ma s nou niekto skusenosti??
alchemilka obycajna
my mame s ,,a. žltozelenu". Je fakt dobra-dcera mava silne krce pri menzes, nezabeza jej ani algifen. caj z alchemilky okamzite
ak potrebujes bylinky na akne, tak z byliniek ucinnych proti akne su tiez: harmanek - posobi antibakterialne, tymin a salvia (teple obklady) - otvaraju pory, baza čierna - ma hojivy a protizapalovy ucinok, roztok z podbelu - cerstvu bylinu roztlacis vareskou a zalejes prevarenou vodou. tiez je dobra lopuchova maska - struhany koren lopuchu uvaris v malom mnozstve vody a pridas zemiakovy skrob. dobre su aj hojive pletove vody, napriklad skorocelova voda, repikova voda - obe maju vyrazne hojive ucinky, preto sa pouzivaju na liecbu mokvaveho akne.
dakujem velmi vyskusam
Dobra je aj pletova voda z Alchemilky.Uvar si z nej caj a nechaj ho vychladnut.Vycisti si tvar a namoc si do odvaru vatovy tampon a pretieraj si s nim plet.Zvnutra lieci tiez,pijeme letny po malych duskoch.
Vo farmaceutike sa z nej vyraba cajovina Vulneran,je dobra pri hnacke a zenskych problemoch, preventivne pri opakujucej sa silnej,dlhotrvajucej alebo bolestivej menstruacii.Zvonka urychluje hojenie ran,koznych vriedkov,ekzemov,vyrazok.Hodi sa i na vyplachy nosa nachylneho na krvacanie.Niekde som citala,ze posilnuje maternicu a ulahcuje porod.V krmive zlepsuje kvalitu mlieka a podporuje jeho vylucovanie.
alchemilka obycajna osozi pri hnacke a zenskych chorobach, urychluje hojenie ran, koznych vredov, ekzemov a roznych vyrazok. posilnuje maternicu a tym ulahcuje porod. odstranuje tiez slabost svalov a koncatin. je vhodna na vyplachy nosa nachylneho na krvacanie. najcastejsie sa pouziva v kombinacii s kapsickou pastierskou a rebrickom. ja pocas menstruacie pijem caj zlozeny z natrznika husieho, alchemilky obycajnej, mysieho chvosta, hluchavky bielej a nazaj si ho mozem pochvalit:)