chystam sa navstivit psychiatriu, mam problem s nespavostou, maniodepresivny syndrom a podozrenie na zacinajucu toxikomaniu, neviem co mam robit a myslim ze psycholog nepomoze. mohol by mi niekto povedat, ako to tam chodi? co sa bude pytat, co potrebuje, kolko sa plati? myslim normalneho psychiatra napr na poliklinike v ZA.. dakujem vopred velmi pekne..
navsteva psychiatrickej ambulancie
Podľa mojej teórie sa telo roztahuje na úkor duše. Preto treba určité opatrenia ktoré dajú tieto dva časti človeka do rovnováhy. Opatrenie číslo 1 je bitka. Potom sa duši uľaví.
Ja2, Ty si mala "len" posttraumaticku uzkost, s tou sa to mozno da lahsie vybojovat, ale my, ktori bojujeme s genetickou predispoziciou, potlacenymi emociami a (vrodenou?) chemickou nerovnovahou v mozgu, to mame trochu tazsie. Pisalo sem uz vela ludi, ktori maju s psychologmi a psychiatrami zlu skusenost, preto zvyknem napisat ludom, ktori este len pomoc hladaju, aby si dopredu zistili referencie, pretoze je skoda, ak to vzdaju kvoli 1-2 "pakom", na ktorych nestastnou nahodou narazili. Ja som asi mala obrovske stastie, pretoze obidvaja psychiatri, s ktorymi som sa stretla, mi velmi- velmi pomohli... Drzim palce vsetkym podobne "postihnutym" ;-), aby mali tiez taketo stastie! :-)
Ja som tiez trpela nespavostou, ale kvoli strachu z tmy a depkam, po hroznom zazitku (prepadnutie) som sa proste bala zaspat, musela som mat stale situaciu v miestnosti pod kontrolou (i ked som si bola vedoma, ze sa mi absolutne nic nemoze stat, proste som nezaspala), az obvykle, ked sa rozvidnievalo, tak som zaspala na 2-3hodky. Bola som u psycholog. v ZA, meno si fakt nespomeniem, ale nemam na nu dobre spomienky, mala som dojem, ze sa mi snazila vyrabat dalsie problemy tam, kde som ich nemala a casom som sa dozvedela, ze ona je proste taka ku viacerym v tomto smere.. Tie navstevy zacali byt pre mna skor utrpenim, ako keby som sa tesila, ze mi pomaha.. Bola som tam 4x a vzdala som to. Nelutujem.
Jedine, co bolo fajn, ze ma kvoli nespavosti poslala k psychiatricke - na tej istej chodbe je, meno tiez neviem, ta mi dala nejake 3 druhy liekov (seroxat a ostatne dvoje neviem), dvoje som mala brat doobeda akoze na ukludnenie a dve tabl. vecer na spanie a na ukludnenie. Bol to horor, uzivala som to len 3 dni - spala osm 20hodin denne (dobre citas), tak som to vysadila, lebo som nebola schopna fungovat. Potom som bola na kontrolu a hovorila som jej, ze je to na mna asi moc silne a ona mi na to povedala, ze co akoze chcem, ze vsetky podobne lieky tak funguju a proste ze mi teda neda nic..No takyto pristup som fakt nezazila. Clovek tam pride pre pomoc a .. Nemala som prosto stastie ani na psycholog. ani na psychiatricku. Nedoverovala som ani jednej. Ale tie lieky mi aspon nastartovali spanok, aj ked som ich uz neuzivala potom, tak som zacala pravidelne spavat. Skor si na nespavost davam Lexaurin 3mg, ale velmi-velmi zriedka a to este 1/2. Po skusenostiach s pani doktorkami som myslela, ze zmenim aj psychologicku, no ale nakoniec som si povedala, ze sa z toho musim dostat sama, zacala som sa tesit zo zivota, viac sportovat, vazit si malickosti kazdeho dna..travit cas v spolocnosti a podobne a aj ked mavam niekedy dost depresivne chvile, nie je to take tragicke a hlavne, je ich malo, lebo nemam na