucinok, ale pri dlhodobom zvysenom davkovani moze dojst k urcitym neziaducim prejavom. Napr. dlhodoby prijem velkeho mnozstva zinku moze vyvolat stratu zeleza a medi v organizme, megadavky vit.C "vymyvaju" z organizmu vit. B12 a kyselinu folovu. Vit. C moze zmenit vysledky krvnych a bmocovych testov na cukor. Po prijme akehokolvek vitaminu by sa nemala do 4 hod. robit tazka fyzicka praca, cim sa zaisti jeho optimalne vstrebanie. Vyzivove doplnky by sa nemali jest sucasne s antibiotikami, znizuje sa ucinok ATB. Treba ich uzit aspon 1 hod. pred alebo aspon 2 hod. po uziti ATB.