ne cas :) Teraz som hrda sama na seba, ze som to dokazala aj bez nich, pekny mail mi napisala aj psychologicka z Bytce, ze to zvladnem sama a aj moja prakticka dokt.hovorila, ze som urobila najlepsie, ako som mohla. Riesit nieco liekmi od mladosti nie je urcite riesenie. Lieky by tu moju bolest v dusi a strach z ludi iba otupili, ale nevyliecili. Proste som sa snazila prekonat strach z ludi, okolia, vyzbrojila som sa vecmi, ktore mi davaju viac pocit bezpecia (slzny plyn, vreckovy nozik, paralyzer :-D) a fungujem. Treba si varit cajiky na nervy a nepripustat si, ze mam depku, treba s nou bojovat.. Ked som si ich pripustala, bolo to len a len horsie, utapala som sa v ziali, ale treba zit dalej, ked clovek chce, najde tisic dovodov aj tam, kde to vyzeralo, ze sa uz zit neoplati. Ja som v kratkom case stratila oboch rodicov, ostala som sirotou, mala som len 20r, chodila som na VS a myslela som, ze to nezvladnem.. Navyse som zazila spominane prepadnutie, ktore ma psychicky potom zruinovalo, ale - Zvladla som to. Je vyborne mat okolo seba fajn ludi a skutocne - tesit sa zo zivota!!! treba hladat malickosti a uvedomit si, aky ma clovek dar, ze moze zit.. Ze je zdravy, ma ruky, moze chodit..(to bol len priklad) Niekto to berie ako samozrejmost, ale nie je to samozrejmost.
Jakubish, Ty si mal trosku iny problem, tak bola asi dobra odborna pomoc, ale netreba sa spoliehat len na nu, treba si povedat, ze sa z toho clovek dostane aj pomocou svojej vole! Proste verit si, ze to zvladne! drzim prsty
Aha, az teraz som si vsimla, ze som odpovedala na stary prispevok, ale mozno zaujme niekoho ineho... ;-)
Miminka, len lieky Ti urcite nepomozu. Ja som brala coaxil na uzkostno-depresivnu poruchu so somatizaciou a... nic. Ked som zacala chodit na terapiu, problemy zmizli po par sedeniach a uz niekolko mesiacov som bez uzkosti. Tak rozmyslam, ci tie lieky ma vobec vyznam brat, pretoze toto forum citam uz dlho, ale nepamatam, ze by tu bol niekto, kto sa vyliecil len vdaka liekom...
poli: Nie je to normalne. Radšej zmeň psychiatra.
Pravidelne navstevujem psychiatria, cas objednania je vzdy iba informačný, čakávam tam aj 3 hod, je normálne, že pýta za každú návštevu 2 eurá?
chcela by som poradit,co sa tyka psychiatrie,uz tam chodim zopar rokou mam stale depresie,lepsie povedane mam strach z ludi a celkovo trpim nespavostou...som navyknuta na fronti,coaxil a k tomu mi predpisali este aj spitomi,zevraj mi pomoze a je nenavikovy,chcu mi znizit davku hlavne frontinu,beriem az 4mg denne aby som sa ukludnila...chcela by som vediet ci je to spravne,ze na 25 rocnu beriem tolko liekou a co mi vlastne je a ci sa to vobec da vyliecit?
Som presvedcena, ze Tvoje rozhodnutie je spravne, len psycholog stacit nebude, moze vsak liecbu podporit. Navstevu psychiatra neodkladaj, cas pracuje proti Tebe. A ked budes v psych. ambulancii, spytaj sa aj na moznost spojenia liecby so sedeniami u psychologa. Vies, ta zacinajuca toxikomania s liekmi atakujucimi central. nervovy system sa "uzasne" doplna s uvedenou diagnozou a pritom nespavost je bezna. Neboj, psychiater je ako kazdy iny lekar, nic mu nezatajuj, neprikrasluj. Velmi Ti drzim palce.
to viem, len nejde o komplexny rozbor, iba cholesterol a glukoza... od anodyn cez anxiolytika az po hypnotyka... cize od liekov...